Év végén debütál az IBM "jégkockája"

Tóth Kristóf, 2002. április 26. 21:00
Az IBM laboratóriumaiban a kutatók gőzerővel egy olyan, rendkívül nagy mennyiségű adat tárolására képes különleges berendezés prototípusának kifejlesztésén dolgoznak, melynek kialakítása leginkább a Lego elemekhez hasonlítható, és amelyekből akár több tucatnyi darabot is össze lehet majd csatlakoztatni egymással. Az IBM szerint az ilyen újfajta adattároló rendszerek segítségével minden eddiginél nagyobb adatátviteli sebesség és hibatűrő képesség érhető el, miközben az újdonság a korábbi hasonló megoldásokhoz képest kevesebb helyet foglal, kevesebb áramot fogyaszt, és nem utolsósorban olcsóbb is.
Az IBM Ice Cube (jégkocka) fedőnevű projektjének elsődleges célja egy olyan újfajta adattároló rendszer kifejlesztése, melyet a megvásárlást követően az üzemeltető könnyedén bármikor továbbfejleszthet. A Big Blue ígéretei szerint, ha minden jól megy, akkor a rendszer 32 TB (Terabyte) kapacitású, 3x3x3 darab építőelemből álló változata már az idei év végén kereskedelmi forgalomba kerülhet. Jai Menon, az IBM Almaden Research Center vezetője elmondta, hogy az Ice Cube projektnek köszönhetően hamarosan olyan nagy kapacitású adattároló rendszerek kerülnek forgalomba, melyek kis fizikai méretük ellenére több könyvtárnyi adatot lesznek képesek tárolni.

Az IBM Ice Cube projekt keretein belül kifejlesztett új generációs adattároló rendszer olyan építőelemekből, úgynevezett téglákból áll, melyek mindegyikében tizenkét darab 2,5 colos merevlemez található, ezen lemezeket pedig téglánként négy-négy merevlemez-kontroller vezérli. Minden építőelem rendelkezik egy standard nyolcportos Ethernet switchcsel is, melyek helyébe idővel az alacsonyabb várakozási idővel és nagyobb adatátviteli sebességgel kecsegtető Infiband switchek lépnek majd. Az IBM fejlesztőinek elmondása szerint az építőelemek különleges 3D-s felépítésének köszönhetően a rendszer két legtávolabbi pontján található merevlemezek közötti látencia is mindössze pár milliszekundum. A különleges adattároló rendszer megfelelő módon történő hűtéséről egy speciális vízhűtéses rendszer gondoskodik. Az IBM azért használ léghűtés helyett vízhűtést, mert az utóbbi egyrészt olcsóbban kivitelezhető, másrészt pedig sokkal helytakarékosabb és egyben halkabb is. Az IBM szerint egyébként a rendszer összetett vezérlőszoftverének a kifejlesztése sokkal komolyabb feladatot jelent, mint magának a hardvernek a kivitelezése.

Kulcsszavak: adattárolás IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50