Alacsony fogyasztású IBM PowerPC chip PDA-kba

Tóth Kristóf, 2001. október 14. 21:29
A "Kék Óriás"-nak is nevezett IBM a héten várhatóan több fontos újdonságot is bemutat a Mikroprocesszor Fórumon, amelyek között szerepel egy olyan PDA-kba tervezett PowerPC chip is, amely a konkurens chipeknél tízszer kevesebbet fogyaszt.
Az új, rendkívül alacsony fogyasztású PowerPC változat, amelyet a társaság elsősorban PDA kéziszámítógépekben való alkalmazásra fejlesztett ki, az IBM PowerPC 40x családjának tagja. Az új PowerPC 405LP (Low Power), amely a Nintendo GameCube-ban található PowerPC 406 egyik "közeli rokona", lekapcsol minden olyan részegységet a tápellátásról, amely az adott pillanatban nem éppen szükséges.

Mindez az IBM köreiben már jól ismert réz összeköttetésekkel, valamint a Silicon-on-Insulator (SoI - Szilícium a szigetelőn) technológiával együttesen egy olyan chipet eredményez, amely a konkurens processzorok fogyasztásának hozzávetőleg 10 százalékával is megelégszik.

Az IBM emellett olyan speciális egységekkel is ellátta az új chipet, amely megkönnyíti a bonyolult számításokat igénylő feladatok végrehajtását, úgymint az adattitkosítás, illetve a beszédfelismerés. Mindehhez feltehetően egy integrált DSP (Digital Signal Processor - Digitális Jelfeldolgozó) egység is szükséges volt, illetőleg valamiféle SIMD technológia, például a Motorola-féle AltiVec, vagy az Intel SSE.

Az IBM valamikor a jövő évben kezdi meg az új chip szállításait, a társaságnak azonban már jelenleg is van néhány olyan partnercége, amely alkalmazni fogja a megoldást, közölte az óriáscég egyik szóvivőnője. Nevek egyelőre nincsenek, de feltehetően mobiltelefon- és PDA gyártókról lehet szó.

Kulcsszavak: +fohir processzor pda IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55