Beindult a magyar scenerek portálja

A számítógép mint művészeti eszköz

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. január 11. 08:47
A scenerek összefogására, a scene-közösség továbbépítésére és az ilyenfajta underground művészet népszerűsítésére, egyfajta jó értelemben vett toborzásra indult be 2002 első napján az ország első és eddig egyetlen ilyen témát átfogó portálja, a www.demoscene.hu. Az eddig hiányzó magyar nyelvű on-line megjelenés lehetőséget ad arra, hogy még többen ismerhessék meg a számítógépfüggők hírességeit, a belőlük szerveződött tehetséges csapatokat, valamint sokszor zseniális munkájuk látványos gyümölcseit.
A demoscene tömören a számítógépre mint művészeti eszközre tekintő fiatalok önszerveződése - világszerte. Ilyen hivatalos definícióval valószínűleg mégis igen kevesen próbálják megközelíteni ezt a szubkultúrát, főleg azért, mert az egész leginkább két dologról szól: barátokról és a számítógépről - innentől kezdve a hivataloskodás tehát rövid úton kizárható. Mindezek ellenére szórakozásból készülő látványos produkcióik sokszor a nagy cégeket is a kispadra küldik - a közösséghez tartozás és az egymás között elérhető hírnév sokszor óriási hajtóerőt jelent ezeknek a fiataloknak - avagy "rendes" nevükön scenereknek.

A portálon a témában kezdőket a gyakran ismételt kérdések rovat vezeti be a demoscene fogalmaiba. Akik már tudják, mire számíthatnak, a Link szekcióban rengeteg külső oldal címét találják, amelyek kategóriákba sorolva várják a kattintásokat. Ehhez hasonlóan szintén fellelhetőek a Letöltések rovatban a site regisztrált felhasználói által készített produkciók. Akik szívesen megismerkednének másokkal, azokat segíteni fogja a scenerek és a scene-csapatok listája, ahol bőven fellelhető bármilyen kapcsolatteremtéshez szükséges adat. Ha épp egy parti következik, ahol "élőben" is bemutathatók, versenyeztethetők az elkészült produkciók, a parti szekcióban mindig megjelennek az ezzel kapcsolatos tudnivalók - ugyanitt természetesen visszamenőleg a régebbi partikról beszámolók, eredmények, linkek is összegyűjtve várják, hogy felfedezzék őket. A fórum nyitott minden témára, ami érdekelhet egy scenert, ám emellett még egy újszerű mini-IRC-szerű chatbox - az egysoros - teszi változatossá az oldalakat.

A portál egyedülálló újdonsága - illeszkedve a demoscene kultúrához -, hogy tartalmához bárki szabadon hozzájárulhat saját híreivel, cikkeivel, linkjeivel, grafikáival, illetve hirdetheti legújabb vagy korábbi alkotásait. A portál kezelőfelületén keresztül bevitt információkat a site fenntartói azonnal elérhetővé teszik a megfelelő rovatban minden látogató számára (az esetleges gépelési vagy helyesírási hibák, téves URL-ek javítása után természetesen, ezt a szerkesztők folyamatosan végzik).

A portál extrái között megemlíthető még, hogy teljes anyaga két nyelven is elérhető: magyarul és angolul.

A portál teljes egészében nonprofit alapon, reklámok és minden más jellegű bevétel nélkül működik, hiszen a site fejlesztője és a szerver rendszergazdája is scener, s ketten, magánszemélyként indították be a portált. Az egyedüli külső segítség a Telnet Rt.-től származik, a cég a projekt fennmaradását a domainnév fenntartásával ösztönzi. A site hasonló felajánlásokból szeretné a jövőben on-line megrendezett versenyeken öregbíteni a díjakat felajánló cégek és a site saját hírnevét is.

Kulcsszavak: onlineszolg művészet

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36