Az IBM közzétette 2002. évi első negyedéves eredményeit

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 18. 18:55
2002 első negyedévében az IBM egy rendes törzsrészvényre vetített – átváltható részvényekkel korrigált – nyeresége 68 dollárcent volt, ami 31 százalékos csökkenést jelent a 2001 első negyedévének 98 dollárcentes hasonló adatához képest. A cég nettó jövedelme 1,19 milliárd dollár volt, ami 32 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszak 1,75 milliárdjához képest. Az IBM első negyedéves bevétele elérte a 18,6 milliárd dollárt, ami 12 százalék (rögzített árfolyamon 9 százalék) csökkenést jelent 2001 első negyedévéhez képest.
Samuel J. Palmisano, az IBM elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Első negyedévi eredményeink csalódást hoztak ugyan, ám a háttérben leginkább a továbbra is gyengélkedő világgazdasági környezet érhető tetten. Ahogyan azt múlt heti bejelentésünkben már közöltük, ügyfeleink a világ minden részében tömegesen halasztották el első negyedéves technológiai vásárlásaikat, ami érzékenyen érintett bennünket minden jelentősebb üzletágunkban.”

„Mindazonáltal a kemény gazdasági klíma ellenére is sikerült 1,7 milliárd dollár adózás előtti jövedelemre szert tennünk, igen jelentős volumenben, több mint 15 milliárd dollár értékben írtunk alá szolgáltatási szerződéseket, és úgy gondoljuk, hogy további piaci részesedést szereztünk, de legalábbis megőriztük korábbi pozícióinkat olyan kiemelt fontosságú üzletágakban, mint a szolgáltatások, a szoftvertermékek, a szerverek és a fejlett adattároló rendszerek piaci szegmense. "

„Bár senki sem tudja előre megjósolni, mikor áll talpra újra a gazdaság, mi továbbra is derűlátóan tekintünk a jövőbe, s úgy ítéljük meg, hogy a gazdasági élet körülményei az év hátralevő részében javulni fognak" - mondta Palmisano.

Észak- és Dél-Amerikában az első negyedév 8,1 milliárd dollár bevételt hozott, ami 9 százalék (rögzített árfolyamon 8 százalék) visszaesést jelent a 2001-es időszakhoz képest. Európa, a Közel-Kelet és Afrika piacai 5,1 milliárd dollár bevételt hoztak, ami 8 százalék (rögzített árfolyamon 4 százalék) csökkenést jelent. Az ázsiai és csendes-óceáni övezet bevételei 9 százalékkal (rögzített árfolyamon 3 százalékkal) csökkentek 3,9 milliárd dollárra. A cég OEM-bevételei 37 százalékkal csökkentek (ez rögzített árfolyamon is 37 százalék) a 2001. év első negyedévihez képest, 1,3 milliárd dollárt hozva a konyhára.

A globális szolgáltatások bevételei – ideértve a karbantartást is – az első negyedévben 3 százalékkal csökkentek (ez rögzített árfolyamon 1 százalék emelkedést jelent) a 8,2 milliárd dolláros szintre. A globális szolgáltatások bevételei a karbantartási szolgáltatások nélkül ugyancsak 3 százalékkal csökkentek (ez rögzített árfolyamon szintén 1 százalék emelkedést jelent).

A hardverértékesítés bevételei 25 százalékkal (rögzített árfolyamon 23 százalékkal) csökkentek 6,4 milliárd dollárra 2001 első negyedévéhez képest. Az IBM z-sorozatú nagygépeinek eladásából származó bevételek szintje – részben amiatt, hogy a felhasználók elhalasztották vásárlásaikat, részben az előző év hasonló adatával való összehasonlítás bizonyos nehézségei miatt – csökkent. Az IBM p-sorozatú, i-sorozatú és adattároló termékeinek bevételei ugyancsak csökkentek az árnyomás, a termékváltás és a vásárlások elhalasztása miatt. A személyi számítógépek bevételei csökkentek az első negyedévben, ami jól tükrözi, hogy az iparági kereslet továbbra is meglehetősen gyenge. A technológiai bevételek – idetartoznak a merevlemezes meghajtók és a mikroelektronikai termékek – lényegesen csökkentek az előző év első negyedéhez képest.

A szoftvertermékek bevétele 1 százalékkal csökkent (ez rögzített árfolyamon 3 százalék emelkedést jelent) a 2,9 milliárd dolláros szintig. A hálózatok és az alkalmazások között kapcsolatot létesítő úgynevezett middleware termékek esetében – ezek adják az IBM szoftverbevételeinek 80 százalékát – a bevételek 6 százalékkal emelkedtek rögzített árfolyamon. Az IBM vezető, elektronikus kereskedelmet támogató middleware terméke, a WebSphere 53 százalékos javulást hozott az előző év hasonló időszakához képest, ami immár egymás után a tizenkettedik al-kalommal jelent két számjegyű emelkedést. A DB2, az IBM vezető adatbázis-kezelő szoftvere 12 százalékos emelkedést mutat, a Tivoli bevételek pedig ismét elindultak felfelé. Az operációs rendszerek terén a bevételek csökkentek. A szoftvertermékek terén az összesített bruttó nyereség csaknem egy százalékkal emelkedett az előző év hasonló szakaszához képest, elérve a 81,1 százalékos szintet.

A globális finanszírozás terén a bevételek az első negyedévben 6 százalékkal (rögzített árfolyamon 3 százalékkal) 783 millió dollárra csökkentek. A vállalkozási befektetések és egyéb tevékenységek területén – idetartoznak az egyes ágazatokra szabott informatikai megoldások – a bevételek 14 százalékkal (rögzített árfolyamon 10 százalékkal) 237 millió dollárra csökkentek 2001. első negyedévéhez képest.

A vállalat összes bruttó nyeresége 34,7 százalékra csökkent 2002. első negyedévében az egy évvel korábbi hasonló negyedéves időszak 36,1 százalékos adatához képest. A bruttó nyereségnek a hardverek terén tapasztalt csaknem kilenc százalékpontos csökkenése sajnálatos módon ellensúlyozta az összes többi bevételi szegmensben bekövetkezett javulást.

Kulcsszavak: +mérleg IBM +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50