Online videoszolgáltatás MPEG-4 formátumban

Tóth Kristóf, 2002. április 9. 21:07
Az öt nagy filmstúdió közös vállalkozásaként ismert MovieLink várhatóan MPEG-4 alapokra fogja építeni az év vége felé induló video-on-demand (videó rendelésre) szolgáltatását.
Peter Marx, a Vivendi Universal egyik vezetője a National Association of Broadcasters konferencián elmondta, hogy a MovieLink szolgáltatása MPEG-4 technológiát fog alkalmazni. A vezető később helyesbített, és elmondta, hogy a MovieLink egyelőre még nem kötelezte el magát egyetlen formátum mellett sem. Marx megjegyzései egyébként az első érdemi információt szolgáltatták a MovieLink szolgáltatásának várható technológiai hátteréről.

- Ez lesz az első alkalom, hogy a felhasználó jó minőségű filmekhez jut online szolgáltatás keretén belül - mondta Marx szembeállítva a MovieLinket a jelenlegi streaming (adatfolyam) technológiát alkalmazó online videoszolgáltatásokkal. Elmondása szerint a MovieLink szolgáltatása lehetővé fogja tenni, hogy a filmstúdiók egyéni árakat szabjanak meg filmjeikhez, és nem lesz közösen elfogadott, egységes ár.

A MovieLink támogatása jelentős siker lenne az MPEG-4 fejlesztői számára. A formátum az MPEG-2-nél négyszer jobb tömörítési hatékonyság mellett számos interaktív szolgáltatást is kínál. A technológiát már ezidáig is számos jelentős befolyással rendelkező cég, köztük az Apple Computer és a SUN Microsystems fogadta el. Az MPEG-4 az Interneten számos rivális technológiával meg kell, hogy küzdjön a sikerért. A konkurens technológiák mögött ráadásul olyan cégek állnak, mint a Microsoft, vagy a RealNetworks.

A MovieLinket a Sony Pictures, a Viacom-féle Paramount, a Metro-Goldwyn-Mayer, az AOL Time Warner-féle Warner Bros., és a Vivendi Universal kiadók hozták létre. Az online videoszolgáltatás várhatóan az év második felében indul be, konkrét időpont egyelőre azonban nincs. A Walt Disney, illetve a News Corp.-féle 20th Century Fox filmstúdiók egyébként egy rivális szolgáltatást is fejlesztenek Movies.com néven.

Szakértők szerint a készülőben lévő online videoszolgáltatások nem szállhatnak versenybe a televízióval, amely továbbra is az otthonok fő szórakoztatóeszköze lesz. Ami mégis biztosíthatja a szolgáltatás sikerét, az a filmstúdiók támogatása.

Kulcsszavak: onlineszolg mpeg film

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50