Ultra személyi számítógép az OQO tálalásában

Tóth Kristóf, 2002. április 18. 09:01
Az OQO-féle személyi számítógép azért viseli nevében az ultra jelzőt, mert az egész szerkezet alig nagyobb, mint egy manapság forgalomban lévő Palm, vagy Hewlett-Packard kéziszámítógép, ennek ellenére egy Windows XP operációs rendszerrel szerelt, teljes értékű PC-t valósít meg.
A Seattle-ben székelő OQO képviselői az évente megrendezendő Microsoft WinHEC konferencián a napokban bejelentették a cég legújabb termékét, melyet az OQO marketingesei egyszerűen csak ultra személyi számítógépnek neveztek el. Az ultra személyi számítógép "lelkét" a Microsoft operációs rendszerén kívül egy kisfogyasztású Transmeta Crusoe 5800-as processzor, egy 10 GB kapacitású merevlemez és 256 MB memória képezi, ezenkívül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy FireWire és USB (Universal Serial Bus) porton keresztül vezetékkel, WiFi és Bluetooth porton keresztül pedig vezeték nélkül is csatlakoztatható más számítógépes rendszerekhez.

A zseb PC-nek is nevezhető számítógép LCD kijelzője négycolos képátlóval rendelkezik, vagyis körülbelül akkora kijelzője van, mint a kéziszámítógépeknek, azonban a hozzájáró dokkoló állomás segítségével a számítógép képe normál monitoron is könnyedén megjeleníthető, vagyis a rendszer ily módon teljes értékű személyi számítógépként is használható. Az eszköz egyébként 7,62 x 12,7 centiméteres méretekkel rendelkezik, vastagsága 2,28 centiméter, tömege pedig mindössze 250 gramm.

"Erre a parányi eszközre nyugodtan úgy lehet tekinteni, mint egy teljes értékű személyi számítógépre, ugyanis minden lényeges PC-s alkatrész megtalálható benne, a dokkoló állomás révén pedig normál méretű monitorokra is rá lehet csatlakoztatni" - nyilatkozta a Microsoft WinHEC 2002 szakkiállításon tartott bemutatót követően Colin Hunter, az OQO alelnöke.

Hunter utalt arra, hogy bár a manapság kapható kéziszámítógépek egyre nagyobb tudással rendelkeznek, mégsem mondható el róluk, hogy képesek minden olyan feladat végrehajtására, mely feladatokat egy asztali számítógép könnyedén képes teljesíteni, és ekkor jön képbe az OQO most bejelentett újdonsága. Hunter elmondta, hogy az ultra személyi számítógépben helyet kapott Transmeta Crusoe processzor 800 MHz-es frekvencián ketyeg és 512 KB cache található benne, ennek köszönhetően az eszköz sokkal jobb teljesítményre képes, mint az általában pár száz MHz-es chipekre épülő, jelenleg kapható kéziszámítógépek. Az egy feltöltéssel egyébként több mint kilenc órát működni képes eszköz árát egyelőre még nem lehet tudni.

Kulcsszavak: +legfontosabb desktop pda OQO

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50