iPAQ Pocket PC-kkel a bozóttüzek ellen

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 27. 11:59
Egészen mostanáig a futótüzek elleni harc eszközei a veríték, az ásó és föld, a bozótirtás valamint a levegőből alászórt tűzgátlók voltak. Azonban ahogy a bozóttűzszezon egyre közeledik, az Egyesült Államok nyugati felének tűzoltói egyéb eszközt is bevetnek a lángok megfékezésére: a Compaq díjnyertes iPAQ Pocket PC-it.
A Compaq és az ESRI, a térinformatikai rendszerszoftverek (GIS) gyártója bemutatta a Compaq sikeres iPAQ Pocket PC GPS-funkcionalitással és az ArcPaddel, az ESRI kézieszközökhöz kifejlesztett GIS szoftverével bővített változatát a Nemzeti Park Felügyeletnek (National Park Service), a Területgazdálkodási Hivatalnak (Bureau of Land Management), az Egyesült Államok Erdőfelügyeletének (U. S. Forest Service) és a Kaliforniai Erdőgazdálkodási és Tűzvédelmi Hatóságnak (California Department of Forestry and Fire Protection).

"Az iPAQ Pocket PC és az ArcPad térképszoftver a tűzoltók egyik leghasznosabb eszközévé vált, amely a tűz feltérképezésének, a károk dokumentálásának és a további pusztítás megakadályozását szolgáló taktikai döntéseket segítő adatok parancsnoki központba való visszajuttatásának leggyorsabb, legmegbízhatóbb digitális formáját teszi lehetővé olyan esetekben, amikor nincs vesztegetni való időnk" - mondta Tom Patterson, a Nemzeti Park Felügyelet tűzoltótisztje.

Az iPAQ Pocket PC már bebizonyította, hogy megfelel a tűzkerület-feltérképezés kihívásainak. Az ArcPad szoftverrel bővített iPAQ Pocket PC térképezési funkciói nagy segítséget nyújtottak a hírhedt, hat napig tartó Viejas tűz megfékezésében, amely tavaly januárban több mint 405 négyzetkilométert égetett fel, 1,8 millió dollár anyagi kárt okozott és 1000 lakos kitelepítéséhez vezetett San Diegótól keletre, a Cleveland National Forest területén. Ennél is frissebb esetekben a technológia segítségével a tűzoltók számos futótüzet leküzdöttek a mexikói határ közelében és a dél-kaliforniai San Bernardino-hegységben.

"A földrajzi koordinátákat valós időben tudtuk megjeleníteni, így helikoptereinket olyan területek gócpontjai fölé irányíthattuk, amelyek túl meredeknek bizonyultak tűzoltóink számára" - hangsúlyozta Patterson.

A könnyű és egyszerűen használható, ArcPad szoftverrel bővített iPAQ Pocket PC-ket használva a helikopter átrepülhet a tűz felett, közvetlen adatokat gyűjthet és digitálisan feltérképezheti a tűz földrajzi koordinátáit, mindezt valós időben. Ezt követően a terepadatok visszaküldhetők a GPS technikai szakértőknek a tűzoltóság parancsnoki központjába, ahol azok egy számítógép-hálózatra kerülnek és iPAQ Pocket PC-kkel vezeték nélkül is elérhetővé válnak a terepen dolgozó tűzoltók számára.

A kevesebb mint félkilós iPAQ Pocket PC könnyedén elfér a pilótaruha zsebében. Korábban a tűzoltóknak egy 4,5 kilogrammos PC-t, egy 1 kilogrammos GPS-vevőt, mobiltelefont, kábeleket és akkumulátorokat kellett magukkal hordozniuk az új technológia által biztosított pillanatnyi pontosságú információ megszerzéséhez. Az iPAQ Pocket PC beépített lítium-ionos akkumulátora átlagban 10 órás működést biztosít; színes kijelzője még erős napfényben is jól olvasható; a térképadatok pedig 32, illetve 64 megabájtos RAM-ban tárolhatók. A vezeték nélküli funkcionalitást az iPAQ-re csúsztatható PC-kártya bővítő csomag biztosítja.

Kulcsszavak: +fohir Compaq pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50