A Mitsubishi akár ezer munkahelyet is leépíthet Franciaországban

MTI Sajtóadatbank, 2001. december 19. 09:29
A japán Mitsubishi Electric a létszám akár 70 százalékos csökkentését is elképzelhetőnek tartja a Mitsubishi Electric Telecom Europe-nál, a franciaországi mobiltelefon-gyártó leányvállalatánál. Ez körülbelül ezer munkahelyet jelent. - Ha a piaci körülmények változatlanok maradnak, egy vagy két éven belül felére csökkentjük a gyártást - mondta a Mitsubishi szóvivője kedden Tokióban.
A francia leányvállalat mobiltelefon-gyártása így évi 7-8 millió készülékre eshet vissza a jelenlegi 15 millióról. Elemzők úgy számolnak, hogy a francia gyárban a termeléscsökkentés miatt az összesen 1500 - 500 teljes, 1000 részmunkaidős - dolgozónak több mint a fele feleslegessé válhat. Ezt a számot a Mitsubishi szóvivője közvetlenül nem erősítette meg. A konszern franciaországi leányvállalatát az elmúlt két évben évi 20 milliárd jen (174 millió euró) veszteség érte. Az átszervezés költségeit a szóvivő nem közölte, csak annyit mondott, hogy megpróbálják a kiadásokat - amelyek valószínűleg a tíz milliárd jent is meghaladják - minél jobban leszorítani.

A teljesen a Mitsubishi kezében lévő Mitsubishi Electric Telecom Europe-nál tervezett átszervezéseket az európai mobiltelefon-piac vártnál is gyengébb kereslete teszi szükségessé. Más japán gyártók is intézkedetek már. A NEC egy évvel ezelőtt eladta a nagy-britanniai mobilgyártó egységét, idén pedig bezárta mexikói gyárát. A Matsushita is még idén bezárni készül brit részlegét.

Japán harmadik legnagyobb elektronikai gyártója, a Mitsubishi Electric tavaly 5 milliárd jent költött franciaországi kapacitásának 50 százalékos növelésére, remélve, hogy kínált nagy sebességű GPRS-szolgáltatás nagyobb keresletet teremt. De már most szeptemberben kénytelen volt a jelenlegi, 2002 márciusáig tartó pénzügyi évi európai eladási tervét 8,5 millió készülékre csökkenteni az áprilisban várt 16 millióról, és jelenleg csak 6-7 milliós eladásban reménykednek Európában. A világ minden részére szállított 13 milliós darabszámhoz képest ez óriási visszalépésnek számít ebben a térségben.

Az átszervezés után a francia egység a legfejlettebb, legdrágábban értékesíthető - például harmadik generációs és GPRS-alapú, nagy sebességű adattovábbító szolgáltatásokat fogó - készülékek gyártására fog szakosodni - mondták el a Mitsubishinél.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36