A növekedés ára

, 2002. április 22. 06:51
Csökkenő IT-büdzsék, szűnni nem akaró felhasználói és üzleti elvárások, öregedő infrastruktúra. A jelenlegi hálózat életben tartása anélkül is kihívás, hogy valójában már a holnapi feladatoknak kellene megfelelnie. A növekedés ütemével párhuzamba állított fejlesztési stratégia tudja csak kordában tartani a hálózatot.
A vállalat informatikai felelősei a hálózatra csak úgy tudnak tekinteni, mint egy szeszélyes és bonyodalmas vadállatra, amelynek csillapíthatatlan étvágya támad, amint az IT-költségvetés kerül terítékre. Még ha ma ez nem is okoz problémát, vajon mit rejt a jövő? A globális gazdasági recesszió idején a legtöbb vállalatnak szembe kell néznie az eszközpark lassított ütemű fejlesztésével és minden kiadás körültekintő felülvizsgálatával. Ennek eredménye egy olyan hálózat, amely többé nem képes megfelelni az alkalmazások által támasztott követelményeknek, megköti a felhasználók kezét, és bővítése, életben tartása egyre növekvő költségekkel jár. Már maga a működtetés felemésztheti a rendelkezésre álló szűkös erőforrásokat, amennyiben a növekedési stratégia nem kapcsolódik szorosan a fejlődés üteméhez. A metódust leginkább a "feltöltőkártyás" mobiltelefon-csomagokhoz lehetne hasonlítani, találó neve angolul: Pay As You Grow (fizess, ahogy növekszel).

Ha a hálózat alapjaitól kezdve építőelemekből áll, a vállalat növekedési ütemével összhangban történő infrastruktúra-fejlesztése, bővítése és fenntartása mind-mind ésszerűbben hajtható végre. Ahelyett, hogy olyan teljes és átfogó rendszerfejlesztést kellene elvégezni, amely számottevő befektetést igényel, a vállalatok számára manapság már elérhető a kisebb, rendszeresebb bővítés lehetősége, aminek költsége könnyebben megosztható, és bevezetése azonnali üzleti értéket képvisel. Ez a stratégia orvosolja az úgynevezett "házadó" problémáját. Tradicionálisan a vállalatok előre tervezték a szükséges kapacitást, és ennek megfelelően fektettek be a majd csak a jövőben kihasználandó állóeszközökbe. Lehet, hogy ma még csupán négy darab merevlemez szükséges a kiszolgálógépbe, de ha a tervek szerint néhány éven belül akár tízre is szükség lehet, a vállalat inkább előre állja a költségeket, hogy később majd "belenőhessen" a gépházba. Ennek eredménye hat darab merevlemezhely, amelyre a vállalatnak nincs szüksége. Így a kezdeti kiadások aránytalanul magasak, és a cég még évekig nem kezd hasznot húzni a teljes kapacitásból, amelyet előre megvásárolt. A szűkös büdzsék korában az ilyen jellegű kiadások nehezen igazolhatók.

A növekedéssel párhuzamos fejlődési stratégia (Pay As You Grow) mindezzel ellentétben sokkal inkább lineáris hozzáállást tesz lehetővé a hálózati beruházásokkal kapcsolatban. Ha egy vállalatnak 28 portra van szüksége, miért is venne egy nagyobb teljesítményű switchet, mint amely 28 port kezelésére képes? Amint az igények fejlődnek, úgy fejlődhet a hardverállomány is, minél kisebb lépésekben. Végső soron csak azt kell megvásárolni, amire szükség van.

Ez a stratégia kiküszöböli annak a rizikóját is, hogy a vállalat olyan megoldásba fektessen be, amely hosszabb távon szákutcába vezet, azaz régebbi technológiát használjon kompatibilitási célokból. Mire a vállalatok úgy érzik, hogy végre belenőttek a megoldásba, amelybe évekkel ezelőtt beruháztak, sok esetben a kérdéses eszközök már rég elavultak. Az új modell éppen azt biztosítja, hogy minden egyes előrelépés alkalmával a legújabb technológia kerülhessen felhasználásra. A vállalatok ennek megfelelően méltányolják is azt a rugalmasságot, amellyel igazodhatnak a változáshoz és növekedéshez, így tehát a hálózat magja sokkal inkább egy dinamikus entitás lesz, mint egy stagnáló központi egység.

A 3Com elhatározása, hogy olyan eszközöket szállítson, amelyek tökéletesen illenek a fent vázolt stratégiába. Minden egyes megoldásuk moduláris, gyorsan és könnyen csatolható kiegészíthető egységekhez, amelyek bővítik a kapacitást, és kiegészítik a funkcionalitást. Olyan szolgáltatáshalmazt kínálnak megengedhető áron, amelyre a vállalatoknak valóban szükségük van, így nem kell többé olyan beruházásra költeniük, amely funkcionalitásának vagy kapacitásának kihasználása kétséges.

Költségcsökkentés

A stratégia egyértelmű előnye a kiadásokra gyakorolt hatása. A vállalatok számára egyértelmű a hálózat kialakításának és fenntartásának fontossága, azonban az ezzel kapcsolatos nagy arányú kiadások már sokkal nehezebben igazolhatók a jelenlegi gazdasági környezetben. Még akkor is, ha a középvezetők meggyőző érvekkel támasztják alá az elektronikus kereskedelmi vagy ügyfélkapcsolat-kezelési megoldások fontosságát, a magas kiadások komoly visszatartó tényezők. Az "építőelem-hozzáállással" azonban a vállalat akár havonta fejlesztheti hálózatát, minden egyes alkalommal növelve a felhasználók megelégedettségét és a rendszer teljesítményét. A kiadások alacsonyabbak, az eredmény azonnali. Kisebb, árérzékeny vállalatok számára különösen vonzó a magas indulási költségek elkerülése. Hasonló előnyök leginkább csak az erőforrás-kihelyezéssel hozhatók összefüggésbe, azonban jelen esetben a hálózat házon belül marad, csakúgy, mint a hatékonyság, a megtakarítás és a rugalmasság.

Költségek azonban a hálózati termékek teljes életciklusa alatt felmerülhetnek, nemcsak beszerzéskor. Különösen a karbantartás igényelhet számottevő emberi erőforrást, amely általában komoly tényező a kiadások figyelembevételekor. A 3Com-termékek ezeket a kiadásokat úgy igyekeznek csökkenteni, hogy konfigurációjuk és karbantartásuk igen egyszerű, speciális szakembert nem igényel.

Az egyetlen logikus megoldás

A Pay As You Grow stratégia a hálózat fejlesztésére az egyetlen létező logikus üzleti megoldás. Ha lépést akarunk tartani az új technológiákkal, folyamatosan megújuló értékeket kívánunk a felhasználók számára kínálni, mindeközben kordában tartva a telepítési, karbantartási költségeket a büdzsé leghatékonyabb kihasználásával, az eljárás meglehetősen impozáns. Az alacsonyabb beszerzési kiadásokból adódóan és a hatékonyabb befektetésmegtérülés következtében a lépésről lépésre történő tervezés során a vállalatok eddig nem tapasztalt előnyhöz juthatnak.

Családi fotóalbum

A 3Com Network Supervisor minden SuperStack Switch 4400-as tartozéka. Ezért is nevezik sokan "intelligens kapcsolónak" a család tagjait, ugyanis a szoftverrel egyszerűen végezhető el a hálózat felmérése, feltérképezése, felügyelete és adminisztrációja. A 4400-as család másik sajátos jellemzője, hogy a hálózatban elnyomja a szükségtelen protokollokat és alkalmazásokat, s szinte korlátlanul bővíthető.

A felhasználók által végzett gazdaságossági számítások azt mutatják, hogy a 4950-es jelű kapcsoló beépítésével érhető el a legkedvezőbb portonkénti ár, ugyanakkor a későbbi igényeknek is megfelelnek az eszközök, mivel a 4924-es és 4950-es jelű kapcsolók a gigabites portsűrűség-növekedés esetén is biztosítják a megfelelő teljesítményt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36