.NET konferencia: a Microsoft futurisztikus mobiljövőképe

Szalay Dániel, 2003. február 19. 07:47
A mobiltelefonok segítségével zajló adatforgalomból adódó bevételek a 2002. évi 12 milliárd amerikai dollárról 2006-ra minden bizonnyal elérik a 36 milliárdot - emlékeztetett az IDC tanulmányára Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója kedden, a szoftveróriás budapesti .NET konferenciáján, ahol a cégvezető neves előadótársaival egyetemben arról is beszélt, hogy a jövőben várhatóan többen fognak mobilról netezni, mint a hagyományos asztali számítógépekről.
A Microsoft .NET fejlesztési platform (Microsoft .NET Framework és Visual Studio .NET) először teszi lehetővé a mobil eszközökön működő alkalmazások személyi számítógépekkel azonos környezetben való fejlesztését. Először teszi azt is lehetővé, hogy viszonylag egyszerű módon kibővíthessük PC-s alkalmazásainkat a mobil eszközök (telefonos Pocket PC, SmartPhone és az új Tablet PC) használatával - húzta alá az egynapos rendezvény keretében Vityi. A konferencia, mely a Lurdy Ház legnagyobb méretű mozitermében zajlott le, ezzel az új lehetőséggel ismertette meg a .NET fejlesztési platformmal már ismerős felhasználókat.

A redmondi szoftveróriás budapesti leányvállalatának vezetője emlékeztetett, hogy a mobilpenetráció nemrég túllépte a 70 százalék fölötti szintet is, így a jövőben a szolgáltatók elsősorban akkor tudnak versenyre kelni egymással az előfizetők kegyeiért, ha már meglévő szolgáltatásaik körét bővítik. Vityi szerint a jövőben hangsúlyosabbá válik a b2e, vagyis a vállalati rendszerek kiterjesztése mobil eszközökre, ami által a mobil munkatársak (például az ügynökök) online rendszer segítségével bárhonnan kiszolgálhatóvá válnak. A Microsoft Magyarország vezetője ezután a b2c-ről, vagyis az ügyfelek mobil eszközök segítségével történő kiszolgálásának jövőbeni elterjedéséről is szólt.

Meghívott előadók konkrét példákkal is érzékeltették a mobilfejlesztések nem is olyan futurisztikus, távoli mivoltát. Bemutatták a Dreher és a Westel esetében hazánkban már működő online rendszerek főbb alapelveit, s a korszerű rendszerek előnyeit. A legnagyobb hazai GSM-szolgáltató esetében egy iPaq készülék Bluetooth rádiós összeköttetés segítségével felveszi a kapcsolatot a rádiótelefon-szolgáltató GPRS rendszerével, ennek révén a megfelelő authentikációt követően titkosított protokoll (https) segítségével pedig használhatják a cég munkatársai a szolgáltató rendszerét. A Pocket PC mint vállalati alkalmazásfuttató kliens használatát is szemléltették a prezentációban.

"Kiváló minőségű szoftvereket kívánunk elérhetővé tenni, hogy azok bárhol, bármikor és bármilyen eszközökön futtathatóak legyenek" - mondták a Microsoft EMEA és UK részlegének munkatársai, amikor arról beszéltek, hogy miért kerülnek egyre inkább a Microsoft látómezejének középpontjába a mobil eszközök.

Részletesen is bemutatták a Smartphone 2002 nevű kis hordozható, ámde különleges funkciókkal is "felfegyverzett" készüléket, amelyben a hagyományos funkciók mellett olyan kibővített lehetőségek is vannak, mint például az Outlook (naptár, levelezés, névjegyalbum), a PC-vel való szinkronizáció képessége, képes a HTML 3.2 és WAP 1.2.1-es, valamint a CHTML és XML oldalak megtekintésére, és állítólag a Javascriptettel is megbirkózik. Sőt! Futtatható rajta az azonnali üzenetváltást lehetővé tevő, az asztali Windowsból némelyek előtt már jól ismert Messenger, megtekinthetőek rajta a PowerPoint prezentációk, futtathatunk rajta Media Playert-t (például zenehallgatáshoz), sőt egyéb alkalmazások is léteznek hozzá, például grafikus útvonaltervező. A külföldi előadók bemutatták, hogy még foci játékprogram is telepíthető rá...

A rendezvényen részletesen is szó esett a Pocket PC 2002 újdonságairól is: témák (themes) használhatóak rajta, ebben is van Media Player, browse-olható vele a virtuális magánhálózat (VPN), futtatható segítségével a Terminar Services. Ugyancsak fontos, hogy ez már Flash ROM-mal rendelkezik. A Pocket PC Phone Edition az imént említett eszközhöz képest annyival tud többet, hogy GSM-szolgáltatások eléréséhez szükséges képességekkel is felruházták. Talán az se akármi, hogy még filmeket is nézhetünk vele!

A Tablet PC-vel kapcsolatosan arról esett szó, hogy bármilyen, "asztali Windows"-on futtaható alkalmazással kompatibilis, és fontos tulajdonsága, hogy a standby utáni aktiválástól számított 5 másodperc múlva már használható.

Az előadók szakmai életrajza:

Lester Madden

Lester a Microsoft EMEA Platform Evangelism Group-jának egyik fejlesztői konzulense. Magyarországon a 2001. december 5-én tartott "Általános platform kiterjesztések" c. konferencia egyik legsikeresebb előadója volt.

John Wyer

John a Microsoft EMEA Mobile Devices Group-jának technológiai szakértője. Munkájában főként a szoftver partnereket segíti a mobilalkalmazások legjobb tervezési és fejlesztési gyakorlatának elsajátításában, hogy ezzel is bővebbé és dinamikusabbá válhasson az egyes cégek üzleti tevékenysége. A javasolt gyakorlatot követő szoftver cégek megfelelő alkalmazási minősítést nyernek a Mobil2Market program keretében, és ezzel számtalan új üzleti lehetőséghez jutnak az intenzíven fejlődő mobil számítástechnikai területen.

Marcus Perryman

Marcus összesen hat évet töltött el a Microsoft-nál a legkülönbözőbb fejlesztői szerepkörökben, beleértve a belső projektek menedzselését, a C++ terméktámogatást és a jelenlegi, alkalmazásfejlesztési konzulens (ADC) szerepköröket is. Munkaköreiben szorosan együttműködött az Egyesült Királyság fejlesztőinek közösségével, tanácsokkal, útmutatással, a legjobb tapasztalatok átadásával és más szolgáltatásokkal. A Microsoft-ot megelőzően Marcus független konzulensként dolgozott a legkülönfélébb számítástechnikai vállalatok fejlesztési projektjeiben. Jelenlegi ADC szerepkörében a mobilmegoldások előállításához szükséges fejlesztői igényekkel foglalkozik, az elmúlt három évet az egyre népszerűbb Pocket PC platformra összpontosítva.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50