A net már a választásokra készül

Adatok WAP-on is

Szalay Dániel, 2002. január 17. 19:56
Egyre több választással kapcsolatos oldal újul meg. Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk már az MTI, az [origo] és az Index választási mellékleteiről, akkor egy fél mondattal utaltunk arra, hogy a www.valasztas.hu kissé szegényes. Hát tessék, cikkünk után néhány nappal az oldal megújult, és azt ígérik, hogy 2002-től először már WAP-ról is elérhető lesz a választási oldal.
Eközben a Napi Gazdaság című lap hírül adta, a Stumpf István "mehminiszter" részére igényelt stumpfistvan.hu privát domainnevet a Miniszterelnöki Hivatal rendelte meg, ami miatt az Internetszolgáltatók Tanácsa előre láthatólag a bejegyzési kérelmet szabálytalanság miatt elutasítja majd.

A stumpfistvan.hu bejegyzését lehet, hogy elutasítják majd, hiszen korábban az orbanviktor.hu bejegyzése is pont amiatt hiúsult meg első próbálkozáskor, mert a MeH próbált Orbán Viktor független magyar állampolgár (vagyis egy magánember) részére nevével megegyező címet kérni. Az akkor kiszemelt orbanviktor.hu tartománynevet egy ideig szabálytalanul mégis el lehetett érni. Később Orbán Viktor személyesen volt kénytelen domaincíme bejegyzése érdekében eljárni. Előzőleg az ISZT azért utasította el a miniszterelnök nevében benyújtott címbejegyzési kérelmet, mert a nevével megegyező privát címet jogosulatlanul igényelte a hivatal az Internet Szolgáltatók Tanácsának szabályzata értelmében.

A Miniszterelnöki Hivatal január 10-én a stumpfistvan.hu mellett egyébként kérvényezte az eminiszter.hu, a mehminiszter.hu és a kancellariaminiszter.hu netes "utónevek" bejegyzését is.

A választási előkészületeket mutatja az is, hogy a nemrégiben indított kormányportál beszámolója szerint nemcsak külalakjában, de tartalmában is megváltozott a BM Központi Hivatala által működtetett választási weboldal. Ezt akár úgyis értelmezni lehetne, hogy deface áldozata lett a lap, de erről ezúttal persze nincs szó. Állítólag crackerbiztos, és a kormányportállal ellentétben bírni fogja a terhelést a legnagyobb terhelés idején is. A választás napján, legalábbis akkor, ha a látogatók száma nem haladja meg a percenkénti tízezret, a rendszer állja majd a sarat. Rytkó Emília hivatalvezető helyettes a kormányportál kérdésére azt mondta, míg az előző választások lebonyolításakor 1998-ban csak 1000 felhasználót tudott a rendszer percenként kiszolgálni, addig idén ezt megtízszerezték, vagyis akár tízezer felhasználó is böngészheti az oldalt. Azt ígérik tehát, hogy a www.valasztas.hu a voksolás napján sem fog összedőlni.

Mindenesetre ha mégis túlterheltség mutatkozna, a kormányzat és az országos média számára akkor is elérhető marad a választási oldal - ígéri a hivatal. Ehhez egy új lehetőséget, az úgynevezett Szakmai Információs Szolgáltatást (SZISZ) kínálja a választások lebonyolításával megbízott Választási Hivatal.

A SZISZ-t igénybevevők külön vonalon kapcsolódhatnak a választási oldalhoz. Ehhez egy ISDN vonalra és számítógépre van szükség, amelyen keresztül közvetlenül elérhető a kiszolgáló gép. A szolgáltatásról a hivatal január 31-ig ad tájékoztatást, az érdeklődők március 1-jéig fizethetnek elő az információs rendszerre. Egy előfizető legfeljebb négy számítógépen veheti igénybe a szolgáltatást, mivel a rendelkezésre álló vonalak számát százban maximálták. (Ez némiképp kevés tűnik számomra, figyelembe véve a magyarországi sajtóorgánumok számát.)

Az internetes szavazástól mi még nagyon messze vagyunk

Magyarországon a jogszabályi háttér nem teszi lehetővé az internetes szavazás megvalósítását, ezért erre 2002 áprilisában még biztosan nem kerül sor. A hivatalban nem látják biztosítottnak a titkos szavazás feltételét, és szerintük ily módon nem lehet ellenőrizni azt sem, hogy a választópolgár egyedül, önállóan szavazott-e. Külföldön mindenesetre több helyütt működik már internetes szavazás.

Jelenleg körülbelül 8,3 millió választásra jogosult magyart tartanak nyilván, az 1998-as választásokon a részvételi arány átlagosan 50 és 60 százalék között volt. Az előző választásokon nagy bravúrnak számított, hogy két és fél órával a 19 órai urnazárást követően az adatok 95 százalékát feldolgozták, és azokat nyilvánosságra is hozták - többek között az interneten is. Hogy ez tartani tudják-e az idei rendkívül kiélezett, szoros versenyben, netán sikerül-e lekörözni, áprilisban megtudjuk. Ettől az évtől az oldal mobiltelefonon is lekérhető a WAP funkcióval ellátott mobilokról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55