A Telekom Austria (újra) márkát vált

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 31. 10:25
A Telekom Austria osztrák távközlési konszern, amely a 2000 őszén végbement balsikerű tőzsdei bevezetés előtt változtatott - részben - márkáján, most megválik az akkor mintegy 250 millió schillingért bevezetett névtől és logótól - közölték Bécsben.
A résztulajdonos ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő által erőltetett tőzsdei bevezetés eleve rossz időpontban történt, hiszen akkoriban a távközlési papírok piaca éppen világszerte megrendült. Így a papír értéke rögtön a bevezetés után közel 60 százalékot veszített az értékéből, s hosszas ingadozás után most közelít a bevezetési árfolyamhoz. A tőzsdei megjelenés idején vetették el a jól ismert sárga postai kürtöt, s találták ki az új márkajelet. Az új név "atyja" Heinz Brasic marketing-igazgató volt, aki akkoriban Heinz Sundt, az ÖIAG által támadott vezérigazgató helyére tört, ám Sundt maradt, s hamarosan Brasic távozott a konszerntől.

Az angol szójáték - "Jet2web" - az innovációs erőt és a gyorsaságot volt hivatott jelképezni, csakúgy, mint az a csepp alakú, piros ábra, amely stilizált szárnyat volt hivatva sugallni, de a márkaszakértők már akkor is úgy találták, hogy ez legfeljebb egy internetszolgáltatóhoz, így a TA internetes leányvállalatához illik. Így vélekedtek a leányvállalatok vezetői is, így az internetszolgáltatón kívül csak egy leányvállalat vette fel az új nevet. A fogyasztókat viszont teljesen megzavarta a dolog, mert egyrészt sokan nem tudták, hogyan kell kiejteni a nevet, másrészt az sem volt számukra világos, hogy az csak két leányvállalatot érint.

Most másfél évi kísérletezgetés után tér vissza a konszern a hivatalosan soha meg nem szüntetett, régi Telekom Austria márkához - s a mobilszolgáltató leányvállalat a T-mobil névhez.

Az újabb márkaváltással a TA hányattatásai azonban még nem értek véget: az olasz Telecom Italia, amely résztulajdonosa a konszernnek és mobilszolgáltató leányvállalatának, kénytelen a részét adósságai fedezése céljából eladni, s felmerült, hogy ebben az esetben az ÖIAG is eladja pakettjét, vagyis teljes egészében privatizálják a TA-t. Akadnak azonban az elképzelésnek ellenfelei is, így nem tudni, mi lesz a régi-új márkanevű konszernnel.

A cég papírja szerda délután 9,66 euró volt a bécsi tőzsdén, változatlan az előző záróhoz képest.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38