Masnit köthetnének a Földre az eladott rézkábelből

, 2002. április 22. 06:55
Az ABB Kft. 1994 óta foglalkozik adatátviteli, távközlési, optikai és rézkábelek magyarországi forgalmazásával.

A beszállítói hátteret korábban a magyarországi ABB partnercége, a norvég ABB Norsk Kabel adta, amelyet az eredeti cég értékesítése után a Draka Norsk Kabel követett.

A Draka Norsk Kabel Európa harmadik legnagyobb kábelgyártója, amely 25 országban összesen 8200 embert foglalkoztat. Forgalma megközelíti a 2 milliárd eurót, s ennek 45 százaléka export, illetve Magyarország, valamint az ABB Kft. szemszögéből import.

Az elmúlt 8 év alatt az ABB belföldön hozzávetőlegesen 30 ezer kilométer rézkábelt és 1200 kilométer optikai kábelt értékesített. (Ez ugyan az Egyenlítő hosszának "csak" a háromnegyede, ám ha mondjuk Magyarország szélességi körénél indítanánk a kábeldobot, akkor akár masnit köthetnénk a Földet körbeölelő kábelre...)

A piacra került rézkábelek döntő többsége a hálózatépítő és rendszerintegrátor partnereken keresztül strukturált adatátviteli hálózatokban került felhasználásra.

A termékpalettán számos termék meg található a Cat 3 trönkkábelektől a Cat 6 és Cat 7 kábelekig, amelyek mindenkor megfelelnek az idevonatkozó szabványoknak, illetve ajánlásoknak.

A gyártó legszigorúbb minőség-ellenőrzési rendszerén túlmenően a kábelek elektromos paramétereit a 3P független vizsgálólaboratórium tanúsítja.

A Draka Norsk Kabel saját márkanevével forgalomba kerülő kábelek kizárólagos magyarországi forgalmazója az ABB Kft.

Keretmegállapodásokon belül a Draka Norsk Kabel több, a piacon jól ismert kábelezési rendszer hivatalos szállítója, ilyen például az IBM Advanced Connectivity System (ACS) és R&M Freenet. Tanúsítással rendelkeznek a Panduit hálózati elemekhez is.

Az optikai kábelek esetében a gyártó palettáján szerepelnek mono- és multimódusú optikai szállal gyártott kábelek.

Mechanikai felépítésükre nézve magukban foglalják az összes gyakorlatban alkalmazott kábeltípust: közvetlenül földbe, védőcsőbe fektethető, fémes és fémmentes, rágcsálóvédett, kül- és beltéri, valamint légkábelek.

Mint az a strukturált kábelezésnél is gyakori igény, az optikai kábelek esetében ugyancsak szállíthatók alacsony füstkibocsátású, halogénmentes kábelek.

Különleges igények esetén elérhetők ún. speciális kábelek, ugyanis a Draka Norsk Kabel vegyipari, olajipari, tengerészeti alkalmazásokra is gondolt termékpalettájának kialakításakor.

Kulcsszavak: hálózat ABB-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14