A világ adatforgalmának legnagyobb részére kiterjed

Aláírták a kiberbűnözésről szóló budapesti egyezményt

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 23. 20:55
Néhány perccel dél után aláírással hitelesítették a számítógépes bűnözés elleni egyezményt a Parlamentben. Az egyezmény az Európa Tanács tagjai számára akkor lesz kötelező érvényű, miután legalább öt állam és három ET-tagállam elfogadta a budapesti aláírást követően.
Az Európa Tanács 43 tagállama segített a szöveg elkészítésében. Kanada, az Egyesült Államok, Japán - mely államok megfigyelői státusszal rendelkeznek - és Dél-Afrika szintén aktív részesei voltak a folyamatnak. Ezek az államok aláírói lehettek az egyezménynek, amely a világ adatforgalmának legnagyobb részére kiterjed.

A számítógépes bűnözéssel kapcsolatos első előterjesztést az Európa Tanács 1989-ben fogadta el, amelyet 1995-ben az eljárási jog vonatkozásairól egy másik követett. A második előterjesztés vetette fel egy nemzetközi szerződés gondolatát. A jelenség elterjedésében rejlő veszélyeket pontosan felismerve, a Bűnözési Problémák Európai Bizottsága felkérte H. W. K. Kaspersen professzort a probléma áttekintésére. Kaspersen professzor jelentésében egy olyan 'egyezmény' mellett érvelt, amely nem csupán az anyagi jog területével foglalkozik, hanem bűnügyi eljárásokkal és nemzetközi eszközök igénybevételével is.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 1997 februárjában egy új bizottságot (Számítógépes Bűnözés Szakértői Bizottsága) bízott meg egy jogilag kötelező érvényű okmányok elkészítésével és a bűnözésre, az anyagi büntetőjogra, az (akár nemzetközi szintű) kényszerítő rendelkezések használatára és a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos igazságszolgáltatásra vonatkozó kérdések megvitatásával.

A bizottság 1997. április és 2000. december között tíz plenáris ülést, míg a tervezet-előkészítő csoport tizenöt megbeszélést tartott. 2000 áprilisában a tervezetet - a nemzetközi jogi okmányok esetében rendkívül szokatlan módon - nyilvánosságra hozhatónak minősítették és közzétették az Interneten, annak érdekében, hogy a szakértők és a hálózati felhasználók megfogalmazhassák észrevételeiket. 2001 márciusában a Parlamenti Közgyűlés is bekapcsolódott a munkába oly módon, hogy nemzetközi szakértőket hívott meg egy meghallgatásra.

A miniszteri bizottság felkérte a közgyűlést, hogy véleményezze a tervezetet, amit a testület - számos módosítással - a 2001. áprilisi ülésén elfogadott.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter aláírta a Cyber Crime egyezményt

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38