Portától portálig

Kerekes Pál, 2001. november 25. 07:23
Rossz nyelvek szerint a kormányzati portál egyelőre csak porta: olyan hely, ahol várni kell - ugyanis a beígért időpontra nem indult meg a tartalomszolgáltatás.
A kiadott közlemény szerint az előzetesen megadott, tehát tervezett időpontban csak az adatfeltöltés, valamint a tartalmi és funkcionális összehangolás fejeződött be. Az újabb terminus szerint azonban várhatóan december elején végérvényesen igénybe veheti a portál szolgáltatásait a nagyközönség.

Kleinhencz Gábor, az Informatikai Kormánybiztosság elektronikus főcsoportjának vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az első lépcsőben (eredetileg november 12-étől) elérhető lesz az ingatlan- és a cégbírósági adatbázis, valamint a gépkocsi-nyilvántartás is.

A közeljövőben az állandó tartalom minisztériumi és főhivatali adatbázisokkal (körözött személyek jegyzéke, agrártámogatások katalógusa), címlistákkal (közintézmények), valamint önkormányzati információszolgáltatással bővül. A folyamatosan aktualizált hírforrások között nyilvánvalóan az elektronikus közbeszerzéshez kapcsolódó pályázati ívek lesznek a legnépszerűbbek. Természetesen a hivatalos ügyek online intézéséhez letölthetők lesznek a megfelelő elektronikus formanyomtatványok, például útlevélkérő formulák, igazolásblanketták vagy APEH-bevallások.

A kormányportál menüje kialakult, a szolgáltatások listája a következő lesz: hírek, országinfo, ügyleírások, közigazgatás, szolgáltatások, adatbázisok, fórum és chat. A rendszer használatát egy telefonos ügyfélszolgálati központ (call center) is megkönnyíti majd az internetezők számára.

Mint ismeretes, a szeptemberben lezárult kivitelezési pályázatot az IBM Magyarország és három alvállalkozója, az IQSoft, a MÁV Informatika és a Webigen nyerte. A kormányzati portál kialakításához szükséges előkészületek bruttó 30 millió forintba kerültek, míg a technikai infrastruktúra, valamint a technológia működőképessé tétele bruttó 635 millió forintot emésztett fel. A portál megvalósításán dolgozó, összesen 235 fős, szakértőkből és kivitelezőkből álló csapat 43 nap alatt végzett a munka első szakaszával. A technikai infrastruktúra megteremtésén túl ez azt jelenti, hogy elkészült a portál által nyújtandó szolgáltatások rendszerének felépítése, és lezárult a site arculatának és elemeinek kialakítása is. Ami a december elején esedékes nyilvános indulásig még hátravan: a portál tartalmi elemeinek és szolgáltatásainak összehangolása, feltöltése a megfelelő adattartalommal. A cél az, hogy már kezdettől fogva minél több szolgáltatás és információs lehetőség álljon az érdeklődő netpolgárok rendelkezésére.

Stumpf István kancelláriaminiszter hangsúlyozta: "Az Informatikai Kormánybiztosság és az előkészítést végző szakemberek munkája hosszú évekre megalapozza majd nemcsak a magyar polgárok, de a világháló révén a világ közvéleményének értékítéletét a magyar közigazgatásról. Ez a munka tehát hatását tekintve egyedülálló, értékét tekintve pedig rendkívüli."

Kulcsszavak: e-government onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50