Repülőjegy online

Békési Ildikó, 2001. november 4. 10:25
Bár mintegy fél évvel korábban, a hazai utazási portálok áttekintése során elégedetlenek voltunk az általuk kínált szolgáltatások minőségével, a karácsonyi-szilveszteri utazási szezon előtt újult reménnyel fordultunk az online repülőjegy-vásárlást hirdető site-ok felé. Szinte mindegyik portálon megtalálható ez a lehetőség, a kivitelezés gyorsaságában és minőségben azonban jelentős különbségek észlelhetők.
Erre a területre is érvényesek a magyar internetes vásárlás szépséghibái. Sokkal többen hirdetik oldalaikon a lehetőséget, mint ahányan valójában rendelkeznek vele. A megrendelés átfutási ideje is általában többnapos, tehát az internet itt sem tölti be eredendő funkcióját: a szolgáltatás nem naprakész. A megrendelt és kifizetett repülőjegyet sem vehetjük át utazás előtt a reptéren, ahogy a praktikum diktálná, mindenképpen be kell fáradnunk érte valamelyik irodába. Tehát a magyar online repülőjegy-vásárlás kicsit hosszadalmasabb és bonyolultabb, mint a jól bevált telefonos szisztéma. Talán költséghatékonyság szempontjából kedvezőbb, hiszen személyesen válogathatunk több légitársaság kínálatából, de mindenképpen csak azoknak ajánlom, akik ráérősen tervezik meg utazásukat.

A Napionline.hu oldalain a KLM ajánlatait találjuk meg. Az utazás alapvető paramétereinek megadása után megnézhetjük, van-e hely a kapott ajánlatok közül kiválasztott járaton, és tájékozódhatunk az utazási feltételekről. Minimum 3 nappal az indulás előtt kell megrendelnünk a jegyet, rövidebb határidőn belül a gép elutasít. Az NU.hu szintén a KLM ajánlatait kínálja, azonos feltételekkel, de 5%-os kedvezménnyel. A Nagyutazás.hu-n a regisztráció után az összes légitársaság ajánlatát megtaláljuk, és internetes jegyrendelés esetén 3% kedvezményt kapunk, jegyünk ellenértékét pedig hitelkártyával egyenlíthetjük ki. A Travelport.hu-n az indulási hely, a célállomás és az utazás időpontja mellett egyéb keresési szempontot is megadhatunk (pl. legalacsonyabb ár). A jegyet e-mailben rendelhetjük meg (egy nap múlva jelentkeznek vissza), és személyesen kell átvennünk. Az Utazás.com Repülőjegy Piaca az általános tájékozódás szempontjából kitűnő: megtaláljuk az összes légitársaság és utazási iroda ajánlatát. Nagy hasznunkra lehet, ha például házi statisztikát akarunk készíteni, a vásárlást illetően viszont hosszadalmas, mivel ajánlatot is csak e-mailben kérhetünk. Ugyanez a helyzet a Világlátó.hu-n is.

Nemcsak az utazási portálok foglalkoznak online repülőjegy-árusítással, megtaláljuk a szolgáltatást a nagyobb utazási irodák oldalain is, bár az esetek többségében csupán az ajánlatot tekinthetjük meg, esetleg bejelentkezhetünk e-mailben, de a jegyet személyesen kell megvásárolnunk az irodában. Az OTP Travel kínál ugyan online foglalási lehetőséget, de még hitelkártyás fizetési lehetőséget sem biztosít (bank létére!): a jegyeket minimum 72 órával az indulás előtt személyesen kell átvenni és készpénzben kifizetni. A Vista szolgáltatói szemlélete vitathatatlan: ha világ körüli útra megyek, időbeli megszorítások nélkül, feltétlenül őket választom. Olyan szempontrendszert kínálnak fel, amely magamtól soha nem merülne fel bennem. 24 órán belül feldolgozzák a kívánsághalmazt, visszahívnak, és aztán mehet minden a rendes offline ügymenet szerint. A Neckermann minden hónapban más légitársaság ajánlatait kínálja, szeptemberben az Air France volt soron, de csak a bejelentkezés erejéig.

Összefoglalva optimistán azt mondhatjuk: azért a jövő még nem kezdődött el. Mert ha pesszimisták lennénk, akkor azt hihetnénk, hogy már elkezdődött, és ilyen lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50