Dot.com lufi, vagy általános recesszió?

Vértes János, 2001. október 19. 13:50

Optimista előadók, pesszimista hallgatók. Ha némiképp leegyszerűsítve is, de ez jellemzi a röjtökmuzsaji Szidónia kastélyszállóban ma befejeződő háromnapos második Magyar Vezérigazgatói Találkozót, amely - éppúgy, mint az első, amit idén tavasszal Parádsasváron rendezett a CEBC - erőteljesen informatikai jelleget mutat.

Ez a találkozó szándéka szerint a válsággal, a recesszióval kíván foglalkozni, ezért most a megnyitó előadást Varga Mihály pénzügyminiszter tartotta, aki nem csak a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseit tekintette át, hanem az aktuális inflációs, munkanélküliségi és más pozitív mutatókat is beépítette előadásába, illetve kitért azokra a szigorodó pénzügyi szabályozásokra, amelyek a pénzmosást hivatottak megakadályozni, különös tekintettel a terroristák akcióira. Az ugyancsak szerdán este megtartott másik bevezető előadás az előttünk és mögöttünk álló sűrű évtizedről szólt, azokról a gyors érték- és stratégiaváltásokról, amelyeket azoknak a vállalatoknak, akik talpon akarnak maradni, mindenképpen szem előtt kell tartaniuk. Fodor István az Ericsson vezérigazgatója, a globalizációt, az információs társadalmat és a technológia forradalmat tekintette a gyors változások meghatározó hátterének, és a jövő sikerét sok ezer tényező közül a változtatni tudásban, a változtatás képességében határozta meg. Alapvetően az előadás nem szűkítette le se a változó világot, se a jelenlegi recessziót az informatikára (vagy pláne nem a mobil telefóniára, még kevésbé az Ericssonra). Tetten érni Fodor István munkahelyét legfeljebb ott lehetett, hogy az előadó nem csak az internetben látja korunk és a majdani információs társadalom főszereplőjét, hanem vele egyenrangúan a mobil eszközökben is, hozzátéve, hogy az internet is több ma már, mint 5 évvel ezelőtt is volt, és a mobilitás is új dimenziót nyert a bluetooth-szal.

A lassulásról és a recesszióról szóló előadások is több optimizmust tartalmaztak, mint amennyivel a hallgatók egyike-másik nézi cége romló gazdasági helyzetét. A sort Dr. Kornai Gábor nyitotta meg, aki szerint a technikai és informatikai fejlődés nem szűnt meg azzal, hogy kipukkadt a tőzsdei dot.com lufi. Optimizmusra ad okot az is, hogy e-projektek indulnak (Matáv CRM, Kormányzati Portál, Budapesti Főpolgármesteri Hivatal) és egyre szaporodnak a banki e-szolgáltatások.

Az, hogy mégiscsak van recesszió, és általánosabb annál, semhogy csupán dot.com lufi kipukkanásáról beszéljünk, Dr. Vértes András előadásából derült ki. Bár a recesszió szót csak akkor ildomos használni, ha csökken a GDP, elég riasztó az is, ahogyan csökken a GDP növekedési üteme: az USA-ban az elmúlt két esztendő 4,1 százalékos növekedési üteme csökkent az idén 1,1 százalékra, Németország pedig a tavalyi 3%-kal szemben mutat az idén 0,8 százalékot, miközben a világkereskedelem növekedési üteme is majd a tavalyi negyedére esett vissza. Az optimizmus azonban ebből az előadásból sem hiányzott: a GKI Rt az idei évre még 4százalékos GDP növekedést prognosztizál Magyarországra, ami jövőre is csak 3,7%-ra esik vissza. (Ennél persze pozitívabb a kormány prognózisa, a pénzügyminiszter jövőre már újra nagyobb ütemű növekedést jósolt.

A GDP növekedési ütemének vészes lassulása még szemléletesebben derült ki Bögel György előadásából. A KFKI-s szakember - amellett, hogy végigmoderálta a konferenciát - a vállalatok és vezetési módszerek átalakulásáról is tartott egy előadást, és ebben negyedévre bontva mutatta meg egy grafikonon az Egyesül Államok GDP növekedési ütemét. Nos, míg 1999 negyedik negyedévében 8% volt a növekedés a bázishoz képest, 2001 második negyedéve már csak 0,2%-os növekedést mutat, vagyis jelenleg nagy valószínűséggel már a mínuszban - a valós recessziót jelentő GDP csökkenésben - jár az USA... És itt jön a hallgatóság pesszimizmusa megint: több cégvezető érzi úgy, hogy ebben nagyon hamar utolérjük Amerikát...

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50