Fiksz Rádió: Új informatikai rádióműsor “értelmiségieknek”

“Tűzfalra hányt borsó”

Szalay Dániel, 2001. november 4. 19:54
A Prím Online-on ma délelőtt közöltük a hírt: új informatikai műsor indult a Kossuth Rádión. Azóta egy újabb hasonló adás indulásáról kaptunk értesítést, ami november 4-én jelentkezik először a Fiksz Rádióban. A “Tűzfalra hányt borsó” című műsorral, amelyet az internet segítségével is hallgatni lehet, a készítők kifejezetten az “értelmiségieket” célozzák meg. Az új információs technológiák és a cilvil társadalom, a civil jogok kérdéseivel foglalkoznak elsősorban.
A Fiksz Rádió regionális közösségi, nonprofit szabad, kulturális rádió, amelyet Újpalotán a 105 MHz-en és a helyi képújság hangjaként; a UPC budapesti kábelhálózatán a 106,3 MHz-en, Budapest kb. 70 km-es körzetében a 98 MHz-en URH-n (FM); továbbá az interneten széles e világon a Magyar Internet Világrádión: www.vilagradio.hu lehet hallgatni.

A Fiksz Rádió először november 4-én jelentkezik az új műsorral, amelynek szakértője dr. Murányi Zoltán alkotmányjogász. Egyelőre 24 héten át minden vasárnap este 8-tól hallgatható.

Mint azt Cs. Kádár Péter műsorvezető (alias Csé) a Prím Online-nak elmondta, a “Tűzfalra hányt borsó” című műsor felvétele az első elhangzást követően a Fiksz Rádió honlapjáról is meghallgatható WMA-ban és Real Audio-ban egyaránt. A XXI. századi interaktív rádiózás jegyében Csetepaté néven saját chat-tel rendelkeznek, valamint a Qqucskáló nevű webkamera segítségével be lehet pillantani az adások készítésének izgalmas pillanataiba. Az informatikai műsorba ezenkívül telefonon - hangban, valamint SMS-ben is be lehet kapcsolódni. Az SMS szám: 06-30-418-65-00

Csé néhány tervezett témát is elárult. A jövő heti műsor során a stúdióba várják az ORTT és az Internetes Önszabályozó Egyesület képviselőjét. Olyan témákról is szó lesz mint a magánszféra védelme, a számítógépekben való kutakodás és a mobiltelefonok lehallgatása (beleértve az SMS-t is). Mikor indokolt a szoftverek feltörése?; Véd-e és mi ellen véd az egyéni tűzfal; Kiknek az érdekeit védik valójában a szerzői jogvédők (a vendég a 3 magyar jogvédő egyesület, a szerzői, a kiadói, és az előadói)?; Létezhet-e fogyasztói jogvédelem az interneten, hogyan tilthatók le az internetes és az SMS reklámok.

A Fiksz Rádióról dióhéjban

A FIKSZ Rádiót 1991. novemberében hozta létre a FIKSZ Egyesület. Az első adást 1992. március 8-án egy Szentendrei úti toronyház tetejéről sugározták "Nálam nem dönt az állam - az abortusz magánügy" címmel a művi terhességmegszakításról készülő törvény szigorítása ellen. Ez egyben a FIKSZ Egyesület aláírásgyűjtő akciójának nyitánya is volt.

A leghosszabb ideiglenes adásra 1994. december 18. és 1995. január 6. között "Emberhitű ünnepeket! - tanítási szünet éjjel-nappal" címmel került sor a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége központjának padlásáról napi 24 órában.

1995. október 8-a óta heti 36 órában, majd 2000. októbere óta heti 72 órában folyamatosan jelen van a Fiksz Rádió az éterben a 98-as MHz-en a CCIR URH sávon, kábelhálózatokon és interneten - ez utóbbin kezdetben csak RealAudioban.

A Fiksz Rádió tagja a Civil Rádiózásért Alapítványnak; annak egyik műsorkészítője műhelye.

Az ORTT műszaki fejlesztési pályázatain nyert támogatásból és rengeteg önkéntes munkával – a Fiksz tájékoztatása szerint – az ország egyik legmodernebb rádióstúdióját hozták létre, valamint kiépítettek egy olyan nagysebességű internetes szolgáltatást is, amely az egész világon az interneten is folyamatosan hallgathatóvá teszi a műsorokat Magyar Internet Világrádió segítségével.

A Fiksz Rádió közösségi rádió, tagja a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének. Nem kereskedelmi, mert gazdálkodásának célja nem a nyereség, hanem a működőképesség fenntartása. Nem közszolgálati, mert műsorait nem mindenkinek szánja. Megcélzott hallgatói rétege a gondolkodó ifjúság. “Olyan fiatalok, akik nem a diszkózenét és a ponyvairodalmat, hanem az igényes könnyűzenét, a komolyzenét, a magas színvonalú szépirodalmat szeretik, és érdeklődnek a legmodernebb technika, valamint a közélet iránt is.”

A Fiksz Rádió zenei arculatát a progresszív rockzene, a népzene, a jazz és a komolyzene jellemzi. A zeneműveket elejétől a végéig, rábeszélés nélkül játszák.

A Fiksz Rádió fokozott figyelmet fordít a hátrányos helyzetűekre, valamint a nemzeti, etnikai, világnézeti és más kisebbségekre. Foglalkozik a főváros és az ország környezetvédelmi problémáival. Beszámol a vételkörzet ifjúsági kulturális eseményeiről, időnként önálló bulikat is rendez. Fontos feladatnak tartják az egészséges életmód propagálását. Vakok számára speciális irodalmi műsort is sugároz a rádió.

A Fiksz Rádió műsorait mindenki kedvtelésből, anyagi juttatás nélkül, a rádió belső szabályzatának betartásával szabadon készíti. A Fiksz Rádiónak bárki munkatársa lehet, aki az alapelveket (szabadság, barátságosság, humánum stb.) és az arculati követelményeket elfogadja.

A Fiksz Rádió alkotó módon vett részt az elektronikus tömegtájékoztatásról szóló jogszabályok előkészítésében (médiatörvény, távközlési törvény, frekvenciagazdálkodási törvény, országos és ágazati szabványok stb.). Szerepe van a más kisebb rádiók által is használt korszerű "FIKSZ-2" típusjelű rádióadó kifejlesztésében.

A Fiksz Rádiónak az ifjúság tájékoztatásában szerzett érdemeiről többször is elismerően szólt az Európai Unió magyarországi nagykövete, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59