LNX - gigabitre hangolva

, 2002. április 22. 06:35
Mostanában nehéz lenne jobb hálózatintegrációs referenciát találni Magyarországon, mint az országos választási számítógépes hálózatot, illetve annak működését. A parlamenti választások április 7-ei első fordulójában hibamentesen üzemelő rendszer az urnazárásokat követően folyamatosan megbízható adatokat szolgáltatott. A rendszer hálózati infrastruktúrájának és biztonsági rendszereinek támogatásáért az LNX szakemberei feleltek, és az ő szakértelműknek is köszönhető a zökkenőmentes lebonyolítás.
Az IDC adatai szerint a KFKI-csoporthoz tartozó LNX vezeti a hazai hálózatintegrációs piacot, 2000-ben 22,9 százalékos részesedést ért el, és mint Menyhért Zoltán üzletfejlesztési igazgató elmondta, 2001-ben saját adataik szerint tovább növelték piaci részesedésüket. Tavaly mintegy 50 ezer hálózati végpont tervezési és kábelezési munkálatait végezték el, és több mint tízezer végpontra telepítettek aktív LAN-eszközöket.

Az LNX a kábelezési rendszerek építésénél olyan technológiákat alkalmaz, amelyek támogatják a gigabites LAN-hálózati kapcsolatokat (Category 6). A gerinchálózatokban és a szerverfarmok kiszolgálásában pedig már akár 10 Gbps-os alkalmazásokat támogató optikai kábelezéseket ajánl, bár a jelenlegi LAN-munkaállomások kiszolgálására ma még elegendő a Fast Ethernet technológia - mondja az üzletfejlesztési igazgató.

A minőség garanciái

Az LNX köztudottan főként a nagy hálózatok tervezésében és kivitelezésében jár élen, folyamatos megrendeléseiket elsősorban magas színvonalú munkájuknak köszönhetik. A minőségi hálózat már a tervezőasztalon kezdődik - emeli ki Menyhért Zoltán. Tervezőmérnökeik szakismerete garantálja, hogy a kiépítendő hálózat minden elemében megfelel a szabványoknak, így biztosítható az az elvárás, hogy a beruházó hosszú távon is hibamentesen működő, ugyanakkor későbbi igényei szerint bővíthető hálózatot kapjon. Különös gondot fordítanak a hálózat kivitelezési munkáira is. A teljes technológia, az egész cég már az új, ISO 9001:2001 minőségügyi szabvány szerint működik, amitől a minőség további javulását remélik. Fontos szempont a határidő is, hiszen egy irodai költözésnél a megrendelő számára kiemelten fontos a hétfői munkakezdés. Egy kisebb, 50-100 végpontos hálózatot tervezéssel, kivitelezéssel akár egy héten belül kialakítanak.

Az LNX negyedévente végez vevőielég edettség-mérést az általa elvégzett munkákkal, valamint a vevőszolgálatával kapcsolatban, és a Cisco is teszteli vevőkörét - legutóbb 4,39-es átlagot mutatott a "megrendelői elégedettség" a Cisco mérése szerint, ami kiemelkedően jó eredmény. Ennek is köszönhető, hogy évek óta a legelismertebb Cisco Gold Partnerek táborába tartoznak, sőt elsőként az országban, 1999-ben a Cisco az "Outstanding Customer Satisfaction EMEA Central" díjjal jutalmazta az LNX-et, elismerve a vevői kiszolgálás minőségének javítására tett erőfeszítéseit. A piacvezető hálózatintegrációs cég nagy figyelmet fordít arra is, hogy hosszú távon magasan képzett mérnökcsapattal dolgozzon, ismereteiket folyamatosan bővítik, ugyanakkor oktatással is foglalkoznak.

VoIP

Az LNX-nél ma már a legtöbb hálózatépítési munka IP-technológiára épül, és ezen belül az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható az IP alapú hang-adat integrációval kapcsolatban. A megrendelők többsége mostanában fedezi fel a hang-adat konvergencia előnyeit, és a recesszió ellenére úgy tűnik, hogy az év második felére Magyarországon is megélénkülnek az IP-telefóniával kapcsolatos beruházások. Tény, hogy a legújabb technológiák befogadására ma kisebb a hajlandóság, mint ahogy a korábbi előrejelzésekben szerepelt, de a multinacionális cégek és a közepesnél nagyobb, több telephelyes vállalatok hardverparkja általában már kisebb változtatásokkal is alkalmas arra, hogy az internet alapú hangátvitelhez szükséges bővítéseket elvégezzék.

Ma már olyan hangminőséget biztosít az IP-telefon, amely megelőzi a hagyományos telefont, az eszközök kezdeti hibáit régen kijavították a fejlesztők, tehát egyáltalán nem a kísérleti stádium idejét éljük. A jelenleg forgalomban lévő eszközök teljesen megbízhatóak, a hagyományos telefonnal egyenrangú rendszerek építhetők ki, ha megfelelően méretezett a gerinchálózat.

A legnagyobb piackutató cégek elemzései szerint a távközlésben a nagy "revolúciós" átalakulások helyett "evolúciós" változások kezdődnek - e megállapítást bizonyítja, hogy egyre több megbízónál épülnek próbarendszerek, vagy az új beruházások keretében már az új technológiát választják. A piacelemzők szerint azok a kivitelezők lesznek előnyösebb helyzetben, amelyik a hagyományos telefonrendszerek terén is jártasak, ugyanakkor képesek magas színvonalon tervezni és kivitelezni az IP-telefóniás megoldásokat, és el tudják végezni a két technológia összekapcsolását is.

Hálózatmenedzsment, biztonság

A hálózatmenedzsment és sávszélesség-menedzsment terén számos olyan megoldást kínálnak, amely az egyedi igényeket is kielégíti. Az Allot NetEnforcer elnevezésű eszközével például komplett felmérés készíthető egy cég internethasználati szokásairól, az automatikusan elkészülő statisztikák elemzését követően az elvárásoknak megfelelően vezérelhető az adatforgalmazás, illetve biztosítható az IP-telefónia zavartalan működéséhez szükséges sávszélesség.

Az LNX hálózatbiztonsági megoldásait szintén a kiváló minőség jellemzi, tűzfal- és betörésvédelmi rendszereiket, azonosító és beléptető rendszereiket olyan megrendelőknél telepítették, ahol a legmagasabb szintű elvárásoknak kell megfelelni - példa erre a már említett belügyminisztériumi választási hálózat, ahol az LNX szakemberei feleltek a rendszer működéséért és biztonságáért.

Kulcsszavak: hálózat LNX

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14