Korszakváltás az adattárolásban

, 2001. december 30. 13:20
Október 30-án a Hotel Héliában a fenti gondolat jegyében szervezett konferenciát az Icon Kft. a nagy szervezetek adattárolási, mentési és katasztrófaelhárítási megoldásairól. Mivel a rendezvény elsősorban az informatikai döntéshozókat és az üzemeltetésért felelős vezetőket célozta meg, úgy döntöttünk, hogy ízelítőt adunk az eseményből.
A konferencia délutánján az Icon és a részt vevő vezető gyártók szakemberei egy-egy gyakorlati probléma megoldásával demonstrálták, miképp is zajlik élesben a modern adattárolás. A közönség láthatott például az adatbázis-feltöltés közben megtelt partíciót felügyelet mellett (de akár automatikusan is) megnövelő rendszert, olyan háttértárolót, amelyen négy különböző hardver és operációs rendszer osztozik, valamint megsemmisült adattároló szerepét automatikusan átvevő tartalék rendszert (más néven katasztrófasite-ot). A konferencián a rendszerintegrátor Icon a gyártókkal közösen időszakos akciós csomagokat hirdetett meg, amelyek 25-35% kedvezményt kínálnak az adattárolási feladatokkal szembesülő cégeknek.

Adatközpont egyetlen racktoronyban?

Igen, ez ma már nem lehetetlen, sőt! A Hewlett-Packard az Icon nagyvállalati tárolórendszerek szemináriumán éppen ilyen számítógépes rendszert mutatott be. A 41 egységnyi magasságú toronyba több mint 2 TB összkapacitású, teljesen hibatűrő, RAID-lemezes alrendszer került a szerverekkel és az adatmentő egységgel, valamint az infrastruktúrát biztosító tárolóhálózati (SAN) és a hagyományos LAN-eszközökkel együtt. A kiszolgálók egyike a HP legújabb, Itanium processzorokkal szerelt, IA-64 architektúrájú, Ironman kódnevű szervere, amely többféle (Windows és Unix) operációs rendszert is képes futtatni. A tárolóhálózatot egy száloptikás kapcsoló valósította meg, összekötve a VA7400-as diszkalrendszert a szerverekkel. A leírt rendszer csupán a rackszekrény kétharmadát töltötte ki, így elegendő hely maradt a diszkrendszer bővítésére.

NAS-SAN-egyesítés az ENSA-2 jegyében

A keddi konferencián szó esett a Compaq StorageWorks család pár hete bejelentett két új tagjáról, amely alapvető változásokat hozhat a nagyvállalati adattárolás területén. A vadonatúj megoldások bevezetésével a Compaqnak sikerült piaci alapokra helyeznie a Virtually Boundless Storage és a Universal Network Storage koncepciót, teljesítve ezzel ENSA és ENSA-2 (Enterprise Network Storage Architecture - nagyvállalati hálózati adattárolási architektúra) stratégiájának legfontosabb célkitűzéseit.

A koncepciók gyakorlati alkalmazása az alábbi két jelentős fejlesztés nyomán vált lehetővé: az adattárolási teljesítmény és funkcionalitás terén új mérföldkövet jelentő StorageWorks Enterprise Virtual Array felső kategóriás nagyvállalati adattárolási rendszer bevezetése, valamint a nagyvállalati kaliberű StorageWorks NAS Executor létrehozása révén. Ez utóbbi megoldás a NAS és SAN architektúrát integrálja a NAS-adatokat hagyományos SAN-adatokkal együtt tároló virtuális SAN segítségével. A hálózati adattárolási környezettel rendelkező nagyvállalati ügyfelek gazdaságos működésének maximalizálása érdekében mindkét termék a Compaq díjnyertes VersaStor virtualizációs technológiáját hasznosítja.

Napjaink adattárolási szükségletei olyan új paradigma megteremtését igénylik, amely támogatja a stratégiai fontosságú növekedési platformokat és alkalmazásokat, a "rich media" megoldások optimalizálását, a globális adattárolási hálózatok működését, a NAS-SAN-egyesítést és az egyszerűsített menedzselést. Mivel a StorageWorks Enterprise Virtual Array és a StorageWorks NAS Executor valamennyi alkotóelemét a fenti igények figyelembevételével tervezték meg, e megoldások lehetővé teszik, hogy a Compaq ügyfelei maradéktalanul megfeleljenek az üzleti környezet aktuális kihívásainak.

A holnap adattárolási megoldásai

Az adatok különlegesen értékes üzleti eszközt jelentenek azok számára, akik aktívan bekapcsolódnak az e-business és az internetes kereskedelem világába. Ahhoz azonban, hogy az adatok értékes üzleti információvá váljanak, olyan eszközökre is szükség van, amelyekkel azok hatékonyan elérhetők, felügyelhetők, tárolhatók és megvédhetők.

Az IBM már csaknem 50 éve foglalkozik áttörést jelentő adattárolási technológiák és termékek kifejlesztésével és azok vezető megoldásokba való beépítésével. A 90-es években az IBM több mint 15 000 szabadalmat jegyeztetett be - sokkal többet, mint a világ bármely más vállalata. A "kék óriás" megbízható adattárolási stratégiával rendelkezik: naprakész megoldásokat biztosít, amelyek kielégítik a legégetőbb üzleti igényeket is, s biztosítják az IBM- és más rendszerekkel való zökkenőmentes együttműködést.

Az IBM fejlett termékeket kínál lemezes, szalagos és optikai adattároláshoz - emellett minőségi adathordozókat, tárolásfelügyeleti szoftvereket, valamint globális tanácsadási és megvalósítási szolgáltatásokat is nyújt ügyfeleinek. Elsősorban a SAN (Storage Area Network) és a NAS (Network Attached Storage) megoldásokra koncentrál, amelyekkel az adattárolási infrastruktúra könnyen felügyelhető és kiválóan méretezhető vállalati rendszerré alakítható. Az IBM SAN-ok kiváló megoldást jelentenek az olyan környezetek számára, ahol gyakran történnek váratlan események. A SAN-ok gyorsan bővíthetők - az üzletmenet megszakítása nélkül -, segítségükkel sokféle változtatási szituáció kezelhető.

A NAS az IP-hálózatokhoz közvetlenül csatolt, erre a feladatra optimalizált tárolóeszköz, amely a többcélú szerverektől függetlenül, egyetlen célnak - a fájlkiszolgálásnak - alárendelve működik. A NAS közösen használható tárolási lehetőséget biztosít, ami lehetővé teszi, hogy többprotokollos környezetekben különböző ügyfelek és más szerverek megosszák a rajta lévő adatokat. Így megszűnt az a kötöttség, amely az egy bizonyos szerverhez való közvetlen csatlakoztatásból származik; bármely két pont között lehetséges a kapcsolatfelvétel.

Az IBM adattárolási megoldásai kedvező áron érhetők el a megvalósítási fázisban, hosszú távon pedig költséghatékony infrastruktúrát biztosítanak. Az örökölt rendszerekkel, valamint az IBM és más gyártók rendszereivel való együttműködés érdekében ezek a megoldások nyílt szabványokra épülnek. Az ipari szabványok révén megvédhetők a beruházások az elavulással szemben, közben pedig a heterogén környezetekkel való együttműködés is biztosítható.•

A piac forró pontjai

A világméretű gazdasági megtorpanás következményeként előbb stagnáló, majd visszaeső szerverpiac gyártói - összhangban olyan piackutató cégek előrejelzéseivel, mint a Gartner Group vagy az IDC - a felhasználói adattárolási igények megugrására, a tárolópiac arányának és méretének jelentős bővülésére számítanak.

A várakozások szerint a következő néhány évben az IT-szektor hardverberuházásainak "forró pontjai" a tárolótechnológiák lesznek: jelentősen megváltoznak a vállalati informatikai költségvetések ezen tételei. Míg ma a nagyvállalati szerverbeszerzések költségei között a tárolók aránya mintegy 35%, a Gartner szerint ez 2004-re meghaladja az 50%-ot. A META Group egyenesen azt jósolja, hogy 2004 után az arány megfordul, és a végfelhasználók közel kétszer annyit költenek majd tárolókra és kapcsolódó technológiákra, mint szerverre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55