Piacművelés

Az ASP és az outsourcing rejtelmei (III.)

Fekete Gizella, 2002. január 2. 11:10
Mielőtt a szeptemberben elindult ASP-sorozatunk mostani összeállításában részletesebben rátérnénk a hazai viszonyokra és kínálatra, egy bekezdés erejéig – az Accenture-től Kangiszer Gyula által elmondottakra támaszkodva – visszatekintünk, hol tartanak tőlünk nyugatabbra, illetve az ASP szerepét szeptember 11-e óta kicsit átértékelve Amerikában, s hogy fogadja az ott bevált modelleket, elképzeléseket a hazai piac (a témához kapcsolódó fogalomtár előző számunk 39. oldalán olvasható).
Kangiszer Gyula – miután egyértelművé vált számára, hogy az Accenture Amerikában már sikeresen működő collocation üzleti modellje idehaza még nem piacképes – jelenleg cége BSP-ként, vagyis Business Service Providerként való piaci szereplését készíti elő. Mint mondja, Amerikában – ráébredve, hogy a felhasználó nem egy bizonyos alkalmazásra, hanem valójában a problémáit kezelni képes megoldáscsomagra tart igényt – az Accenture 2000 októberében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Jamcracker nevű vezető ASP-portállal. Az együttműködés az ASP-piac fejlettségét tükrözve kezdetben Amerikára összpontosít, majd ezt követi az európai kiterjesztés. A Jamcracker maga nyújtja – a portál mögé gyűjtött, az említett igénynek megfelelő alkalmazásokat szolgáltató ASP-cégekre támaszkodva – a kívánt összetételű alkalmazásszolgáltatást a felhasználóknak.

"Magyarországon ehhez még nincs – sem számát, sem funkcióját tekintve – elegendő ASP-re felkészített alkalmazás, de megfelelő üzleti modellű és megbízható ASP sem. A szeptember 11-ei események hatásaként azonban számos amerikai társaság értékelte fel a collocation által nyújtott biztonságot és az ASP üzleti előnyeit. A nemzetközi változások Magyarország vállalkozásait is a BSP-szolgáltatások igénybevételének megfontolására ösztönözhetik."

Programsikerek – sikerprogramok

Vajon hogyan látják a piac szereplői, milyen jellegű programok számíthatnak sikerre? Erre keressük a választ a következőkben.

Az üzletileg kritikus, illetve ügyfélspecifikus alkalmazások kivételével szinte mindegyik megfelelő lehet az ASP-modellben – más kérdés, hogy egy adott régióban, országban honos informatikai és üzleti kultúra szintjén melyik számíthat sikerre, de a webre való alkalmasságuk ma már szinte alapkövetelmény.

Külföldi tapasztalatai alapján Kangiszer Gyula nagyon kevésnek találja a hazai piacon ebben a konstrukcióban kínált alkalmazásokat. "A külföldi adaptációk csak a nagyvállalatoknak, nem pedig az itthon nagy tömegben lévő ASP-érett kis és közepes cégeknek készültek. A hazai fejlesztésűek, amellett, hogy kevés van belőlük, nehezen nyerik el a szolgáltatók bizalmát, akiknek arra épülő szolgáltatásukat kell a piacon eladniuk, de még a fejlesztőik is inkább egyedi eladásokban gondolkodnak."

A siker persze nem csupán az alkalmazástól, hanem az ahhoz való hozzáférés biztonságától is függ. "Ezért minket elsősorban nem a kiélezett hozzáférési technológiájú alkalmazások érdekelnek, hanem az olyanok, mint a weboldalakat adminisztráló technológia, a Webgyár, amely szolgáltatás ASP-ként is megállja a helyét, hiszen biztonságos környezetből és berendezésekkel tudjuk működtetni. Ebben az esetben a felhasználó látszólag csak a weboldala működtetését célzó szolgáltatást bérel, ám ez alatt biztonságos környezetben működtetett szerver- és hozzáférésbérletet, hostingot és üzemeltetést kell érteni, aminek a tetején természetesen ott az alkalmazás is."

A MatávCom ASP-portfóliójában jelenleg a Microsoft irodai alkalmazásai dominálnak. Úgy látják – elsősorban meglévő ügyfélkörükben gondolkodva –, ma a mindenhol használható szoftvercsomagnak lehet piaca Magyarországon. A kis- és középvállalatok rendszergazdahiánya, illetve az upgrade-ekkel való törődés nyűge és a szoftvertisztaság gondja valóban a malmukra hajthatja a vizet, s beindulhat a "nagyüzem". A Microsoft-alkalmazások közül az Exchange levelezőrendszer kedvelt ASP-ként. Madár Zoltán szerint ugyanis az Office jogtiszta változatai már sok helyen megvannak. Így ezek a cégek esetleg az új fejlesztések megjelenésével válhatnak potenciális ASP-ügyfelekké. "Ugyanakkor a jelenleg application hostingként kínált kulcsrakész SAP R/3 szolgáltatási megoldásunkkal is egyre inkább az ASP-modell felé tartunk (SAP R/3 esetén a tiszta ASP-modell egy SAP-mandantot jelent, amelyben a különböző ügyfelek csak eltérő vállalatként vannak definiálva – szerk.) – mondja a MatávComtól Madár Zoltán –, és a weben át elérhető, központi datacenterből szolgáltatott, műholdas, GPS alapú járműkövető rendszert is szolgáltatjuk ASP-ként."

"Valójában minden szoftver, amely változatlan formában nagy tömegek érdeklődésére tarthat számot, ha felkészítik rá, ASP-ben is sikeres lehet. Nem a technológiában, inkább a filozófiában van jelentős különbség" – véli a Zenit SQL nevű, saját fejlesztésű, hamarosan az egyik ASP kínálatában is megjelenő vállalatirányítási megoldás ASP-re szabását is elkészítő Revolution Integrált Rendszerek Üzletág igazgatója, Juhász Zsolt. "A valódi különbség a filozófiában rejlik. Az ASP-knek szinte életbevágóan fontos a nagyszámú felhasználó, hiszen a bevezetés költségét már induláskor szétosztva közöttük csökkenhet a szolgáltatás havi költsége. Piacra lépéskor többnyire ezért választanak portfóliójukban standardizálható megoldásokat. Az ügyfél ugyan nagyobb fokú alkalmazkodással fizet érte, de ez a szolgáltatás árában megtérül."

Józan paraszti észt követve

Az Icon óvatosan, a piac igényeinek alakulását követve állítja össze portfólióját. A Microsoft Office csomaggal, Exchange és Outlook alapú levelezéssel, vállalati címtár kialakításával, valamint az ezekhez tartozó biztonsági és mentési feladatok ellátásával indulnak. A rendszer az induláskor szerződött felhasználók tudtával és jóváhagyásával átmeneti ideig "éles teszt" üzemben működik, amit árengedmény és megfelelő többletszolgáltatások ellentételeznek. Amíg a "piacművelés" tart, alkalmazáskínálatukat nem kívánják bővíteni. "Az Icon gyakorlatában megszokott módon a józan paraszti észt követve végiggondoljuk, kiknek akarunk szolgáltatni, ott mik az igények, s abból mit tudunk saját portfóliónkkal lefedni" – mondja Fábián János. "Az elsődleges célpiacunknak tekintett kis- és középvállalatok számára meglévő gépeik és irodai alkalmazásaik üzemeltetését, ahol ilyen nincs, a desktopbérleti konstrukciót ajánljuk fel. Ha elérkezettnek látjuk az időt, érettnek a véljük piacot, akkor új alkalmazásokkal, például könyvelő- és dokumentumkezelő szoftvert is tartalmazó alapalkalmazás-csomagokkal bővítjük a kínálatot."

A Hostlogictól Fárizs Péter viszont már most portfólióbővülésről beszél, ami egy ASP esetében kedvező, hiszen ugyanaz a felhasználó több alkalmazásra is szerződhet, és a bővebb kínálatból nagyobb valószínűséggel talál problémájára megoldást. "Az indulásunk óta kínált SAP alapú Smart Enterprise-nál ma már az ASP-elemek vevőnként szelektálva is ajánlhatók, s az MS Exchange kapcsán is történtek változások. Mivel a felhasználók csak töredékét ismerik annak, amire az Exchange képes, ASP-ben nyújtható, Exchange-en alapuló, csoportmunkát támogató megoldásokat készítünk. TopCall alapú üzleti kommunikációs megoldásunk pedig a különböző csatornákon (fax, SMS, hang, e-mail, WAP stb.) érkezett üzeneteket egy felületen képes fogadni, illetve azokat Exchange- vagy SAP-megoldásokkal összekapcsolni. Egy ilyen szintű alkalmazás a gondolattal kacérkodó kisvállalatnak drága – konfigurációtól függően kb. 20 millió forintnyi beruházást követel meg –, a havidíj viszont még megfizethető számára."

Kisvállalkozások kegyeiben

"A webes dokumentumcserét célzó webEDI vagy a nálunk webtárhely-szolgáltatást, illetve webszervert igénybe vevők számára rendelkezésre bocsátott honlapépítő Internetmester mellett az Axelero ma már az ASP általánosabb területeire is fókuszál" – mondta Buglos Tamás, az Axelero e-kereskedelmi igazgatóhelyettese. A Microsofttal együtt pilotcéllal felállított ASP-üzemmódú üzleti célú levelezési rendszerüket, hasonlóan az Iconhoz, a projekt értékelésében aktívan részt vevő pilotügyfelekkel tervezik tesztelni – később ezért nekik kedvező bérleti feltételeket biztosítva. Az éles indulás ez év végére várható. "Ebben az irányban kívánunk majd továbblépni a mostani pilotban sikeresen együttműködő ügyfelek igényei alapján, azután pedig olyan ügyviteli és groupware alkalmazásokat vizsgálunk meg, amelyekkel a már meglévő platformon az ebbe az irányba induló kisvállalkozásoknak teljes körű szolgáltatást tudunk kínálni."

A dokumentumkezelő alkalmazások iránti ASP-igényt az alaptevékenysége során ezekkel foglalkozó, a jövőben azokat ASP-ben is értékesíteni kívánó Archico ugyancsak jelezte. Saját piackutatásuk adatai szerint ezen belül elsősorban az elektronikus iktatást és archiválást támogatók számíthatnak sikerre. Kíváncsiak voltunk, milyen szempontok vezérlik a szoftverek gyártóit, forgalmazóit, amikor felkészítik alkalmazásaikat az ASP-re, illetve minek alapján döntik el, hogy a piacon már ismert szoftvereik mely szolgáltatóknál nem veszítik el, sőt öregbítik megszerzett hírüket, marketingoldalról is előnyöket hordozó márkanevüket.

Az Oracle többszörösen is képviselteti magát ebben a szolgáltatási formában. Egyrészt technológiai ASP-beszállítóként – ebben jelenleg az Euronet a partnere, s a közeljövőben az Albacomp is az lesz –, az 1:n konstrukciójú rendszereknél nélkülözhetetlen virtuális privát adatbázis funkciót tartalmazó, azaz a felhasználóknak csak a saját adataikhoz való hozzáférést engedélyező adatbázis-kezelőivel. Másrészt egy idehaza most kidolgozás alatt álló, de Európában már másfél éve piacon lévő online services szolgáltatással. Ez utóbbi saját alkalmazásaik ASP-modellben, szolgáltatásként való értékesítését jelenti.

Az SAP jelenlegi gyakorlatában a középvállalatok számára három konstrukcióban kínálja – mindhárom esetben partnerein keresztül –Kulcsrakész SAP R/3 vállalatirányítási megoldását. Hagyományos, az ügyfélnél bevezetett és működtetett módon, a ma még legkevésbé igénybe vett, de a "tömeges" elterjedéshez legbiztatóbb ASP-modellben, illetve alkalmazáshostingként.

Ec-pec-kimegyek – szolgáltatóválasztás

A szolgáltatóválasztás szempontjait maguktól a szolgáltatóktól megtudakolni elég bizarr ötlet, mégis ezt tettük, de ismerve néhány felhasználó véleményét, becsületükre legyen mondva, nem lőttek túl a célon, bár kicsit mindegyiknek maga felé hajlott a keze. A tőzsdén lévők a megbízhatóság megdönthetetlen bizonyítékaként a tőzsdei jelenlétet tették az első helyre – hiszen ezáltal állandóan "szem előtt vannak". A csupán ASP jellegű, de a klasszikus ASP-knél többek között az infrastruktúra szempontjából lényegesen gyengébb hátterű, így természetesen olcsóbb szolgáltatást nyújtók az árat. Mégis úgy gondoljuk, sikerült a potenciális felhasználók számára a választáshoz útmutatóként szolgáló listát összeállítani.

1.) Bizalom a cég iránt – amely hosszú távú stabilitással, ismertséggel, valójában a cég előéletével, illetve ügyfeleivel bizonyítható (kezdő vállalkozásnál az ASP-ben szerepet vállaló, így hírnevüket ugyancsak kockára tévő partnerek tölthetik be ezt a szerepet). Pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét, ha a szolgáltató korábban már bizonyított sok ügyfelet kiszolgáló és kezelő rendszerek területén. A bizalmat az SLA léte, illetve annak hihetősége is befolyásolhatja.

2. Igénybe vett technológiák szintje (kiemelendő a megfelelő sávszélesség).

3. Működési biztonság (a datacenter vállalásai – folyamatos üzemelés, napi mentés, időszakonkénti archiválás stb., adatbiztonsági és védelmi rendszerek –, de az anyagi stabilitásnak is itt a helye).

4. A kínált alkalmazások köre, a melléjük adott szolgáltatások (támogatás, ügyfélszolgálat stb.) minősége.

5. A környezet sugallta megbízhatóság. "Nem véletlenül választottuk szolgáltatásunk telephelyéül Magyarország legmodernebb telehoteljét – mondja Szenes Gábor az Econettől –, ahol az Infigate által biztosított 800 négyzetméteres földrengésbiztos szerverszoba által szavatolt biztonság nyilván a szolgáltatás színvonalára is garancia."

6. Végül pedig (nem véletlenül) a szolgáltatásnak a fentiek függvényében megállapított, folyamatos költségként jelentkező ára.

A cikkhez tartozó táblázat a Business Online decemberi számában tekinthető meg.

Kulcsszavak: outsourcing ASP =asp

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50