Újabb részletek: Szabadalmi megegyezést is bejelentett a Microsoft és a Novell

forrás Prim Online, 2006. november 8. 23:09
Ma délután budapesti sajtótájékoztatón részletezte a két szoftveróriás hazai vezetője a napokkal ezelőtt már napvilágot látott szenzációt, miszerint a Microsoft és a Novell széles körű üzleti és műszaki megállapodást jelentett be, amelynek célja a két vállalat termékeinek jobb együttműködését biztosító megoldások fejlesztése, értékesítése és támogatása.
Az eddig még sosemvolt szituációt, hogy a Microsoft és a Novell egy asztalnál közös célokról beszél, Vityi Péter, a Microsost Magyarország első embere ekként jellemezte: „ Egy közös van bennünk: s ez az ügyfelek.”

A folytatásból kiderült, hogy a megegyezés legalább annyira marketing megállapodás is, mint amennyire technológiai, például arra is kiterjed, hogy az MS – ha a vállalati ügyfelek kívánsága vegyes forráskódú rendszerekre irányul – a jövőben a SUSE Linux Enterprise-ot ajánlja majd.

A Microsoft és a Novell egy másik egyezményt is bejelentett, amely a két vállalat ügyfeleinek a megfelelő termékekre vonatkozó szabadalmi védelmét biztosítja. Ezek az egyezmények legalább 2012-ig hatályban maradnak. A Microsoft a SUSE Linux Enterprise Server frissítésére és támogatására felhasználható kuponokat juttat el ügyfelekhez, akik így használhatják a Linux együttműködő, szabadalmi szempontból védelmet élvező verziójának előnyeit, valamint a két vállalat együttműködésének eredményeit.

„Az informatikai vállalatok gyakran követelik meg ügyfeleiktől, hogy igazodjanak hozzájuk. Ma mi igazodunk ügyfeleink igényeihez” – indokolta a lépést a külföldi bejelentéskor Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója, s ezt erősítette meg itthon más szavakkal Szittya Tamás is, a Novell Magyarország első embere, aki pontokba szedve elemezte a megegyezés fontosságát.

Mint megtudtuk, a két vállalat közös kutató-fejlesztő központot hoz létre, ahol a Microsoft és a Novell műszaki szakértői az ügyfelekkel és a közösséggel együttműködve olyan új szoftvermegoldásokat fejlesztenek és tesztelnek, amelyek támogatják ezeket a technológiákat. A megállapodás három technikai területre koncentrál. Az első, a virtualizáció, amely egyike az iparág legfontosabb trendjeinek, ezért indokolt, hogy a Microsoft és a Novell közösen dolgozzanak ki virtualizációs megoldásokat Linux és Windows platformra. A második terület: webes szolgáltatások a fizikai-, és a virtuális kiszolgálók kezelésére. A két cég azon dolgozik a jövőben, hogy az ügyfelek könnyebben felügyelhessék heterogén Windows és SUSE Linux Enterprise környezeteiket, és megkönnyítsék az ügyfelek számára a Microsoft Active Directory* és Novell eDirectory címtárak információinak megosztását. Végül a harmadik terület a dokumentumformátumok kompatibilitása, ahol a Microsoft és a Novell arra összpontosít, hogy javítsa az irodai alkalmazáscsomagok együttműködését, s közösen dolgoznak azon, hogy az OpenOffice és a Microsoft Office rendszerek felhasználói megoszthassák dokumentumaikat, és lépéseket tesznek annak érdekében is, hogy elérhetővé tegyék az Open XML és az OpenDocument formátumok közötti együttműködést biztosító adatfordítási megoldásokat.

„Az együttműködés eredményeképpen az ügyfelek Windows rendszereken virturalizált Linux, illetve a Linux rendszereken vitrualizált Windowst futtathatnak” – hangsúlyozta a bejelentéskor Jeff Jaffe, a Novell ügyvezető alelnöke és műszaki igazgatója. „Az ügyfelek folyamatosan érdeklődnek aziránt, hogy a virtualizáció segítségével hogyan konszolidálhatják a több operációs rendszert futtató kiszolgálóikat. A most létrejött együttműködéssel immáron lehetővé válik a Novell és Microsoft ügyfelei számára, hogy az alkalmazásaikhoz és üzleti igényeikhez megfelelő operációs rendszert válasszák” – tette hozzá.

A szabadalmi együttműködés keretében a Microsoft és a Novell megállapodtak abban is, hogy nem indítanak szabadalmi pereket sem egymás, sem egymás ügyfelei ellen. A megállapodás biztosítja az ügyfeleket arról, hogy az informatikai környezetükben használt és üzembe helyezett technológiák megfelelnek mindkét vállalat szabadalmi előírásainak.

A megállapodás részeként a Microsoft kötelezettséget vállal arra, hogy nem érvényesíti szabadalmi jogait azokkal az ügyfelekkel szemben, akik megvásárolták a SUSE Linux Enterprise Server vagy bármely más, az egyezmény hatálya alá tartozó terméket a Novelltől. A Novell ezzel azonos tartalmú kötelezettséget vállal azon ügyfelek felé, akik a Microsoft vállalattól a Windows vagy más, a megállapodás hatálya alá tartozó termék licencét megvásárolták.

„Mindkét vállalatnak kreatív megoldást kellett találnia a nyílt forráskódú és jogvédett szoftverek különálló világa közötti, szellemi tulajdonnal kapcsolatos problémákat jelentő szakadék áthidalására” – mondta Brad Smith, a Microsoft alelnöke és általános jogtanácsosa. „Ez a híd az egyes vállalatok és a nyílt forráskód közösség fejlesztéseinek elismerésére, illetve az ügyfelek számára közösen kínált lehetőségek iránti elkötelezettségre épül.”

A kiadott sajtóközlemények kitérnek a partnerek reakcióira is.
„Örömmel üdvözöljük a Novell és a Microsoft erőfeszítéseit, amelyek a Windows és a Linux jobb együttműködését szolgálják” – mondta Paul Otellini, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója. „Az ügyfelek olyan megoldásokat szeretnének, amelyek megfelelnek egyéni igényeiknek.”

„A Windows és a Linux rendkívül fontos vállalati ügyfeleink és az iparág számára, és az AMD mindkettőhöz erős támogatást kínál” – mondta Hector Ruiz, az Advanced Micro Devices elnök-vezérigazgatója. „A Novell és a Microsoft közötti megállapodás áthidalja a két platform közötti szakadékot, és nagyobb rugalmasságot kínál az ügyfeleknek a számukra megfelelő területek kihasználására. Ez a megegyezés nagyszerű példája a szállítók olyan jellegű együttműködésének, amellyel megkönnyítik az összetettségből eredő problémák megoldását ügyfeleik számára.”

„Ez a technológiai és üzleti együttműködés olyan modellt kínál, amelyben a Microsoft és a Novell új megoldások fejlesztésével lehetővé teszik a nyílt forráskódú és jogvédett szoftverek együttműködését heterogén környezetekben” – mondta Shane Robison, a HP ügyvezető alelnöke, stratégiai és műszaki igazgatója. „Üdvözöljük a két vállalat erőfeszítéseit, amelyekkel hozzájárulnak a Windows és a Linux rendszerek közötti együttműködés javításához” – tette hozzá Robison.

„Az IBM bátorítja az olyan vegyes forrású megoldások iparági támogatását, amelyek a nyílt szabványok terjedését segítik” – mondta Steve Mills, az IBM Software alelnöke és csoportvezetője. „Teljes mértékben elégedettek vagyunk azzal, hogy a Microsoft támogatja az iparági szabvány OpenDocument formátummal való együttműködést. A nyílt dokumentumokkal az ügyfelek választási lehetőséghez jutnak, kiaknázhatják a széles körű iparági kreativitás lehetőségeit, és hozzáférhetnek az innovatív alkalmazások új generációjához. Továbbra is az az álláspontunk, hogy az együttműködés és a választási lehetőség az a két legfontosabb érték, amelyet az ügyfelek igényelnek, és megérdemelnek.”

„Örömmel látjuk, hogy a Novell és a Microsoft közösen dolgozik az ügyfelek heterogén működési környezetekkel kapcsolatos igényeinek kielégítésén” – mondta Kevin Kettler, a Dell Inc. műszaki igazgatója. „Az informatikai piac egyik iparági vezetőjeként izgalommal tölt el bennünket, hogy e megállapodás keretében mindkét vállalat technológiai befektetésekkel segíti a virtualizáció, valamint a Windows és Linux rendszerek közötti együttműködés javításának területét.”

„Az SAP volt az első olyan vállalati alkalmazásszállító, aki Linux rendszereken is futtatta alkalmazásait, miközben a legtöbb telepítésünk Windows-alapú” – mondta Shai Agassi, az SAP termékekért és technológiákért felelős elnöke. „A mai bejelentés azt jelenti, hogy az ügyfelek annak tudatában választhatják ki minden egyes SAP-telepítéshez az általuk kívánt operációs rendszert, hogy a rendszerek erős együttműködést biztosítanak, és az SAP támogatását élvezik. A Novell és a Microsoft egyaránt jelentős SAP-partnerek.”

„A kormányzati szférában az egyik legfontosabb kihívás az informatikai rendszerek együttműködése” – mondta Thomas Jarrett, Delaware állam műszaki államtitkára és informatikai vezetője. „Példaértékűnek tartjuk a Microsoft és a Novell együttműködését és az alkalmazások közötti kompatibilitást célzó közös erőfeszítésüket, amely segíti a kormányzati szféra szereplőit ügyfelei, üzleti közössége és polgárai jobb kiszolgálásában.”

A Novell tisztségviselői felhívták rá a figyelmet, hogy a Microsoft vállalattal kötendő megállapodás előkészítése során fontosnak tartották biztosítani, hogy a szerződés hasznos legyen a nyílt forráskód közösség számára is. A mai megállapodás részeként a Novell és a Microsoft három fontos elkötelezettséget is bejelentett. Először, hogy a Microsoft együttműködik a Novell vállalattal és aktívan hozzájárul számos nyílt forráskódú szoftverprojekthez, többek között Office fájlformátumokkal és webes szolgáltatások felügyeletével kapcsolatos projektekhez. Másodszor, a Microsoft nem érvényesíti szabadalmait a nem kereskedelmi nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőivel szemben. Harmadszor, a Microsoft ígéretet tesz arra is, hogy nem érvényesíti szabadalmi igényeit az OpenSUSE.org olyan egyéni fejlesztőivel szemben, akiknek kódját a SUSE Linux Enterprise platform tartalmazza, beleértve a SUSE Linux Enterprise Server és SUSE Linux Enterprise Desktop termékeket.

„A Microsoft és a Novell mai bejelentése jelentős mérföldkő a Linux bevezetésének történetében” – mondta Stuart Cohen, az Open Source Development Labs. vezérigazgatója. „Azzal, hogy a Microsoft az együttműködést választotta, elismeri azt, hogy a nyílt forráskód kulcsfontosságú szerepet játszik a vállalati informatikai infrastruktúrában. Nagyra értékeljük a Novell szerepét a Microsoft és a nyílt forráskód közösség közötti híd felépítésében. Örömmel látjuk, hogy a két vállalat együttműködik a szabadalmak által okozott, a fejlesztőket és ügyfeleket érintő jogi fenyegetések megszüntetése érdekében is. Ez növeli a az ügyfelek Linux iránti bizalmát, és jó hatással van a nyílt forráskódú közösségre, valamint a szélesebb körben értendő informatikai-gazdasági rendszerre.”

A műszaki együttműködési megállapodás keretében a vállalatok egy közös kutatólétesítményt hoznak létre a virtualizációval, felügyelettel és dokumentumformátumok kompatibilitásával kapcsolatos szoftvermegoldások kifejlesztésére. Az IDC szerint ezek a piacok hatalmas lehetőséget rejtenek, hiszen az előrejelzések szerint, a virtuálisgép-szoftverek értékesítéséből származó bevétel 2009-re több mint 1,8 milliárd dollár lesz, az elosztott rendszerfelügyeleti szoftverek teljes piaca 2010-re pedig eléri a 10,2 milliárd dollárt. A Novell és a Microsoft hisznek abban, hogy az együttműködést célzó befektetések vonzóbbá teszik termékeiket az ügyfelek számára.

A szabadalmi együttműködési megállapodás keretében mindkét vállalat kezdeti kifizetéseket eszközöl a másik vállalat szabadalmaztatott szellemi tulajdonának felhasználását érintő jogi következmények megszüntetéséért cserébe. Ebben az esetben a Microsoft által a Novellnek fizetett összeg magasabb, tekintettel arra, hogy a Microsoft nagyobb mennyiségben szállított a megállapodást érintő termékekből ügyfeleinek. A Novell emellett jogdíjat fizet a nyílt forráskódú termékekből eredő bevételek százalékarányának megfelelően.

Az üzleti együttműködési megállapodás keretében a vállalatok többféle közös marketingaktivitást is folytatnak az együttműködés tárgyát képező technológiák bevezetésére. Emellett a Microsoft bizonyos mennyiségű kupont vásárol a Novelltől, amelyekkel a kupon tulajdonosai egyéves verziókövetési és frissítési előfizetést vehetnek igénybe a SUSE Linux Enterprise Server termékhez. A Microsoft minden évben közel 70 000 ilyen kupont tesz elérhetővé ügyfelei számára, melyekkel kiemelt és alapszintű terméktámogatási szolgáltatások vehetők igénybe. A Microsoft ezekkel a kuponokkal lehetővé teszi a közös kutatás során fejlesztett új szoftvermegoldások, illetve a Microsoft szellemi tulajdona szempontjából védett Linux-verziók használatából eredő előnyök kiaknázását.

A felek jelenleg a megállapodások könyvelési szempontból történő kezelésének módját értékelik, és a kötelezettségeknek megfelelően az SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) szervezethez eljuttatott dokumentumokban ismertetik az ehhez kapcsolódó információkat.

 

1 év alatt közel 12 évet parkoltak az autósok a Yettel mobilparkolással

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 07:56

A HONOR uralta 2024 elején a kínai okostelefonos piacot

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 07:23

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50