A Nemzetbiztonsági Hivatal futni hagyja a crackert

Polgári per az Extra.hu tulajdonosa ellen

Szalay Dániel, 2001. november 6. 23:03
Futni hagyják a Nemzetbiztonsági Hivatal website-jának feltörőjét, "Pistikét". Polgári peres eljárást indítanak viszont az Extra.hu ingyenes tárhelyszolgáltató tulajdonosa, a telnet Magyarország Rt. ellen. A Nemes Dániel vállalata tulajdonában lévő freehely az NBH szerint annak ellenére nem távolította el a hivatal feltört oldaláról készített tükoroldalt (www.extra.hu/nbh), hogy arról a titkosszolgálat szerint a webszolgáltatónak tudnia kellett. Precedensértékű per várható.
A www.nbh.hu oldalt 2001. október 1-jén törték fel, a cracker "Pistikéék" néven írta alá az általa hátrahagyott főoldalt, amelyre kormányellenes üzenetet akasztott ki. Az akkor még a titkosszolgálat munkatársai előtt ismeretlen igyekezett minél nagyobb nyilvánosságot szerezni akciójának. E-mailt küldött többek között az Index és az RTL Klub szerkesztőségének.

A hivatal közleménye szerint titkos adatokhoz, a belső rendszerhez nem fért hozzá a számítógépes csaló.

A hivatal az esti órákra visszaállította a régi weblapot, annak tükre azonban még most is elérhető a http://www.extra.hu/nbh címen. A Nemzetbiztonsági Hivatal weblapjára kiakasztott üzenetben éles bírálat volt a magyar kormány politikájával kapcsolatosan. Az üzenet szerzője sokallta a szerinte 750 000 Ft-os havi képviselői juttatást, ami szerinte csak tört része annak, amit valójában kapnak a honatyák. Szó esett Torgyán házáról is, de a legfőbb mondandója "Pistiké"-nek, hogy szerinte elhibázott az Amerikát ért terrortámadás utáni külpolitikánk. Állítása szerint a több millió szerencsétlen arabbal nem foglalkozik senki.

Az NBH honlapját Solaris operációs rendszeren futó Apache webszerver szolgálja ki, amelyet az Axelero rendszerében helyeztek el.

A cracker utáni hajtóvadászattal egy időben az NBH az Extrát üzemeltető telnet Magyarország Rt.-t arra kérte: törölje a honlapot. Ezt a kérést a vállalat vezetősége megtagadta, mivel a hivatal kérését mindössze azzal indokolta: a Pistikéék szignóval ellátott dokumentum egy extrás aloldalon egyesekben azt a benyomást keltheti, hogy a leírtak a kormány, valamint az NBH álláspontját tükrözik. Véleményüket bírósági határozattal azonban nem tudták alátámasztani.

Mindezek ellenére a cég - állítása szerint - felajánlotta a hivatalnak, hogy a stop! híroldalon közleményben határolódhat el a szövegtől és készítőjétől, valamint azt, hogy technikai segítséget nyújt az NBH-nak, hogy a későbbiekben az ilyen jellegű támadásokat képesek legyenek elhárítani. Mindezzel a titkosszolgálat nem élt - olvasható a telnet és a stop.hu közös közleményében.

"Egyetlen tárhelyszolgáltató sem képes figyelemmel kísérni az általa üzemeltetett szolgáltatás igénybe vevőinek teljes körét, nem figyeli folyamatosan a több tízezer aloldalt. Azokban az esetekben azonban, amikor a rendőrség bűncselekmény gyanúja miatt kérte a telnet Magyarország Rt.-t, hogy bizonyos tartalmakat ne tegyen hozzáférhetővé, a cég természetesen együttműködött a hatósággal. Ebben az esetben azonban - nem vizsgálva és nem véleményezve a leírt szöveg tartalmát - arra a meggyőződésre jutott a telnet Rt. vezetése, hogy az aloldalon a szólásszabadsággal mint alkotmányos jogával élt a honlapot regisztráló. Így - függetlenül attól, egyetért-e a vállalat a leírtakkal - nem egyezett bele a szöveg eltávolításába."

Kétségkívül precedensértékű lesz az a bírói ítélet, amelyet az ügyben Magyarországon meghoznak majd. A jogi szakértőknek azt kell eldönteniük majd, hogy a tartalomszolgáltató mennyiben felelős az oldalain lévő weblapok tartalmáért. Külföldön egyaránt hoztak már olyan döntést, amely szerint nem vonható felelősségre a szolgáltató, és olyan döntés is született már, amikor felelősségre vonták a freeweb gazdáját.

Az NBH közlése szerint nem szélsőségesek törték fel honlapjukat, hanem egy ügyes fiatal, aki szakmai ügyességére akarta felhívni a figyelmet. A hivatal ezért további intézkedést nem tart szükségesnek - áll az NBH internetes honlapján.

Az elkövetőt tehát futni hagyják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50