Elindult a Szegedi Nemzeti Színház site-ja

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 3. 16:44
A Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok megbízásából a szegedi Impala Ház által létrehozott portál célja, hogy a lehető legteljesebben mutassa be a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szabadtéri Játékokat az érdeklődőknek.
A portál alapjait egy Mysql/Php rendszer képezi, amely az igényeknek tökéletesen megfelelő adatbázis-kezelést és megjelenítést tesz lehetővé. A site több szempontból is egyedülálló a magyar weben. Egyik érdekessége, hogy nem egy portálról, hanem két fa struktúrába rendezett honlapról van szó, melyek egy felületről szerkeszthetőek, és az oldalak, valamint a tartalmak tetszőlegesen áttükrözhetőek az ikerstruktúra bármely pontjára.

A rendszer alapvető újításai közé tartozik a kategóriák bővíthetősége, amely lehetőséget nyújt a site üzemeltetőinek arra, hogy a portál szinte valamennyi besorolását, osztályozását tetszőlegesen bővíthesse, ezzel a választható opciókat a szerkesztés során maximálisan testreszabottá alakíthassa. Például, ha a rendszer már ismeri a színész, a rendező és a súgó kategóriákat és egy új foglalkozást kíván hozzáadni az eddigiekhez a feltöltésre jogosult személy, akkor egy külön felületen ezt megteheti, s ettől kezdve a portál összes vonatkozó eleme kezelni fogja az újonnan bevitt adatot. Automatikusan megjelennek a megfelelő személy-adatlapok, kapcsolódnak a foglalkozáshoz tartozó sajtócikkek, az előadások bevitelénél megjelenik ez a típusú közreműködés, stb.

A site-ba beépített további jelentős kényelmi funkciók lehetővé teszik az automatikus menük vonatkozási területének meghatározását könyvtárszerkezeti szintek szerint, a megjelenítendő "kishírek" tiltását és engedélyezését kronológiai és területi kritériumok alapján. Lehetővé teszi továbbá a teljesen átrendezhető főoldalt, mely több blokkból építkezik, melyek design-ja előre definiált és sok közülük teljesen automatikusan generálódik az adatlapok alapján.

A portál rendelkezik automatikus képfeltöltő, átméretező és galériaszerkesztő háttérrel, amely nagy mennyiségű képarchiválást és címkézést tesz lehetővé, s amely által jól menedzselhető a színház hatalmas fotóanyaga. A képek kereshetőségét az említett címkézés útján valósították meg a fejlesztők, amely lehetővé teszi a fotókon megjelenő személyek neveinek megadását, s így a képek társítását az egyes személyekhez.

Egy portál esetében alapkövetelménynek számító automatikus sitemap kibővült az adatlapok áttekintését és a galériákban való keresést szolgáló oldalakkal, az előadások, turnék, csoportok és személyek adatait rögzítő felületekkel.

Kulcsszavak: művészet onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55