Ingyen mobiltelefon új-zélandi diákok oktatásához

Kollár Csaba, 2002. április 9. 20:24
Diákok százai kaphatnak mobiltelefont Új-Zélandon egy állami program keretében. A programban a diákok az Alcatel telefonokat Vodafone hálózatokon használják.
Az oktatási minisztérium képviseletében nyilatkozó Steve Maharey azt mondta a kormányprogrammal kapcsolatban, hogy “azért tartjuk fontosnak a tanulók mobiltelefonokkal történő ellátását, mert ezáltal az oktatás hatékonysága növekedhet különösen az olyan területeken, ahol a tanulók nehezen tudják megközelíteni iskolájukat, vagy olyan képzési rendszerben vesznek részt, ahol a tanárral csak ritkán találkoznak.”

Az oktatási oldal képviseletében nyilatkozó Kingi Wetere iskolaigazgató szerint “a mobiltelefonok biztosíthatják az állandó kapcsolatot a hallgatók és a tanárok között. Így a feladatok időben elkészülhetnek, és számos kérdés is megválaszolásra kerülhet anélkül, hogy több órát kelljen utazni a hallgatóknak egy néhány mondatos válaszért.”

A program hátterében az a tény húzódik meg, hogy a diákok egy része különösen a maori őslakosok körében hátrányosabb helyzetben van kortársaihoz képest, szüleik munkanélküliek, vagy kevesebbet keresnek, így nem képesek számukra biztosítani azokat a technikai eszközöket, melyek segíthetnék őket tanulmányaik végzésében.

Új-Zélandon már arra is történtek eredményes kísérletek online, illetve mobiltelefonnal támogatott oktatás keretében, hogy a munkanélküliek megtanultak önéletrajzot, illetve levelet írni, és munkájuk ellenőrzéseképpen tanáruk telefonon is adott számukra személyre szabott tanácsokat. Ezek az új oktatási lehetőségek sem szorítják ki teljesen a személyes kapcsolatokat, konzultációkat, évente néhány alkalommal a diákok tanáraikkal tantermekben, konzultációs központokban találkozhatnak.

Az Új-zélandi kormányzati mobilkommunikációs program kitér az egyetemi hallgatókra is. A Massey University-n a hallgató körében végzett felmérés szerint sokak számára nyújt segítséget a kormányprogram, melyet az egyetem is támogat saját infrastrukturális lehetőségeivel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55