Nem tudja kihasználni az alkalmat az Xbox

Tóth Kristóf, 2002. április 10. 20:50
A Microsoft Xbox játékkonzolja egyelőre nem váltja valóra a társaság reményeit, állítja két Wall Street-i elemző a konzol gyártási mennyiségének csökkentésére hivatkozva.
- A rövid távú sikertelenség várhatóan azonban nem fogja visszatartani a Microsoftot abban a tervében, hogy idővel jelentős piaci részesedést szerezzen a piacvezető Sonyval, illetve a Nintendóval szemben a lendületesen növekedő játékkonzoliparban - tette hozzá egy másik elemző.

Az Xbox sikertelenségét hangoztató két elemző állításait arra alapozza, hogy a konzolokat szerződéses partnerként gyártó Flextronics International Ltd. a közelmúltban csökkentette Xbox-gyártókapacitását. "Az Xbox lendülete folyamatosan csökken a kényelmes start óta" - állítja Paul Fox, a Banc of America Securities elemzője.

A Flextronics az elmúlt hetekben csökkentette Xbox-gyártókapacitását, mivel a 299 dolláros játékkonzol eladásai egyelőre elmaradnak a várakozásoktól, mondta Chris Whitmore, a Deutsche Banc Alex. Brown elemzője. Az Xbox tavaly novemberben jelent meg az Egyesült Államokban. A japán kiadásra februárban, az európaira pedig márciusban került sor. A Flextronics az amerikai és japán piacra szánt konzolokat Mexikóban, az európai piacra gyártott modelleket pedig Magyarországon készíti.

A Microsoft az Xbox eladásainak növeléséért előállítási ár alatt kínálja a konzolokat, amelyek többletköltsége a játékszoftvereken térül meg. Az elemzők szerint azonban évek telhetnek el, mire a szoftveróriás nyereséget szerezhet a konzolból.

A tradicionálisan gyenge nyári időszak közeledtével az elemzők szerint veszélyben a Microsoft azon terve, miszerint a társaság június 30-án véget érő költségevetési évében 4,5-6 millió Xbox játékkonzolt értékesítene. A visszaesés ráadásul a Flextronicsot is érinti.

"Nem hiszem, hogy a befektetők különösebben aggódnának" - mondta John McPeake, a Prudential elemzője. "A legtöbb nyugtalanság a japán piacot övezi, amely azonban mindig is a legnehezebb volt. Ahogy egyre több játék jelenik meg, a helyzet folyamatosan javulni fog."

Kulcsszavak: Flextronics Xbox Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59