Pápai Edit kedvenc webhelyei

Csapó Ida Csapó Ida, 2001. november 2. 13:17
Pápai Edit, a PSINet Magyarország Kft. marketingigazgatója úgy véli, az internetet tényleg praktikus dolgokra használja – a net számára inkább munkaeszköz, kevésbé szórakozás. Azt tartja, hogy közgazdasági végzettsége ellenére véletlenül csöppent az informatikai szektorba.
Pápai Edit: – Rövid ideig egy irodai "superstore" marketingvezetőjeként dolgoztam, így az "office" szó megjelent az önéletrajzomban. Ezt követően szinte csak informatikai cégektől kaptam állásajánlatot. Így kerültem 1997-ben a Compuserve Hungaryhez, amely akkoriban a világ egyik legnagyobb online információs hálózata volt (www.compuserve.com), Magyarországon néhány ezer előfizetővel. Azt hiszem, a felvételi beszélgetésen leendő igazgatómat ezzel a mondatommal győztem meg: ismerem annyira az internetet, hogy a leendő felhasználókat marketingkommunikációs eszközökkel meg tudjam győzni az előnyeiről, viszont nem ismerem olyan mélységig, hogy a promócióinkban a kezdő felhasználókat ismeretlen kifejezésekkel elriasszam. A szektorban dolgozó kollégák ugyanis hajlamosak szakszavakkal dobálózni. Persze az utóbbi néhány év során nagyon sok idegen eredetű kifejezés beépült aktív szókincsünkbe – sajnos többnyire magyar megfelelő nélkül.

B. O.: – Netán a CompuServe-nél ismerkedett meg igazán az internettel?

P. E.: – Valójában igen. A CompuServe zárt hálózat volt, saját adatbázissal, saját tartalommal. Akinek CompuServe-előfizetése volt, látogathatta a belső, különböző témákat összefogó fórumokat és minden publikus internetoldalt, viszont akinek más szolgáltatónál volt előfizetése, nem férhetett hozzá a CompuServe oldalaihoz. A különböző marketinganyagok, útmutatók, hírlevelek készítése közben sikerült megtanulnom az internetezés csínját-bínját.

B. O.: – Hogyan emlékszik vissza az első szörfözésekre?

P. E.: – Akkor – négy évvel ezelőtt – még lényegesen kevesebb weblap létezett, és azok is többnyire külföldi oldalak voltak. Főleg a CompuServe zárt hálózatán belül szörföztem. A Magyarország fórum "faliújságját" böngészve szólítottak meg először online. Nagyon megijedtem, nem tudtam, mi az a szokatlan hang a számítógépemben. Aztán hamarosan belejöttem a chatelésbe. Első "beszélgetőpartnerem" egy zenei gimnáziumban érettségire készülő srác volt, aztán még többször összefutottunk a Hungary fórumban. Az chatelés egyik érdekes színfoltja volt, amikor Demszky Gábort hívtuk meg egy online beszélgetésre, ahol előfizetőink feltehették kérdéseiket a főpolgármester úrnak, és ő igyekezett minden kérdésre válaszolni.

B. O.: – Mi történt a CompuServe magyarországi megszűnése után?

P. E.: – Amikor az amerikai CompuServe-et megvásárolta legnagyobb konkurense, az AOL (www.aol.com), úgy döntöttek, hogy számos európai és ázsiai képviseletet bezárnak. Szerencsére az Elender Rt.-nél felajánlottak egy marketingmenedzseri állást, amit örömmel elfogadtam. 1999 márciusa óta dolgozom a cégnél. Időközben megéltem egy tulajdonosváltást, és feljebb kerültem a ranglétrán, de nem változott az internet iránti vonzódásom. Persze kevés időm marad arra, hogy szórakozásból szörfözzek, de a mindennapi munkámhoz elengedhetetlen az internet. Nem is tudom elképzelni, hogy lehet e nélkül dolgozni. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy "ellátmányba" kapjuk az internetet, és nagyon gyors a hálózatunk. Ha nagy ritkán valami fennakadás van – például áramszünet –, szinte megbénul az élet az irodában. Mintha mindenki számítógép- és internetfüggő lenne.

B. O.: – Az internettel indul minden reggel?

P. E.: – Igen, mégpedig az e-mailjeim lekérdezésével kezdek az irodában. Az információszerzést is a neten kezdem. Ha más csatornán – például a rádióban – hallok valami érdekes hírt, sztorit, értékesítési akciót stb., a hálón nézek utána, miről is van szó. De a rádióban elhangzó telefonszámokat soha nem tudom megjegyezni, az URL-t sokkal inkább, azonkívül a weben több információ közölhető. Ezt természetesen kihasználjuk mi is, az érdeklődőket a honlapunkra irányítjuk. Mint az élet sok területén, az internetezésben is konvencionális és "márkahű" vagyok. Az Explorerben az Infostart honlapja (www.infostart.hu) a kezdőoldalam. Az ott szereplő rövid híreket gyorsan átolvasom. Szívesen visszatérek az EOL oldalára is (www.eol.hu). Az informatikával kapcsolatos hírekről általában a Prím Online-on (www.prim.hu), az Indexen (www.index.hu) és a Számítástechnika oldalán (www.szamitastechnika.hu) tájékozódom, a gazdasági élet eseményeiről a HVG Online oldalain (www.hvg.hu). A szakmai oldalak közül rendszeres látogatója vagyok a Kreatív Online-nak (www.kreativ.hu), a Magyar Reklámszövetség honlapjának (www.mrsz.hu), ahol az etikai kódextől az online reklámköltési statisztikán keresztül a szakmát érintő jogszabályokig nagyon sok hasznos információ megtalálható. A marketingosztályon nagyon sok rendezvényt szervezünk üzleti partnereinknek és munkatársainknak egyaránt. Teljesen természetes, hogy először az interneten kezdünk keresgélni. A www.travelinfo.hu oldalon például részletes információ található különböző típusú szálláshelyekről, vendéglátóegységekről... Külföldi utazásaimhoz is a neten nézem meg a repülők menetrendjét, például a www.malev.hu oldalon. Én csak tájékozódom, a helyfoglalást nem magam végzem, így sajnos nincs tapasztalatom az online helyfoglalásban :-).

B. O.: – És a cégének a webhelye?

P. E.: – Természetesen napi munkámhoz hozzátartozik a saját honlapunk (www.psinet.hu), illetve funkciómnál fogva a többi európai PSINet-iroda honlapjának (www.psi.com) ellenőrzése is. Komoly intranettel rendelkezünk, de ide csak jelszóval lehet bejutni. A konkurencia oldalait – az itthoniakat és a külföldieket egyaránt – rendszeresen látogatom, de inkább nem nevezem meg őket.

B. O.: – Miben látja még az internet előnyeit?

P. E.: – A világháló nyújtotta lehetőségek közül kiemelném az egyre népszerűbb szolgáltatást, a VoIP-t, vagyis az interneten keresztül történő telefonálást. Lényegesen olcsóbb, mint a vezetékes hívás. Hetente többórás konferenciabeszélgetéseket folytatunk a különböző PSINet-munkacsoportokban. Ezeket a neten keresztül bonyolítjuk le. Több hírlevélre fel vagyok iratkozva, ezeken rendszeresen végigfutok.

B. O.: – Mennyire látogatja magáncéllal a webhelyeket?

P. E.: – Sajnos a munkám és a családom mellett kevés idő jut a céltalan böngészésre, de a magánéletemben is nagy hasznomra van az internet: építkezünk, és ezen a területen is nagy segítségünkre volt. Lehet, hogy butaság, de a cégeket annak alapján ítélem meg, hogy van-e honlapjuk. Manapság minden komoly cégnek illik jelen lennie a neten. Mivel kevés a szabadidőm, s nem tudok az üzletekbe elmenni, előzetesen tájékozódom az árakról, az elérhetőségről, a referenciákról. Az üvegtetőt például a Bódy Buildingtől rendeltük (www.bodybuilding), a padlólapot a Teredo fürdőszobaszalonból (www.teredo.hu), akandallót a www.kandallo.hu oldalon választottunk, a fugázóanyagokról és -kellékekről a www.mapei.hu címen tájékozódtunk. Kovácsoltvas korlátok választása előtt érdemes megnézni a www.haidekker.hu oldalon található referenciákat – és sorolhatnám tovább.

B. O.: – Fűződnek a kikapcsolódásához internetes oldalak?

P. E.: – A budapesti programokról a www.est.hu oldalon tájékozódom, legyen szó moziról, étteremről vagy színházról. Természetesen pizzát is az interneten keresztül rendelek, a Netpincértől: www.netpincer.hu. Az időjárás-előrejelzést, a hójelentést is a neten nézem meg: www.zoldpont.hu. Barátaimnak, kollégáimnak különleges alkalmakra online képeslapot küldök, többnyire a www.123greetings.com oldalról választok valami kedves üdvözletet.

B. O.: – A gyerekei mennyire kötődnek az internethez?

P. E.: – Nem szeretem, ha a számítógép előtt ülnek, inkább a mozgást részesítem előnyben. Így ők önállóan még nem szörföznek, de időnként kapok "megbízásokat" tőlük. A nagyobbik lányom nagyon szereti a cicákat. Sok helyes képet lehet találni a neten. A kisebbik lányom jobban szereti a mesefigurákat. Őt a Walt Disney oldalán (www.disney.com) található képekkel szoktam meglepni. Keresésre általában a www.google.com-ot használom. Az internet segítségével találtam olyan sütirecepteket a Webcukrászdában (www.webcuki.startolj.hu), amelyekhez felhasználhatom a húsvétról, karácsonyról megmaradt csokifigurákat. Ugyanis ezek mindig megmaradtak, és a szavatossági idő lejárta után a kukában kötöttek ki. Ismerőseim körében senkinek nem volt jól bevált receptje ezek felhasználására, de a Webcukiban való böngészés óta nem gond az "eltüntetésük".

Kulcsszavak: website marketing PSINet-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36