12.000 darab Pentium4-es a köztisztviselőknek

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. február 26. 13:27
A program a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében 2001. szeptember 13-án került kihirdetésre "A köztisztviselők és közoktatásban dolgozó pedagógusok számára otthoni számítógép használat, internet-hozzáférés támogatása és távoktatási csomag biztosítása" címmel. Mára minden nyertes megkapta a gépet.
A pályázat megvalósításában résztvevő In-Forrás XXI. Kht. 2001. december 22-én kezdte meg a 12000 nyertes köztisztviselő kiértesítését a számítógép átvételének módjáról. A számítógépek az Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) tulajdonában vannak, a nyilvántartás, a leltározás az In-Forrás XXI. Kht. keretein belül történik.

Január elején kezdődött meg a PC-k házhozszállítása. A jelenlegi állapot szerint gyakorlatilag minden nyertes megkapta a gépet, már csak néhány darab szállítása van folyamatban az időpont-egyeztetések miatt.

A pályázat keretén belül megvalósított beszerzés Közép-Európa eddigi legnagyobb számítógép-vásárlása. Ráadásul a konfigurációk nem is akármilyenek! A köztisztviselők “brand” gépeket nyertek, 4-4000 darab Compaq, HP és NEC konfiguráció került kiosztásra (a három beszállító cég a Compaq Computer Magyarország Kft., a Hewlett-Packard Magyarország Kft. és a Bull Magyarország Kft.). A gépekhez 3 év helyszíni garancia jár.

Mindhárom PC alapja az Intel 845-ös lapkakészlettel felszerelt Pentium 4 alaplap. Integrált AC 97-es audio chip is van az alaplapokon, két típuson további Intel Pro/100 VE integrált hálózati csatlakozó is fellelhető. A Compaq EVO D500 gépekhez 2 USB egység csatlakoztatható, míg a HP Vectra VL 420-as és az NEC PowerMate ML3-as konfigurációkhoz 4 (2 a desktop ház előlapján).

A processzor 1.5 GHz-es Pentium 4-es, és 256 MB SDRAM van a gépekben. A Compaq és HP gépekben nVidia Geforce2 MX videokártya van 32 MB memóriával, a NEC gépben ATI RadeOn VE 32 MB VRAM-mal.

20 GB merevlemez tartozik a gépekhez (5400 RPM), 48x-os CD-ROM meghajtó, egy pár multimédiás hangszóró, floppy meghajtó, magyar 105 billentyűzet (Compaq gépek esetén részben beépített kártyaolvasóval), görgetőkerekes egér, és 56 Kbps Aztech ill. Motorola szoftmodem (HP hépek esetében ez egy szivar alakú külső USB egység).

A házak ATX-es desktopok. Az NEC gépek különlegessége, hogy a ház nagyon kicsi (az alaplap microATX), a bővítőkártyák pedig mini PCI kiszerelésűek, tehát alacsonyabbak, mint a szokásos kártyák. A ház kiépítése nagyon praktikus, egyaránt állítható és fektethető, ami főleg akkor jó, ha a lakásban kicsi a hely. A tápegység 250 W a Compaq és az NEC gépekben, és 185 W a HP Vectra esetében.

A monitor mindhárom esetben 15”-os, Compaq, HP, Samsung és NEC típusok kerültek leszállításra. A maximális felbontás általában 1280x1024 60 Hz frissítés mellett.

Az operációs rendszer magyar Windows 2000 Professional, 2-es szervizcsomaggal. Az eddigi tesztelések alapján a számítógépek nagyon stabilnak tűnnek, ami el is várható egy “brand” PC esetén. Az OEM operációs rendszer mellé Microsoft Office XP Standard került a gépekre, valamint az NEC PowerMate esetében Norton Antivírus is.

Összességében elmondható, hogy igen gyors és korszerű konfigurációkról van szó, a távoktatáson való részvételen túl a köztisztviselők családtagjai is örömmel fogják használni a gépeket. Bár a fejlődés megállíthatatlan, a gépek technikai színvonala magában hordozza azt az ígéretet, hogy a PC-k még 3 év múlva is értékes gépek lesznek. 3 év leteltével ugyanis a nyertesek, miután teljesítették a szerződésekben vállalt távoktatási kötelezettséget, maradványértéken megvásárolhatják a gépeket az MKGI-től.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55