Microsoft-technológiákra épül az OTP teljes fiókhálózata

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. május 3. 09:46
Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb informatikai fejlesztése zajlik az OTP Banknál. A mind hardverelemekre, mind a szoftverinfrastruktúrára kiterjedő teljes infrastruktúra-fejlesztés a bank 450 fiókját érinti. A Microsoft Magyarország tanácsadó csoportjának (Microsoft Consulting Services, MCS) vezetése mellett 30 bankfiók és 10 telephely már átállt az új rendszerre a próbaüzemelési projekt során (ez egy közepes magyar banki intézmény teljes rendszerújítási projektjével egyenértékű), a többi fiók átállítása március 11-én kezdődött el. A végleges rendszerben közel 5000 PC munkaállomás és több mint 450 fiókkiszolgáló fog Windows 2000 operációs rendszert futtatni egyéb Microsoft-alkalmazásokkal.
Az OTP az elmúlt évben döntött úgy, hogy teljesen új bankfiókrendszert vezet be (SUBA: Standard Universal Banking Application), melynek eredményeként univerzális ügyintézői felhasználói felület létesül a bank back office rendszereivel. Több mint 450 bankfiókban kerül telepítésre az új alkalmazás, melyet közel ötezer asztali számítógépen használnak majd.

A bank a Microsoft Windows 2000 operációs rendszert választotta az új alkalmazás platformjául. Minden ügyfélszámítógépen Windows 2000 és a Microsoft Office XP fog futni, az egyes fiókokat egy-egy Windows 2000 Server szolgálja ki.

A projekt legnagyobb kihívása egy olyan infrastruktúra megtervezése és kiépítése volt, amely központilag, korlátozott számú kezelőszemélyzettel üzemeltethető és felügyelhető. Az egyik legfontosabb felügyeleti funkció a távoli felügyelet volt, azaz annak lehetősége, hogy át lehessen venni megtekintésre a felhasználó előtt látható képernyőt annak érdekében, hogy a központi segítségnyújtó részleg telefonos támogatást biztosíthasson. Úgyszintén követelmény volt a bankoktól elvárt magas szintű biztonsági és felhasználókezelési megoldások kiépítése Az OTP a Microsoft Consulting Services (MCS) segítségét kérte az új infrastruktúra megtervezéséhez, és egy olyan bevezetési módszertan kidolgozásához, amely a számítógépek nagy számát figyelembe véve is zavartalan átállást és a későbbiekben hatékony és biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé.

Az MCS szakemberei egy, a Microsoft Active Directory központi címtárszolgáltatáson alapuló architektúrát javasoltak, amelyben a Microsoft Operations Manager és a Microsoft Systems Management Server alkalmazás szolgál az új környezet elemeinek (szerverek és munkaállomások) felügyeletére.

Az Active Directory központi részét alkotja a Windows 2000 operációs rendszernek. Feladata, hogy lehetővé tegye a felhasználói adatok, munkaállomások, kiszolgálók, hálózati eszközök, szolgáltatások illetve alkalmazások egyetlen központi helyről való felügyeletét. Egységes infrastruktúrát biztosít a hálózati erőforrások és szolgáltatások adatainak központi tárolására, leírására, keresésére, elérésére, felügyeletére, a rajtuk tárolt adatok biztonságának garantálására.

A Microsoft Operations Manager 2000 az alkalmazásszerverek működésének valós idejű monitorozását teszi lehetővé az eseménynaplók és teljesítménymutatók konszolidált kezelésével. A MOM 2000 lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák egyetlen központi rendszerből kövessék figyelemmel a hálózati és alkalmazásszervereket, illetve hogy figyelmeztetéseket kapjanak előre meghatározott események bekövetkezésekor.

A Systems Management Server a munkaállomások rendszerfelügyeletét ellátó részletes hardver- és szoftverleltár, szoftverdisztribúciós és a távoli hibaelhárításra szolgáló eszközöket biztosít. A központban dolgozó rendszergazdák pontos és részletes központi jelentések birtokába jutnak a több telephelyből álló elosztott rendszerekről is, illetve az ilyen elosztott, földrajzilag nagy kiterjedésű rendszerek munkaállomásait is központilag frissíthetik, konfigurálhatják és végezhetnek hibaelhárítást.

Az OTP a hardver-infrastruktúrát is teljesen megújította: új gépekre cserélte le az összes asztali ügyfélszámítógépet és a bankfiókok kiszolgálóit is. A bevezetési terv végrehajtásával párhuzamosan az OTP és a Microsoft szakértői elkészítették az új ügyfélgépek és kiszolgálók tömeges telepítésére használandó referenciapéldányokat. Ennek eredményeképpen a gyártók úgy szállították, illetve szállítják le a hardvereszközöket, hogy elő volt telepítve rájuk a megfelelő referenciapéldány.

2002 júniusára minden bankfiókban befejeződik a bevezetés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36