Távoli LAN-ok összekapcsolása

Wide Area Network

, 2002. április 22. 06:43
Előbb-utóbb minden helyi hálózatot üzemeltető hivatal vagy cég életében elkövetkezik az a fejlődési szakasz, amikor az egymástól nagy(obb) távolságban működő LAN-okat össze kell kapcsolni - így alakul ki a Wide Area Network, azaz a WAN. Ahhoz, hogy a két, egymástól távol lévő helyi hálózat képes legyen kommunikálni egymással, közös "nyelvet" kell kialakítani, tehát a kapcsolatfelvételhez azonos protokollt kell használni, amihez újabb aktív eszközöket kell csatasorba állítani.
A LAN-ok kijáratára egy-egy router vagy gateway kerül - attól függően, hogy azonos protokollokat használ-e a két helyi hálózat, vagy azokat is össze kell hangolni. A router vagy gateway bemenetén a helyi hálózatnál alkalmazott (Ethernet-protokollal kommunikáló) Ethernet-csatlakozás található, másik kapcsolódási pontján (portján) pedig már az "ellenoldali" hálózat(ok) számára is érthető WAN-os protokollt használ.

A két helyi hálózat közötti csatlakozás megoldható egy távközlési szolgáltatónál megrendelt bérelt vonalon keresztül is, de egyre gyakoribb, hogy eleve az internet közvetítésével találkozik a két távoli iroda LAN-ja. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai: bérelt vonal esetén a rendszergazda konfigurálhatja a kapcsolatot, tehát általában csak a távoli hálózat kiépítéséhez szükséges aktív eszközöket (routereket, gatewayeket) kell megvásárolni és telepíteni, viszont igény esetén a szolgáltatótól kell megrendelni az internet eléréséhez szükséges "kijáratot", ami természetesen többletkiadást jelent. Ez esetben sokkal egyszerűbb megteremteni a hálózaton belüli adatvédelmet, és egyszerűbb lesz a távoli hálózatmenedzsment is. A bérelt vonalnál feltétlenül érdemes ellenőrizni, hogy milyen sávszélességű fizikai közegeken keresztül haladnak az adatok a LAN-ok végpontjai között, mivel a legkisebb sávszélesség határozza majd meg a gyakorlatban elérhető legnagyobb átviteli sebességet. Mindez azért is fontos, mert a szolgáltatók a megrendelt sávszélességgel arányosan állapítják meg a bérelt vonal előfizetési, illetve használati díját.

Ha viszont a LAN-ok közötti kapcsolat átviteli közegeként a világhálót választja a megrendelő, akkor alkalmazkodni kell az internetszolgáltató által meghatározott paraméterekhez, és ő adja meg a szükséges IP-címeket is. Mivel a helyi hálózatok közötti adatforgalom a neten történik, a titkosításra, az átlagosnál magasabb szintű adatvédelmi elvárások teljesítésére és a betörésmegelőzésre újabb eszközöket és szoftvereket kell telepíteni, s mindezeken túl a biztonságos hálózatmenedzselésre is nagyobb gondot kell fordítani.

Kulcsszavak: LAN hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59