Korlátozott mobilcsengetés

Kollár Csaba, 2001. december 4. 22:32
Csengőhangok százai lesznek a közeljövőben tiltott szerzemények, mivel az eredeti számok szerzői számos esetben számaik mobilverzióját nem tartják a műhöz méltónak.
Az Ananova értesülései szerint az EMI arra szólította fel a csengőhangokkal foglalkozó cégeket, hogy állítsák le az előadók számainak csengőhangra történő átkonvertálását. Az EMI sajtóközleményében kiemeli, hogy “az általuk képviselt előadók több mint ötven százalékát zavarja, ha mobiltelefonra konvertálják át az eredeti szerzeményét. A másik probléma az, hogy egyes számok művészi értéküket veszítik, ha a mobiltelefonok kicsiny hangszórójából többnyire egy szólamban csendülnek fel.” A felszólítás hatására Anglia két legnagyobb csengőhang-szolgáltatója – a Phat Tonez, illetve a ringtones.co.uk – már le is vette katalógusából a kifogásolt számokat.

A ringtones.co.uk ügyvezető igazgatójának, Andy Mills-nek a véleménye szerint “nincs egyértelműen megfogalmazott jogi előírás az átkonvertált zeneszámokat illetően, mivel azok – bár dallamukban megegyeznek az eredeti számmal – mégis inkább feldolgozások, semmint egyszerű másolatok. Ugyan levettük a listáról a kifogásolt számokat, de ezt csak azért tettük, hogy megtaláljuk az egyértelmű jogi előírásokat az ilyen művekre is.”

Kulcsszavak: mobilszolg jog +fohir zene

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55