Konjunkturális jelek az ázsiai félvezetőgyártásban

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 7. 09:14
Az ázsiai félvezetőgyártó cégek kedvező eredménybeszámolókat tettek az idei első negyedévben, ami - kellő fenntartásokkal - arra enged következtetni, hogy az ágazat lassacskán kilábal a 2001-es recesszióból. A tavalyi az ágazat történetének legrosszabb éve volt.
Egyes tartós fogyasztási cikkek, például a digitális kamerák rohamosan felfutó kereslete várakozást felülmúló eredményekhez juttatta a félvezető alkatrészeket gyártó cégeket az első negyedévben. A vállalati szektor felől azonban a kereslet még nem élénkült, holott az ágazat számára az üzleti szektor informatikai beruházásai jelentik a kereslet motorját.

Összességében a 2002-es évtől a félvezetőgyártók lassú, de biztos fellendülést várnak. A 2001-es 30 százalékos piacösszeomlást követően most 6 százalék körüli bővülési ütemet tartanak valószínűnek.

Az öt japán félvezetőgyártó konszern például 1,5 ezermilliárd jen veszteséget (11,7 milliárd dollár) halmozott fel a március 31-ikén végződött pénzügyi évben. A legnagyobb közülük, a Toshiba az idén 23 milliárd jen konszolidált adózott nyereségre számít, az elmúlt évi 254,02 milliárd jen veszteség után.

Megszilárdult a piaci környezet a DRAM memórialapkákat gyártó vállalatok számára is, amelyeket különösen érzékenyen érintett, hogy a 128 megabites lapkák ára egy dollár alá süllyedt 2001 közepe felé. Jelenleg az ár 4,50 dollár körül van, ez már nyereséges árszint a gyártók számára.

A világ legnagyobb DRAM-gyártója, a dél-koreai Samsung első negyedéves adózott nyeresége 53 százalékkal 1,9 ezermilliárd wonra (1,46 milliárd dollár) szökött fel az előző év azonos időszakához képest, bár ehhez az eredményhez a mobiltelefon alkatrészek keresletének felfutása is hozzájárult. Még az adóssághalmaz alatt nyögő Hynix Semiconductor is 15 hónapja első alkalommal számolt be pozitív eredményről. Az öt tajvani, viszonylag kicsi DRAM-gyártó, a Winbond, a Mosel Vitelic, a Nanya Technologies és a ProMOS a veszteséges negyedik negyedévet követően most mind nyereséggel nyitotta az évet.

Kulcsszavak: trend processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14