Karácsonyi ADSL-kínálat

Hétszeres letöltési sebességgel a webre

Kerekes Pál, 2001. december 12. 08:51
Közeledik az év vége, de ami az informatikában fontosabb, már formálódnak az új esztendő tervei, elhatározásai. Ilyenkor nagyon érzékeny a piac. Tudják ezt az üzleti ajánlatok készítői is - nem véletlen, hogy november közepétől dömpingszerű lökéshullámok rázkódtatnak meg egyes ágazatokat. Az internetszolgáltatók kínálatában az ADSL az új "varázsütés", a konkurensekkel zsúfolt online piacon naponta követik egymást az internetezési szokásokat gyökeresen átformáló ajánlatok.
A négybetűs hódítás

Az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line, azaz aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) hazai kínálata igazán az utóbbi hetekben teljesedett ki. A technikailag egyszerű kivitelezhetőség (a hálózati kapcsolat a hagyományos telefonvonalra, pontosabban a rézkábelre épül), az adatforgalom mennyiségétől független díjazás, valamint a jelentősen megnövelt letöltési sebesség nyomán széles fogyasztói réteg kezdett érdeklődni a világhálóra való csatlakozás ésszerű és pénzügyileg vállalható módozatai iránt.

Az ADSL technológia elsősorban olyan cégeknek jelenthet az eddigieknél előnyösebb hozzáférési lehetőséget, amelyek nagy mennyiségű információt kívánnak letölteni a világhálóról, az internet felé irányuló adatforgalmuk azonban csekély. A szolgáltatáscsomagok különböző fürgeségű hozzáférési módot tartalmaznak, de a legalacsonyabb sebességű csomag is hétszer olyan gyors letöltést tesz lehetővé, mint a hagyományos dial-up kapcsolat.

Az utóbbi időszak új ADSL-ajánlataival elsősorban az egyéni felhasználókat és a kisvállalkozásokat célozták meg, hiszen e két szegmens eddig elsősorban a sokszor kritizált, lassú és töredezett modemes kapcsolattal rendelkezett. Legtöbbjükben azonban már felmerült az igény nagyobb sebességű, ugyanakkor költséghatékony megoldások iránt.

Sokféleség az ajánlatokban

Mint a felmérésekből kiderül (lapunk előző számában Árérzékeny ISP-előfizetők címmel közöltünk összefoglalót), a kulcskérdés vitathatatlanul az ár, csak ezután következik a gyorsaság. Nézzük, mit kínálnak az egyes szolgáltatók!

Az Axelero decemberi akciója keretében felére csökkenti az ADSL Otthon csomagok egyszeri belépési költségét, míg havidíjként kétéves szerződés keretében az első évben csupán bruttó 8500 forint terheli az előfizetőt. Ez az ár már alacsonyabb, mint a hagyományos, korlátlan hozzáférést nyújtó kapcsolat előfizetési díja és a kapcsolódó telefontarifa, így a vállalat várakozása szerint az akció - és a nagy ütemben bővülő szolgáltatási terület - új jövedelemcsoportokat vonhat be az online világ rendszeres használói közé.

A közelmúltban indította el szolgáltatását az Enternet. Év végéig tartó ADSL-akciójukra az előfizetés akkor is megköthető, ha csak később épül ki a hálózat. A Mindenkinek és az Egyéni ADSL-csomag csak egyéves szerződéssel fizethető elő, mely egy e-mail címet, 25 MB levelezési és 20 MB webtárhelyet is tartalmaz. A belépési díj 12 000, a havidíj viszont a Mindenkinek csomag esetében 3990, az Egyénit választva pedig 6990 forint. (A Mindenkinek csomag anynyiban különbözik az Egyénitől, hogy forgalmi díjat is felszámítanak, percenként 2 forintot, maximum nettó 6000 forintot.) Üzleti ADSL-csomagokra további kedvezményeket nyújtanak, ez évi szerződéskötés esetén két hónapra az Enternet átvállalja a havidíj összegét.

Az Interware november 1-jétől kínál ADSL-szolgáltatást egyéni és üzleti felhasználóknak. A magán-előfizetők választhatják a havi nettó 6600 forintos Privát csomagot, amely öt e-mail címet, korlátlan e-mail tárterületet és 100 MB webtárhelyet is magában foglal. Ennél lényegesen több szolgáltatást garantál az üzleti pakk nettó 19 900 forintért. Előny, hogy a szolgáltatónál nincs belépési díj egyéves kontraktus esetén - határozatlan idejű szerződést aláírva viszont 48 000 Ft + áfa belépési díjat is abszolválhat a vállalkozás.

A TVNet egyenesen árzuhanást hirdetett meg, megújított ADSL-csomagjainak ára valóban kedvező. Év végéig két választási lehetőséget kínáló akciójukban jelentősen csökkentett áron - akár belépési díj nélkül vagy 6990 forintos havidíjért - kínálnak ADSL-előfizetést. Az egyik akcióban - kétéves szerződés esetén - belépéskor csak nettó 9900 forintot kell fizetni, amihez az alapcsomag esetében (384/64 kbps dinamikus IP-címmel) csupán 6990 forintos havidíj tartozik, ráadásul az akciós időszakban vásárolt csomagok havidíjainak változatlanságát a TVNet 2003. március 31-éig garantálja.

Azok számára, akik egyáltalán nem szeretnének belépési díjat fizetni, továbbra is rendelkezésre állnak a kétéves szerződés esetén e nélkül is igénybe vehető akciós csomagok.

A DataNet 5900 Ft-os havidíjért nyújtja a 384 Home csomagot. Ezért az összegért az egyéni előfizetőknek három e-mail címet biztosítanak, valamint 20 MB e-mail tárhelyet. Belépési díj hároméves előfizetés esetén nincs, kétéves szerződés megkötésekor 4000, ennél rövidebb idejű esetében pedig 6000 Ft. A cég ezenkívül számos üzleti csomagot is piacra dobott, ezek specifikált kedvezményekkel számolnak.

Nemcsak ADSL, tűzfal is

December 1-jétől a PSINet Magyarország is beszállt az ADSL-üzletbe. A meghatározó piaci részesedéssel rendelkező távközlési cég egy sajátos területen kíván többet nyújtani konkurenseinél: a kínált csomagok mindegyike - kivéve a bevezető modellt - tartalmaz alapszintű tűzfalszolgáltatást is. Az internet- és hálózati biztonság irányába tett bővítést nemcsak a hackerkriminalisztika megjelenése indokolja. A cég vezetői szerint egyre több üzleti folyamat kerül a netre, olyan tranzakciók is, amelyekben az adatforgalom sérthetetlensége és vezényelt titkosítása elkerülhetetlen, mint például az online banking esetében. A PSINet - kereskedelmi filozófiájának megfelelően - közvetlenül csak az üzleti felhasználók részére értékesíti ADSL-csomagjait, az otthoni igénylők számára a PSINet lakossági internetszolgáltató partnerei nyújtják a személyre szabott kapcsolódási lehetőséget.

Az EuroWeb Rt. az esztendő végéig akciós áron kínálja Business ADSL 384 szolgáltatását, amely VirtualServer Light csomagot is tartalmaz. A kedvezményes előfizetés havi díja 15 900 Ft + áfa (sávszélesség: 384/64 kbps, belépési díj nincs, a szerződés időtartama egy év).

Az EuroWeb VirtualServer Light szolgáltatása az akciós Business ADSL 384 díjcsomaghoz öt e-mail postafiókot, 50 MB méretű, e-mail és webcélokra is felhasználható tárhelyet tartalmaz, amely a későbbiekben igény szerint bővíthető.

Az ADSL technológia - jellemzői miatt - főként a kis- és középvállalkozások körében válhat népszerűvé, ezeket a cégeket ösztönözheti a világhálóra kapcsolódásra vagy eddigi internetes hozzáférésük módosítására. Az egyéni előfizetők közül az előrejelzések szerint azok fognak ADSL-re váltani, akik az internetet már tudatosan, funkcionálisan használják.

Kulcsszavak: +legfontosabb ADSL

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36