Virtuális kardiológus, nem csak szívbetegeknek

MTI Sajtóadatbank, 2001. december 28. 08:37
A szilézai Zabrze szívkórháza saját internetes honlapján - Lengyelországban először - olyan szolgáltatást indított, ahol egy teszt kitöltésével bárki ingyen tájékozódhat arról, nem fenyegeti-e koszorúér- vagy más szívbetegség veszélye, és hasznos életvezetési tanácsokat kaphat.
A virtuális kardiológiai tanácsadást elsősorban profilaktikus céllal, a szívbetegségek megelőzésére hozták létre. Aki válaszol a kérdésekre, végül megtudhatja, hogy az elkövetkező tíz évben mekkora kockázata van esetleges megbetegedésének.

A virtuális szívgyógyász minden válaszra meghatározott mennyiségű pontot ad. Az érdeklődő ezeket összesítve besorolhatja magát a négy - kicsi, fokozott, nagy, nagyon nagy – kockázati csoport valamelyikébe.

A virtuális kardiológus egyebek között az érdeklődő nemére, korára, testsúlyára, életmódjára és a családjában regisztrált koszorúér-betegségekre kíváncsi. A kérdőív kitöltése mintegy negyedórát vesz igénybe. Ennek végeztével az ügyfél megkapja a "diagnózist" (például azt, hogy 5 százalékos esélye van koszorúér-megbetegedésre) és a tanácsokat is, mit tesz rosszul, mit jól, mitől kell óvakodnia. Szükség esetén a virtuális kardiológus nyomatékosan szakemberhez irányítja.

A kezdeményezők szerint könnyebb az internetes honlapot felkeresni, mint az orvost. Előfordulhat például, hogy egy fiatalember nem is gondol szívbetegség veszélyére, pedig örökletes tényezők miatt talán nagy esélye van rá.

A zabrzei Sziléziai Szívgyógyászati Központ (SCCS) Lengyelország egyik legjobb ilyen szakintézménye. A szív- és koszorúér-betegség - különösen ennek legrosszabb formája, az infarktus - az első számú haláloknak számít Lengyelországban.

Az internetes tesztet természetesen bárki, külföldi is igénybe veheti. Feltéve, ha ért lengyelül, és van ideje kivárni a kapcsolódást, mert az új szolgáltatás bevezetése óta ugyancsak megnőtt az érdeklődés a kórház honlapja iránt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50