Füttyöget és gyűjtöget

Fekete Gizella, 2002. március 28. 08:49
Új termék és egyben világújdonság is a szoftverfejlesztést minősítő amerikai CMM 3-as szintjét, s ezzel együtt új fejlesztési megbízásokat is megszerzett E-Group palettáján a személyazonosítás új eszköze, az Európában egyedül általa disztributált AudioSmartCard.
A tulajdonosát egy 24 karakterből álló hangjel alapján azonosító, bankkártya méretű audio kártya a legkülönfélébb on-line, call-center, illetve banki szolgáltatások testre szabott igénybevételénél alkalmazható. A kártya maga nem tartalmaz adatokat, azok egy biztonságos működésre és tárolásra felkészített – az autentizácós központban lévő – szerveren vannak.

Az AudioSmartCard az internet- és a számítógépes hálózatok adta lehetőségeket kihasználva az elektronikus fizetések biztonságának emelésére nyújt hatékony és megbízható megoldást. Az eszköz fizikai megjelenésében egy bankkártya méretű műanyag lap, ami egy adott pontján megnyomva, rövid – minden esetben és minden kártyára – egyedi, nem ismétlődik (ugrókód) hangjel-sorozatot (DTMF) bocsát ki. Így a kártya tulajdonosa minden hang- vagy adatkapcsolatot létrehozni képes rendszer - legyen az egy tetszőleges számítógépes rendszer (a számítógép mikrofonján és hangkártyáján keresztül), fizetési rendszer (telefonon keresztül történő kapcsolatfelvétellel) vagy call center szolgáltatás - számára azonosíthatja magát.

Mivel az AudioSmartCard teljes mértékben ötvözhető a standard bankkártyákkal, így univerzális, többfunkciós - hagyományos ATM-ekhez, POS terminálon keresztüli fizetésre és telefonon keresztül történő azonosításra, fizetésre is alkalmas – azonosítóeszközzé válhat.

Infrastrukturáját tekintve a rendszer három részből áll – a felhasználó birtokában lévő, annak azonosításra szolgáló kártyából, az ügyfél adatait és digitális aláírását tároló az azonosító központból ((@Card Center) és – opcionálisan - az azonosító központot a banki hálózattal összekötő, a pénzügyi tranzakciókat lehetővé tevő kapcsolatból: payment gateway.

A SIM-mel szemben hely-, készülék- és eszközfüggetlen kártyával magánemberként is gyűjthetők például saját internetlátogatási szokásainkról adatok – milyen site-okat, mennyi ideig látogattunk és milyen tranzakciókat bonyolítottunk -, de alkalmas eszközzé válhat az internetes kisösszegű vásárlások, a micro payment támogatására.

A mindössze négy hónapja világkörüli útjára indult, japán autószalonokban service cardként, Angliában bankok internetes banki szolgáltatáshoz használt azonosító eszközből – szervezett szolgáltatói körben – elegendő személyenként csupán egy, s az minden szolgáltatás igénybevételéhez, használható, vagyis a kártya által nyújtottak egyszeri kiadással megvásárolt ASP szolgáltatásként tekinthetők. Magánszemély esetében a kártya, hozzá a kiegészítő szoftver, a fájl-titkosítás, a hardvervédelem és a titkosításszolgáltatás együttes ár várhatón 20 ezer forint körül lesz, míg egy banknak például kb. 2500-3000 Ft lesz ügyfelenként.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50