Változó mobilipar

Nagy kihívás a Nokia számára

Tóth Kristóf, 2002. február 12. 13:35
A Nokia egyik vezetője szerint a társaság helyzete sokkalta könnyebb volt, amikor még nem a finn óriáscég volt a piacvezető gyártó a mobiltelefonok területén.
Matti Alahuhta, a Nokia mobiltelefonokkal foglalkozó részlegének elnöke elmondta, hogy a társaság jóval egyszerűbb helyzetben volt, amikor még nem volt vezető a mobiltelefon készülékek piacán. Ha a Nokia jobb mobiltelefonokat készített, mint az akkori piacvezető Motorola, a társaság piaci részesedése növekedett a konkurencia rovására. Amióta azonban a Nokia 1998-ban megelőzte a Motorolát, a társaság egyértelmű cél nélkül maradt.

- Egészen más piacvezető gyártónak lenni, mint a piacvezető cég egyik fő ellenfelének - mondta Alahuhta, a társaság bevételének 80 százalékáért felelős mobilrészleg vezetője. Alahuhta szerint a társaságnak olyan új célokat kellett keresnie, amellyel továbbra is motivációt adhat az alkalmazottaknak, és elkerülheti az önelégültséget, illetve a stratégiai hibákat, amelyek a Motorolát hátráltatták.

- Felismertük, hogy ez egy igen érzékeny iparág. Szerezhetsz piaci részesedést benne, de veszíteni is igen könnyen lehet - tette hozzá a vezető. A Nokia szerint a PC-ipar teljesen különbözik a mobiltelefon-ipartól. A PC-k alap építőkövei, mint például az Intel (illetve AMD) processzorok, a Microsoft operációs rendszerei vagy a CD-ROM meghajtók mind közel egyformák és szabadon beszerezhetők a piacon. "Egy mobiltelefon teljesen különböző felépítésű, mint egy PC. A mobiltelefon egy teljesen egyedi termék, amelynek jól kell kinéznie, kellemes felhasználói felülettel kell rendelkeznie, és illenie kell a felhasználó személyiségéhez.

Alahuhta szerint a Nokia célja jelenlegi, 37 százalékos globális mobilpiaci részesedésének 40 százalékra növelése. És hogy mi lesz azután? - Azt majd eldöntjük ott és akkor - mondta a vezető széles vigyor közepette.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14