Az év biztonságtechnikai megoldása a Kártyaőr

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 27. 09:26
Az Inter-Európa Bank Rt. által szeptember végén bevezetett Kártyaőr szolgáltatást az Év bankbiztonsági megoldásának választotta Magyarország vezető biztonságtechnikai szaklapja, a Detektor Plusz. A Kártyaőr hazánkban az első olyan szabadalmaztatott szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek mobiltelefonjuk segítségével módosíthassák a kártyahasználati limitjüket.
A Detektor Plusz által kiírt Év bankbiztonsági megoldása 2001 pályázat első díját vehette át ünnepélyes keretek között az IEB képviselője. Az elismert szaklap - immáron hagyományosan - versenyre invitálja a biztonsági szakma képviselőit, e pályázat egyik kategóriájában szerzett elismerést az idei évben a bank.

Az egyedülállóan biztonságos bankkártya-használatot lehetővé tevő Kártyaőr szolgáltatással ugyanis az ügyfelek folyamatosan felügyelhetik a bankkártyájukkal végrehajtható tranzakciókat. A bank Magyarországon egyedülálló módon felelősséget vállal a bankkártya letiltása előtt az ügyfeleit esetlegesen ért károkért. A felelősségvállalás feltételeit a Kártyaőr szerződés tartalmazza.

A szolgáltatás lényege az, hogy a kártyabirtokos szerződéskötéskor előre meghatározhatja, hogy a bankkártyájával végzett tranzakcióknak (vásárlás vagy ATM használat) mekkora lehet a maximális összege. Ha a kártyabirtokos ennél nagyobb összegű tranzakciót akar végrehajtani, akkor a kártyaszerződésben megadott mobiltelefonjáról felhívja a Kártyaőr rendszert, és ezzel engedélyezi magának, hogy meghatározott időn belül egy tranzakció erejéig használhassa a bankkártyát. A tranzakció megtörténte után, vagy a meghatározott idő elteltével az engedély érvényét veszti. Mindezt kiegészíti az is, hogy az ügyfél a bankkártya-műveletekről SMS üzenetben értesítést kap. Az esetleges kártyavisszaélések lehetősége így minimálisra csökkenthető.

Az új szolgáltatás előnyei között az egyik legfontosabb a bankkártyahasználat feletti teljes ellenőrzés lehetősége. A helyes beállításokkal lehetővé válik, hogy ha illetéktelenül megpróbálnak visszaélni az ügyfelek bankkártyájával, nem tudják megkárosítani, hiszen a használat engedélyezése az ő kezében van. Így akkor is védi az ügyfelet a rendszer, ha a bankkártyája mellett a PIN kódját is ellopták.

A Kártyaőr szolgáltatással az interneten történő kártyahasználat biztonságát szintén rendkívül magas szintre emelték. Egyrészt lehetőség van arra is, hogy az ügyfél már szerződéskötéskor letiltsa az internetes (valamint telefonos vagy telefaxos) bankkártyahasználatot. Ha mégis úgy dönt, hogy bankkártyájával szeretne az interneten vásárolni, akkor elég felhívni a Kártyaőr szolgáltatást, és SMS üzenetben kap a banktól egy egyszer használható kártyaszámot, amellyel a vásárlást le tudja bonyolítani. Ez a kártyaszám a vásárlást követően többé nem létezik, így nem lehet vele visszaélni. Ezzel a bank jó megoldást kínál az internetes bankkártyahasználat során felmerülő biztonsági kérdésekre.

Kulcsszavak: IEB bankszolg bankkártya

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50