A grafikus kártyák piacát is érintheti a DRAM-ok áremelkedése

Tóth Kristóf, 2002. január 13. 22:53
A tajvani CP Technologies szerint DRAM memóriachipek közelmúltbeli áremelkedése könnyen kihathat a videokártyákat gyártó cégek első negyedévi eredményére, sőt akár a grafikus kártyák árára is.
Az Intel Pentium 4-alapú rendszerek iránti megnövekedett kereslet, valamint az új grafikus chipek megjelenése miatt a grafikus kártyák első negyedévi eladásai várhatóan erősek lesznek, mondta Ted Chen, a videokártyákat gyártó CP Technology vezérigazgatója. A vezető azonban hozzátette, hogy a DRAM chipek közeljövőbeli árváltozásai jelentős hatással lehetnek a videokártyák piacára.

Amennyiben mind a DDR, mind pedig a hagyományos SDRAM memóriachipek ára tovább emelkedik, az integrált grafikus alaplapi chipkészletek, mint például az áprilisban debütáló Intel i845G (Brookdale-G) jelentősége megnövekedhet az alsó piaci szegmensben. A videokártyák eladásai a megemelkedő árak miatt pedig akár 30-40 százalékkal is visszaeshetnek.

A CP Technology az elmúlt évben meglehetősen jó évet zárt, a társaság teljes nettó jövedelme elérte a 3,24 milliárd dollárt, ami 42 százalékos növekedésnek számít a megelőző, 2000-es évhez képest, és az előjelzéseket is mintegy 20 százalékkal túlszárnyalta. A társaság idei első negyedévi nettó jövedelme várhatóan eléri az 1 milliárd dollárt. Az elsősorban az ATI Technologies chipjeit alkalmazó videokártya-gyártó a közelmúltban a gyorsan fejlődő kínai piacot is célba vette, és számos kínai PC gyártótól, például a Beijing Founder Electroics-tól, valamint a Tsighua Tongfang-tól máris jelentős megrendeléseket nyert.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14