A Be beperelte a Microsoftot

Tóth Kristóf, 2002. február 21. 06:51
A szebb napokat is látott operációsrendszer-fejlesztő cég, a Be kedden bejelentette, hogy az amerikai szövetségi bíróságon beperli a Microsoftot, mondván, a szoftveróriás a közelmúltban különböző, a szabad piaci versenyt előíró törvénybe ütköző praktikát vetett be a Be operációs rendszer térnyerésének megakadályozása érdekében, vagyis a Microsoft jogászai és ügyvédei mostanság lényegében egy percig sem pihenhetnek.
A San Franciscó-i kerületi bírósághoz beadott peranyagában a Be szó szerint azzal vádolja a Microsoftot, hogy a szoftvercég különböző illegális és a szabad piaci versennyel szöges ellentétben álló múltbeli cselekedete révén komoly károkat okozott a Benek. Ezen károkról, illetve a károk anyagi vonzatáról nem szól a peranyag, a Be képviselői azonban elmondták, hogy egy alapos vizsgálat minden bizonnyal fényt derít majd ezen részletekre is.

A Beről röviden annyit érdemes tudni, hogy Jean-Louis Gassee, az Apple Computer egyik korábbi magas beosztású munkatársa alapította a céget még 1990-ben, és hogy a szoftvercég operációs rendszere a 90-es évek folyamán folyamatos fejlődésen ment keresztül, azonban az utóbbi hónapokban nehéz időket kellett átélnie a Benek. A Be az általa fejlesztett különböző technológiákat eladta az elsősorban kéziszámítógépeiről ismert Palmnak, és jelen pillanatban ott tartunk, hogy a Be szépen lassan feloszlóban van.

"Azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom, hogy a Be által kezdeményezett peres ügy sem a felhasználóknak, sem a számítógépes iparnak nem tesz jót. Mind a felhasználóknak, mind az iparnak az az érdeke, hogy folyamatosan új és egyre nagyobb tudású innovatív termékek kerüljenek piacra" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jim Dessler, a Microsoft egyik szóvivője, aki elmondta, hogy a Microsoft egyelőre még nem kapta meg a peranyagot, azonban az azzal kapcsolatos előzetes információk egyértelműen azt mutatják, hogy a Be minden alap nélkül vádolta meg a Microsoftot.

A Be a bírósági peranyagban többek között azt kifogásolja, hogy a Microsoftnak a számítógépgyártó cégekkel kötött szoftverlicenc-szerződései törvénybe ütközőek voltak, ugyanis azok lényegében meggátolták a gyártókat, hogy a Microsoft operációs rendszerrel telepített számítógépek mellett Be operációs rendszerrel telepített rendszereket is forgalmazzanak.

Kulcsszavak: Be Microsoft jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59