A fájlcsere-szolgáltatások növelik a lemezkiadók bevételeit?

Tóth Kristóf, 2002. május 5. 20:43
Az online fájlcsere-szolgáltatásokon minden hónapban több száz millió zeneszám kerül illegálisan továbbításra, de mindez valójában arra ösztönzi az embereket, hogy több pénzt költsenek a zenére, áll egy új jelentésben.
A Jupiter Media Metrix piackutató cég által kiadott jelentés szerint a tapasztalt fájlcserélők 34 százaléka több pénzt költ zenei CD-k vásárlására azóta, hogy az internetről zenéket tölt le. Ezzel szemben a fájlcsere-szolgáltatásokat gyakran használók alig 14 százaléka válaszolt úgy, hogy mostanában kevesebb pénzt költ a zenére, mint korábban.

A Jupiter 3319 megkérdezett válaszából állította össze a jelentést, amelynek eredménye szöges ellentétben áll a lemezkiadók állításaival. A lemezkiadók szerint elsősorban a fájlcsere-szolgáltatások, illetve a CD-írók okolhatók a zeneipari bevételek elmúlt 1-2 évben tapasztalt visszaeséséért.

"Bátran kijelenthetjük, hogy az online zeneszolgáltatások aktív felhasználása az egyik legjelentősebb tényező, amely növeli az emberek zenevásárlási kedvét" - állítja Aram Sinnreich, a jelentés egyik fő készítője. "A zeneforgalmazóknak elsősorban az online marketingtevékenységekre kellene fordítaniuk limitált erőforrásaikat, nem pedig a kísértetként kezelt fájlcsere-szolgáltatások elleni küzdelemre."

A Jupiter felmérése szerint az átlagos fájlcserélők 19 százaléka több zene CD-t vásárol, mint amikor még nem használta a szolgáltatásokat. Ez az arány a fél évnél régebb óta töltögető felhasználóknál 34 százalék, a fájlcsere-szolgáltatások veteránjainál pedig 36 százalék.

A jelentés szerint a szélessávú internet-hozzáféréseknek, illetve a CD-író meghajtóknak sem pozitív, sem negatív hatása nem állapítható meg egyértelműen a zeneipari bevételekre. A Jupiter Media Metrix felmérése ugyanakkor arra is kitér, hogy azok a felhasználók, akik mostanában kevesebbet költenek zenékre, nagyobb bevételkiesést okoznak a lemezkiadóknak, mint amekkora bevételtöbbletet hoznak azok, akik pedig több pénzt költenek el a zeneboltban.

Egyes kritikusok szerint a mostanihoz hasonló felmérések azért nem mérvadóak, mert az emberek az ilyen és hasonlóan kényes kérdésekben nem mindig mondanak igazat.

Kulcsszavak: felmérés zene Jupiter mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50