Az FBI kénytelen kiadni a Carnivore részleteit

Tóth Kristóf, 2002. március 28. 22:35
Az FBI újabb vereséget könyvelhet el a Carnivore e-mail felügyelőrendszer ügyében, a bíróság ugyanis kötelezte a Szövetségi Nyomozóirodát a technológia részleteinek feltárására.
Egy szövetségi bíró a héten utasította az FBI-t, hogy biztosítson betekintést a Carnivore, vagy másnéven DCS1000 e-mail megfigyelőrendszer technológiai részleteibe. Mint ismeretes, a Carnivore az internetszolgáltatóknál került telepítésre, célja pedig a bűncselekményekkel gyanúsított személyek e-mail üzeneteinek felügyelete. A bíróság az FBI kérésével ellenben nem hirdetett ítéletet az ügyben, hanem 60 napos határidőt adott a nyomozóirodának a Carnivore-hoz, valamint egy EtherPeek elnevezésű, hálózati forgalomirányító eszközhöz kapcsolódó technikai dokumentumok átadására.

Az FBI a Carnivore-t ért vádakra azzal védekezett, hogy a technológia csak külön bírósági végzéssel használható fel a gyanúsítottak ellen. Az Electronic Privacy Information Center (EPIC - Elektronikus Adattitkossági Központ) azonban úgy véli, hogy a megoldás potenciális visszaélésekre ad lehetőséget. Az EPIC még 2000 júliusában perelte be az FBI-t az e-mail megfigyelőrendszer miatt.

Az EPIC jelezte, hogy az FBI feltehetően szemet hunyt bizonyos, olyan dokumentumok felett, amelyek a nyomozóiroda más divízióinál találhatók, mondta James Robertson bíró. Az EPIC által indított, és meglehetősen nagy port kavart per egyébként könnyen megváltoztathatja az amerikai kormány módszereit az internet felügyelete kapcsán.

David Sobel, az EPIC jogi képviselője elmondta, hogy az FBI különösen a Carnivore jogi, és eljárásmódbeli részleteit illetően hiányos dokumentumokkal állt elő. "A bíróság határozata alapján várhatóan igen fontos információkhoz juthatunk hozzá a Carnivore-hoz kapcsolódó jogi kérdésekkel kapcsolatban" - mondta Sobel. "Úgy vélem, tavaly szeptember 11. után, amikor az FBI az efféle technológiákat méginkább felhasználja, fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a megoldások alkalmazási módjával, illetve az Igazságügyi Minisztérium hozzáállásával."

2000 szeptemberében az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (U.S. Department of Justice) megbízta az IIT Research Institute intézetet egy, a Carnivore hatásait elemző tanulmány elkészítésével. Az intézet két hónappal később kiadta kutatási eredményét, miszerint a technológia védi az internetezők jogait, és hatékonyabb lehetőséget nyújt a jogszerű vizsgálatokhoz, mint más eszközök.

Kulcsszavak: security jog FBI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14