Mobilhasználat - újabb brit egészségügyi vizsgálat

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 28. 09:20
Újabb vizsgálatot indít a brit kormány annak kiderítésére, hogy a mobiltelefonok használata jár-e egészségügyi kockázattal.
A pénteken bejelentett, több részből álló vizsgálatsorozat egyebek mellett arra hivatott választ találni, hogy a mobiltelefonokból eredő jelek miképp befolyásolják az agytevékenységet, az emberi test hogy nyeli el a készülékekből sugárzó energiát, mennyire befolyásolja az autóvezetők teljesítményét a mobiltelefonálás, és növeli-e a mobiltelefon-használat az agydaganat vagy a fehérvérűség kialakulásának veszélyét.

A vizsgálatokra a brit kormány 7,4 millió fontot szán, de a finanszírozásban részt vesz a mobiltelefon-ipar is - írta a Dow Jones.

Az új vizsgálati programot Sir William Stewart vezeti, aki a brit kormány előző, 2000 májusában összegzett, hasonló tárgyú vizsgálatának is vezető tudományos tanácsadója volt. Annak a vizsgálatnak a következtetése szerint nem lehet bizonyítani az összefüggést a mobilhasználat és az idegrendszeri daganatos megbetegedések között, de a készülékek és az átjátszó állomások sugárzása "csekély mértékű biológiai elváltozásokat" okozhat.

Az előző vizsgálatot végző szakértői testület szigorúbb szabályozást javasolt az átjátszók elhelyezésére, s a tanulmány közzététele utáni kormányzati ajánlásban az szerepelt, hogy a gyerekek lehetőleg rövid hívásokra, és csak szükség esetén használjanak mobiltelefont.

Stewart a BBC rádiónak pénteken azt mondta: a szakértők továbbra is azt ajánlják, hogy a mobiltelefont szükségtelenül senki ne használja hosszasan. Hozzátette: tavaly is azt mondta, hogy unokáinak nem engedné a mobiltelefonálást, és ez az álláspontja azóta sem változott.

Yvette Cooper brit egészségügyi államminiszter pénteken az újabb vizsgálat kezdeményezését azzal indokolta: minél előbb pótolni kell az e tárgyban meglévő ismereti hiányokat, hogy az emberek bizonyítékok birtokában dönthessenek a mobiltelefon használatáról.

Az 55 milliós Nagy-Britanniában becslések szerint jelenleg 40 millió mobiltelefon működik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36