Nagy-Britannia - eladó az ITV Digital

MTI Sajtóadatbank, 2002. április 29. 07:47
Feldarabolják, és üzlet-, illetve vagyonrészenként értékesítik az egy hónapja csődgondnokság alá helyezett ITV Digital brit fizetős televíziós műsorszolgáltatót.
A csődgondnok Deloitte and Touche csütörtökön Londonban bejelentette, nem sikerült biztosítania anyagilag a veszteséges műsorszolgáltató további működését sem régi tulajdonosaival, sem új vevőkkel, és azonnali hatállyal részenkénti eladásra hirdette meg a céget. A brit kereskedelmi televíziózás működését felügyelő Független Televíziós Bizottság bejelentette, amint megszűnik a műsorszolgáltató visszavonja és újraértékesíti sugárzási jogot.

A Carlton és a Granada brit kereskedelmi társaságok által öt éve életre hívott ITV Digital azután került csődgondnokság alá, hogy képtelen volt teljesíteni a tavaly, három évre megkötött 315 millió font értékű szerződését az angol első-, másod-és harmadosztályú labdarúgó egyesületek mérkőzéseinek közvetítéséről, és 178,5 millió font jogdíjjal tartozik a Labdarúgó Ligának.

A jogdíjfizetés átütemezéséről a Carlton, a Granada tévétársaságok és a Labdarúgó Liga között az elmúlt négy hétben folyó tárgyalások sikertelenül végződtek. A Liga nem fogadta el a Carlton és a Granada ajánlatát 60 millió font fizetéséről, mondván: az alacsonyabb közvetítési díjak számos angol futballklubot anyagi csődbe juttatnának.

Az ITV Digital a BSkyB, a legnagyobb brit fizetős tévécsatorna fő vetélytársa. A műholdas sugárzású BSkyB szerezte meg tavaly az angol Premier Liga mérkőzéseinek közvetítési jogát, a földi átjátszású ITV az első-, másod-, és harmadosztályú bajnoki illetve a Worthington Kupa meccseinek jogdíjait birtokolja. A jelenleg napi egy millió font veszteséget termelő ITV Digital fizetésképtelenségét elsősorban a 315 millió fontos közvetítési díj megszerzése okozta.

A fizetős csatorna tulajdonosai a brit kormánynak a digitális televíziózásra való átállás tervei ismeretében vállalták az anyagi lehetőségüket jócskán meghaladó szerződést azzal számolva, hogy alig egy millió előfizetőjük 2002 végére megduplázódik. Hiába invesztált a Carlton és a Granada 788 millió fontot a digitális műsorszolgáltatásba közel 30 csatorna működését megteremtve, a nézők érdeklődése egyelőre messze elmarad a várakozásoktól. Az ITV Digitalnak csak 1,26 millió előfizetője van a jóval szélesebb körű technikai és műsor háttérrel rendelkező BSKyB 5,7 millió előfizetőjével szemben. Szeptember 11-e nyomán hirdetési bevételei is jócskán megcsappantak.

A vetélytárs BSkyB-t nem érdekli a műsorszolgáltató magába olvasztása, a brit kábeltelevíziós társaságok maguk is akkora adósságban fürdenek, hogy vevőként szóba sem kerülhetnek. A Labdarúgó Liga jelezte egyedül, hogy egy általa meg nem nevezett tévéállomással összefogva hajlandó lenne megvásárolni az ITV Digital sportcsatornáját. Médiapiaci elemzők a nagy európai médiaóriásokat, a Bertelsmannt, az RTL-t vagy a Vivendi-t tartják potenciális vevőnek, nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy hazai tőkebefektetési csoportok állnak elő lehetséges vevőként.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55