Fokozódó érdeklődés kíséri a bolgár BTC eladását

MTI Sajtóadatbank, 2002. március 7. 09:33
A Világbank és az EBRD is jelezte részvételi szándékát Bulgária állami távközlési vállalatának(BTC) privatizálásában. Ez megkönnyítheti a BTC eladását, amit e hónapban indítanának és júliusra le is zárnának, jóllehet a szektor válságjelei miatt egyelőre némi befektetői ellenérzés mutatkozik.
A Világbank Nemzetközi Pénzügyi Társasága (IFC) mellett a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is kifejezte érdeklődését a BTC eladása iránt, a befektetők finanszírozójaként, sőt, akár kisebbségi részvényvásárlóként - idézett helyi elemzőket szerdán a Reuters hírügynökség. A BTC-nek akár a 65 százalékát is kész eladni a bolgár kormány, legalább 100 millió dolláros bevételt várva. Ez erősen csökkentett várakozás, az iparág piaci körülményei miatt. Két évvel ezelőtt a görög OTE és a holland KPN távközlési cég konzorciuma 610 millió dollárt ajánlott a BTC 51 százalékáért és egy mobiltelefon koncesszióért, de ezt az akkori bolgár kormány kevesellte és nem fogadta el.

A mostani eladást két szinten tervezi a kormányzat: egyrészt távközlési, azaz szakmai befektetőknek ajánlja, másrészt pénzügyi befektetőknek, minimálár meghatározása nélkül. Az IFC vagy az EBRD akár a szakmai többet is kaphatna a privatizált részből, mint a szakmai befektetők. A privatizációs tanácsadó, a Deutsche Bank szerint a privatizáció nyertesének lehetőséget kellene adni arra, hogy a harmadik bolgár GSM-koncessziót is megszerezhesse.

A görög OTE továbbra is lehetséges vevő, mellette a Turk Telekom török távközlési monopólium jelezte érdeklődését. Az IFC és az EBRD jelentkezése jó jel, mert pénzt - és finanszírozói partnerséget is - jelent a máskülönben likviditási gondokkal küszködő távközlési piacon, mondták szófiai szakértők.

Kulcsszavak: BTC +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50