Sun ONE (Open Network Environment)

Jövőkép, architektúra, platform és szakértelem

, 2001. december 30. 13:39
A vállalatok informatikai osztályai, amelyek napjainkban tűzfallal védett, de alapvetően monolitikus és szorosan integrált alkalmazásokat üzemeltetnek, hamarosan a szoftverek világának új kihívásaival fognak szembenézni: olyan integrációs feladatokat kell majd végrehajtaniuk, amelyek nemcsak az IT-, hanem a vállalat egészét átfogó üzleti folyamatokat is érintik, és amely integráció előre nehezen becsülhető költségekkel fog járni. A "Services on Demand" jövőképet azon felismerést követően alkotta meg a Sun Microsystems, hogy az interneten – vagy általánosabban fogalmazva bármely elektronikusan működtetett hálózaton keresztül – a szolgáltatások oly széles skálája vehető majd igénybe, hogy az jóval meghaladja a napjainkban működő monolitikus alkalmazások által nyújtott szolgáltatásokat, és ennek jövőbeni vállalati adaptálása jelentős pótlólagos erőforrások bevonását kívánja meg.
A Services on Demand nem más, mint annak megfogalmazása, hogy hogyan és miért alkalmazzuk a rendelkezésre álló szoftvertechnológiákat ma és a jövőben. Más szóval egy gyűjtőfogalom arra vonatkozóan, hogy a jövő kulcstechnológiái segítségével bárki bármikor, bárhol és bármely eszközön szolgáltatásokat lesz képes igénybe venni. A Sunnál évek óta "szolgáltatás alapú hálózatról" beszélünk, amely nem más, mint az internet közműszerűvé vagy leginkább a mai telekommunikációs hálózatokhoz hasonlatossá válása. Míg a Services on Demand infrastruktúra alapjai már rendelkezésünkre állnak, a szoftverek területén jelentős kibontakozási folyamatnak lehetünk tanúi. A házon belül telepített, használt, menedzselt és adminisztrált szoftverektől egyre inkább elmozdultunk a web alapú alkalmazások irányába, ami magas fokú komplexitást és integrációs munkát eredményezett. Ennek során azt láttuk, hogy a cégek a logisztikai rendszerekből online beszerzési rendszereket, a statikus webbrosúrákból személyre szabott weboldalakat hoztak létre, sőt szoftvereiket már nemcsak vásárolták, hanem szolgáltatásként vették igénybe ASP-ktől azért, hogy költségeiket alacsonyabb szinten tartsák, s egyben növeljék üzleti lehetőségeik számát.

Evolúció és nem revolúció

A cégek azonban nem fognak itt megállni, sőt úgy látjuk, hogy az igazi költségcsökkentés és a meglévő eszközök megtérülésének felgyorsítása még csak most kezdődik, így az elkövetkező néhány évben a cégek üzleti szükségleteik által vezérelve a legkülönfélébb alkalmazásokat fogják immáron valóságos szolgáltatások formájában kínálni és igénybe venni. Ugyanis a jövő szolgáltatás alapú hálózata nem más, mint vállalatok, részvényesek, ügyfelek és alkalmazottak különböző közösségei, a legkülönfélébb alkalmazások funkciói pedig e közösségek kiszolgálását hivatottak megvalósítani. És bár a cégek változatlanul használni fogják meglévő szoftvereiket, meglévő eszközeik mellett a jövőben létrehozandó szolgáltatásaik megtérülését is vizsgálniuk kell, azaz rendszereiket úgy kell felépíteni, hogy azok a jövőbeni változásokra, a tetszőleges új típusú webszolgáltatásra (Service on Demand) is alkalmasak legyenek. Így a Sun a webszolgáltatásokat nem egyfajta forradalomként és a köztudatba bedobott technológiai váltásként értelmezi, hanem az informatika fejlődésének általunk már évek óta elképzelt, következő fejlődési fokaként.

Ha a Services on Demand a jövőkép, akkor az architektúra nem más, mint annak módja, ahogyan azt megvalósítani kívánjuk. Ennek feltétele, hogy rendszereinket nyílt és az egész iparág által elfogadott szabványokra alapozzuk. A nyílt szabványok egyrészről biztosítják a meglévő eszközeinkkel történő könnyebb integrációt, másrészt a jövőbeni fejlesztések megfelelő alapot biztosítanak azáltal, hogy tetszőleges újabb komponens számára is integrálhatóságot biztosítanak. Ugyancsak kulcsfontosságú, hogy számba vegyük vállalatunk információs eszközeit, amelyeket négy csoportba – adatok, alkalmazások, jelentések és tranzakciók – csoportosíthatunk. A megfelelő platform kiválasztásánál olyan, már a múltban is bizonyított termékeket érdemes előnyben részesíteni, amelyek biztosítják vállalati információs eszközeink maximális kihasználását. A Sun többszörös díjnyertes Solaris operációs környezete, a Forte Java alapú fejlesztőeszközei és az iPlanet termékportfóliója olyan, egymásra lépcsőzetesen épülő (azonban egy-egy termék más gyártókéval is helyettesíthető), az integráltság és integrálhatóság kritériumait egyszerre biztosító platformot hozott létre, amely képes a jelenlegi üzleti igények azonnali kielégítésére, s egyben alkalmas platform a jövő web alapú szolgáltatásai számára is.

A Sun húsz év tapasztalatát kínálja a költségkímélő üzleti megoldások területén mind az Enterprise Services, mind pedig a Professional Services magas szintű támogatási és integrációs szolgáltatásaival.

Kulcsszavak: Sun +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50