Könyvszemle

Takács Zsolt, 2002. február 16. 08:26
Kezdő felhasználóknak, diákoknak, oktatóknak, a felnőttképzésben részt vevő hallgatóknak nyújt segítséget az ismert szerzőpáros, Benkő Tiborné-Benkő László legújabb szakkönyve, az Amit egy Windows XP-s, Office XP-s PC-ről tudni érdemes című kiadvány. Digitális pénzügyeinkkel foglalkozik a Gellért Andor és "szerzői kollektívája" által jegyzett könyv, mely a banki-brókeri információtechnika, a ma már hagyományosnak tekinthető elektronikus bankszolgáltatások mellett kitér több, a magyar nyelvű szakirodalomban még nem ismertetett témára is.
Amit egy Windows XP-s, Office XP-s PC-ről tudni érdemes

"Különös figyelemmel voltunk a Nemzeti Alap Tanterv középiskolai követelményeire, de meggyőződésünk, hogy nagyon sok főiskola és egyetem (a szerző egyeteme is) fogja jegyzetként használni szakkönyvünket" - olvasható a Benkő Tiborné-Benkő László szerzőpáros "sorozatba illeszkedő" könyvében (előző művük Amit egy Windows 2000-es, Office 2000-es PC-ről tudni érdemes címmel jelent meg).

A Béda Books által kiadott, 430 oldalas könyv első fejezete rövid áttekintést ad az operációs rendszerekről. Röviden foglalkozik a DOS operációs rendszerrel és néhány fontosabb parancsával, illetve a Windows 2000, a Windows XP, a Windows NT és a L'NIX operációs rendszerek főbb jellegzetességeit foglalja össze.

A második fejezet megismertet a Windows XP Intézővel, a keresési módszerekkel és a Sajátgép mappa használatával. Néhány hasznos tanácsot is kapunk a felesleges nyomtatás elkerülése érdekében a nyomtató leállítására, illetve a Vezérlőpulton elvégezhető lényegesebb beállításokra vonatkozóan. Részletes leírás található a Jegyzettömb, a WordPad és a Paint alkalmazások kezelésével és felhasználásával kapcsolatban.

A harmadik fejezet példákon keresztül ismerteti a Microsoft Word 2002 használatát, a negyedik fejezetben a Microsoft Excel 2002 tanulmányozását követően pedig elsajátíthatjuk a táblázatok kitöltésével, formázásával, a függvények használatával és a diagramok készítésével kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Az ötödik fejezet - példákon keresztül - a PowerPoint, a hatodik az Access használatával ismertet meg. A hetedik fejezetben az internettel kapcsolatos alapfogalmakat ismerhetjük meg, a nyolcadikban a HTML nyelv fontosabb elemeit. A kilencedik fejezet a UNIX és Linux rendszerrel foglalkozik.

Digitális pénzügyek

A Gellért Andor által szerkesztett könyvújdonság tizenhat banki és számítástechnikai szakember közreműködésével készült. Három nagy témakört dolgoztak fel: a banki és brókeri információtechnikát (IT), a ma már hagyományosnak tekinthető elektronikus bankszolgáltatásokat (Telebank, Home Banking, bank- és chipkártyák), valamint az internetes pénzügyi szolgáltatások éppen hogy elkezdődött, nagy jövő előtt álló, új világát. A könyv kitér olyan területekre, mint a cash pool szervezése, a direkt és diszkont bankszolgáltatások, a Bolero nemzetközi elektronikus okmánytovábbító rendszer és több egyéb, magyar nyelvű szakirodalomban még nem ismertetett témára.

A 264 oldalas könyv a KJK-Kerszöv kiadásában jelent meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38