A Deutsche Telekom "mélyen" veszteséges

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 29. 10:00
A Deutsche Telekom, Európa legnagyobb távközlési vállalata az első kilenc hónapban 1 milliárd eurós nettó veszteséget szenvedett el. A veszhteség 100 millió euróval kisebb, mint az októberben közölt előzetes adat - jelentették be szerdán Bonnban. A tavalyi első kilenc hónapban még 8,45 milliárd eurós nettó nyereséget könyvelhetett el a konszern. A vállalat vezetése az év egészére is nettó veszteséget vár, de ettől függetlenül fizet osztalékot.
Tavaly a Deutsche Telekom nettó profitját a a T-Online International AG internet szolgáltató eladásából származó egyszeri bevétel emelte meg.

A kilenchavi eredményt erősen lehúzta az arculatérték-leírás és a harmadik generációs (UMTS) szolgáltatás előkészítésének költsége. Ezeket a költségek elnyelték az amerikai vezetékes és vezeték nélküli szolgáltató Sprint Corp. (FON Group) és Sprint Corp.(PCS Group) csoportokban volt részesedések, illetve kábeltévé-részesedések eladásából befolyt bevételeket. A veszteség meghaladta az elemőzi várakozásokat, amelyek közül a legborúlátóbbak sem érték el a 700 millió eurót.

A Deutsche Telekomnál a működési eredmény legszélesebb mutatója, a pénzforgalmi többlet - az adók, kamatok, amortizáció és értékcsökkenések előtti profit (EBITDA) - rendkívüli tételek nélkül 15 százalékkal 11,33 milliárd euróra nőtt, az egy évvel korábbi 9,86 milliárd euróról. A kilenc hónapban a rendkívüli tételek 2,75 milliárd eurót tette ki, az egy évvel korábbi 9,86 milliárd euró helyett. A csoportban a pénzforgalmi többlet 5,93 milliárd euróra csökkent a vezetékes szolgáltatásban a tavalyi első kilenchavi 6,28 milliárd euróról, a mobilrészlegben viszont 2,18 milliárd euróra nőtt 951 millióról.

A német távközlési vállalat 20 százalékkal 34,99 milliárd euróra növelte bevételét az első kilenc hónapban, a tavalyi első kilenchavi 29,22 milliárd euróról. Ez összhangban van elemzői várakozásokkal. A konszern az év egészére - óvatos becslés szerint - 15 százalékos árbevétel-növekedést vár.

Szeptember végén a Deutsche Telekom mobilszolgáltató leányvállalatainak 62 millió ügyfele volt világszerte. A harmadik negyedévben a német és a brit piacon ezek voltak a leggyorsabban növekvő mobilcégek, mindkét piacon 500-500 ezer fővel növelve ügyfeleik számát.

Jóllehet a nettó eredményen kívüli adatok általában jobbak voltak a vártnál, a Deutsche Telekom törzsrészvénye szerda dél felé 18,60 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 1,27 százalékkal olcsóbb a keddi zárónál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50