m+ és f+: kábeles szövetségek tiltakozása

Kovács Attila, 2003. szeptember 11. 20:19
Az MKSZ és MKHSZ nevében Rajkai László ma a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket. A több mint 440 kábeltelevíziós szolgáltatót képviselő két hazai szakmai szervezet, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, valamint a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség meglepődéssel értesült arról, hogy 2003. szeptember 15-től m+ és f+ néven új, kábeltelevízión elérhető műsorcsatornákat kíván indítani az IKO Romania S.R.L.
A műsort értékesítő szervezet a kábeltelevíziós szövetségeket megkerülve, közvetlenül a kábelszolgáltatókat értesítette az új műsor lehetőségéről, akként, hogy az „ilyenkor szokásos szerződési feltételeket a kábelszövetséggel kívánják véglegesíteni."

A műsor programja már szerepel a különböző műsorújságokban, azt a látszatot keltve, mintha ténylegesen és szabályosan kerülhetne sor annak terjesztésére. Ezzel szemben tény az, hogy a médiatörvény előírásai alapján a kábeltelevíziós szolgáltató csak olyan műsort továbbíthat a hálózatán, amelyre szerződést kötött a műsorszolgáltatóval, továbbá 30 nappal korábban a műsor elosztását az Országos Rádió és Televízió Testülethez bejelentette, és a médiahatóság nem emelt ellene kifogást. Ezen kötelezettségek elmulasztása esetén az ORTT nemcsak bírságolhatja a kábelszolgáltatót, hanem a tevékenység megszüntetésére kötelezheti, továbbá a részére adott pályázati támogatásokat is visszavonhatja. Ezen szankciók ismeretében a két kábeles szövetség tagjai nyilvánvalóan nem vállalják az illegális tevékenységet. Erre tekintettel megtévesztő is a műsor reklámja, mely az előfizetőket arra biztatja, hogy keressék azokat a kábelszolgáltatóknál.

Az IKO Romania S.R.L. együttműködése a kábelrendszerek egy részén jelenlevő Minimax programmal, ugyanakkor – jelen ismereteink szerint – műszakilag lehetőséget teremt arra, hogy ezen hálózatokra új műsor kerüljön föl a jóhiszemű kábelszolgáltató akarata ellenére, ami természetesen nem jelenti a kábelszolgáltató felelősségre vonhatóságának megszűnését. A kábelszolgáltatók tehát – országszerte összesen 1500 műszaki állomáson – kénytelenek védekezni olyan, többletköltséget is jelentő műszaki megoldás kialakításával, mely meggátolja a kéretlen és nem tisztázott feltételrendszerű műsor megjelenését.

A szakmai szövetségek közösen tiltakoznak a szakmai gyakorlattal ellentétes, a piaci etikát sértő és alapvetően jogszabályba ütköző, az előfizetők és a kábelszolgáltatók érdekét egyaránt sértő inkorrekt és erőszakos eljárás miatt.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50