A túl sok telefonálás mégsem okoz rákot

forrás Prim Online, 2006. december 8. 23:03
A mobiltelefonok megjelenésekor, mint rendszerint minden újdonság érkezését követően számos hiedelem, vélt vagy valós állítás terjedt el. Napjainkaban már nem számít szokatlan látványnak az autóban, közlekedési járműveken vagy épp séta közben hosszasan telefonáló emberek látványa. Régebben azonban sokan hitték, a túlzásba vitt beszélgetések akár daganatos betegségeket is okozhatnak.
A hiedelmek alapja a mobilkészülékek antennái által keltett elektromágneses mező jelenlétében rejlett. Feltételezték ugyanis, hogy telefonálás közben ez az elektromágneses mező az emberi agyra is hatással van, mégpedig növeli a feji és a nyaki részen kialakuló daganatok kockázatát.

A Journal of the National Cancer Institute folyóirat e heti számában közzétett kutatási eredmények azonban mindezt cáfolni látszanak.

Dán orvosok 420 095 személy részvételével végezték el kutatásukat. A résztvevők az 1982 és 1995 közti időszakban kezdték el használni mobilkészüléküket. Ezután a kutatók a páciensek egészségügyi állapotát a 2002-es évben vizsgálták.

A vizsgálat során nem találtak bizonyítékot a készülékek rövidebb vagy akár hosszabb időn át történő használata és a daganatos megbetegedések kialakulása közt. Nem mutatható ki továbbá kapcsolat a telefonok és az agydaganat, a szájüreg vagy szemek területén jelentkező rosszindulatú elváltozások, sem pedig a leukémia kialakulása közt.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14