Az értől az óceánig

Már az interneten is olvasható a legfrissebb Trend Monitor

, 2002. április 27. 14:46
Olyannyira a számítógépes hálózatok világát éljük, hogy sokan hajlamosak azt hinni (legfőképpen az utóbbi évek felhasználói), minden az internettel kezdődött. Pedig nem így van, még akkor sem, ha az otthoni modemes elérés is a hálózati csatlakozás egyik formája. A networkvilág azonban sokkal korábban kezdődött, igazából a hálózatok alapját még ma is a LAN-ok és WAN-ok alkotják. Ugyanakkor az is tény, hogy (szinte) minden az internetnél végződik - azaz előbb-utóbb a neten mint minden hálózatok közös nevezőjén találjuk magunkat.
Amikor Bob Metcalfe és David Boggs a Xerox kutatóközpontjában harminc évvel ezelőtt kifejlesztette az első, kísérleti Ethernet-rendszert, valószínűleg nem sejtette, hogy munkájával hosszú távon megalapozza a számítógépes hálózatok rendszerét. Akkor 2,94 Mbps átviteli sebességet sikerült elérniük, később azonban az Intel és az azóta a Compaqba beolvadt DEC mérnökei is beszálltak a fejlesztésekbe, és 1980-ban a közösen tökéletesített technológia eredményeként jelentették meg a 10 Mbps adatátviteli sebességű eljárás leírását. Az Ethernet-szabványt használó első rendszerek húsz ével ezelőtt láttak napvilágot, s a PC-k megjelenésekor már érezhető volt, hogy a számítógépek hálózatba rendezése hatalmas lehetőségeket rejt magában. (A történelmi hűségkedvéért el kell mondani, hogy szinte egy időben több óriáscég is kifejlesztett helyi hálózati megoldásokat: a Xerox az Ethernetet, a General Motors az ArcNetet, az IBM pedig a Token Ring-hálózatot definiálta. Végül mindegyikük fejlesztését beépítették a szabványba, de ma már megállapítható, hogy az Ethernet vitte el a pálmát.)

Akkortájt jelentek meg tömegesen azok a személyi számítógépek, amelyeket könnyen és gyorsan lehetett bővíteni - ugyanakkor a nagy teljesítményű számítógépek és tömegtárolók, valamint a nyomtatók, szkennerek stb. árai változatlanul magasak voltak, ezért a hálózatok iránti igény és a megsokszorozódott felhasználói tábor hatalmas elvárásokat támasztott a rendszerépítőkkel szemben.

Rövid időn belül többféle hálózati szabványt fogadtak el, amelyek már egyszerű csatlakozási felületet biztosítottak a felhasználók számára, így végre a hálózatok segítségével sokak számára elérhetőek lettek a nagy teljesítményű számítógépek, a drága perifériák, és javult a berendezések kihasználtsága is. A LAN-világon túli legnagyobb előrehaladást azonban kétségtelenül az internet hozta.

Az Ethernet karrierje egyértelmű és vitathatatlan, többek között azért is, mert a 10 Mbps után a 100 Mbps adatátviteli sebességű FastEthernet is szabvánnyá vált, manapság pedig a gerinchálózatok tervezésénél a továbbfejlesztett, Gigabit Ethernet az irányadó. Az új technológiáknak köszönhetően az elérhető elméleti átviteli sebesség folyamatosan növekszik - várhatóan idén fogadják el a LAN-okra vonatkozó, 10 Gbps átviteli sebességet leíró szabványt.

A hálózatokról készített összeállításunkban a helyi és nagy távolságú hálózatok elméletének rövid áttekintését követően a legkorszerűbb átviteli közegek és aktív eszközök bemutatása mellett szó lesz az üzemeltetés gyakorlati problémáiról, megismerhetjük a piacvezető termékek hazai képviseleteinek, valamint a vezető hálózatintegrációs cégek szakértőinek jövőképét.

A számítógépes hálózatokhoz kapcsolódó tanácsadással, valamint hálózatintegrációval foglalkozó vállalatok bevétele és piaci részesedése Magyarországon 2000-ben

Bevétel (millió dollár) Piaci részesedés (%)

KFKI-csoport 7,72 22,9

Compaq Magyarország 4,23 12,5

Synergon 2,78 8,2

Conet 2,35 7,0

ICL Hungary 1,80 5,3

Siemens 1,53 4,5

Montana 1,07 3,2

Unisys 1,05 3,1

Hewlett-Packard 0,99 2,9

Albacomp 0,81 2,4

MatávCom 0,62 1,8

Minor 0,48 1,4

Unitis 0,36 1,1

IBM GS Hungary 0,27 0,8

PriceWaterhouse 0,21 0,6

Mások 7,48 22,2

Összesen 33,75 100,0

(Forrás: IDC, 2001)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36